2003 İstanbul Saldırıları

29.11.2021 / Genel / Tarih

15-20 Kasım 2003 tarihlerinde İstanbul’un dört farklı noktasında bomba yüklü araçların infilak ettirildiği intihar saldırıları.

2003 İstanbul Saldırıları

15 Kasım 2003 saat 09.30 civarında Şişli’de yer alan Bet İsrail Sinagogu, saat 09.34 civarında da Beyoğlu’ndaki Neve Şalom Sinagogu önünde kamyonet infilak etti. Saldırılar Yahudilerce kutsal sayılan ve Şabat olarak da adlandırılan cumartesi günü yapıldı.

Bet İsrail Sinagogu önünde gerçekleşen patlama sonucunda sinagog içerisinde bulunan kişilerle birlikte çevrede bulunan birçok sivil vatandaş hayatını kaybetti. Pek çok binada da ciddi hasar meydana geldi.

saldırıların gerçekleştirildiği yerlerden biri olan Neve Şalom Sinagogu

İlk patlamadan 4 dakika kadar sonrasında Neve Şalom Sinagogu önünde de bir kamyonet infilak etti. Bu patlama sırasında sinagog da üç ayrı salonda dua töreni yapılıyordu. Ayrıca bir çocuğun da Bar Mitsva töreni yapılıyordu. Neve Şalom Sinagogu daha önce de saldırılara uğradığı için duvarları güçlendirilmişti. Bu sebepten dolayı yapı içerisinde çok hasar meydana gelmedi. Patlamanın sonucunda Sinagogun dış cephesi ve çevredeki bazı binalarda hasar meydana geldi. O sırada sokakta bulunan vatandaşlar ise hayatını kaybetti. Patlamanın olduğu yerde üç metre çapında ve iki metre derinliğinde bir çukur oluştu.

Peş peşe gelen bu iki patlama sonucunda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, saat 15.00 itibarıyla ölü sayısının 20, yaralı sayısının ise 257 olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın ardından ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ da ölen kişi sayısının 20 olduğunu ve patlamadan sonra 302 kişinin çeşitli hastanelere başvurduğunu söyledi. Konuyla ilgili kısa süre sonra açıklama yapan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise 277 kişinin yaralandığını söyledi.

Hastanede tedavi altında bulunan kişiler içerisinden de ölenlerin olması sonucu 28 Kasım günü ölü sayısı 27 kişi oldu. Yaklaşık 3 ay boyunca gördüğü tedavi sonrası 9 Şubat 2004'te hayata gözlerini yuman bir yaralının daha olması ile birlikte bu patlamalarda ölen sayısı 28 olarak tarihe geçti.

Tarih 20 Kasım 2003 olduğunda yani peş peşe gelen ilk patlamadan sadece beş gün sonra yine İstanbul’da peş peşe iki patlama meydana geldi.

İlk patlama 10.55 civarında Beşiktaş’ın Büyükdere Caddesi üzerinde bulunan HSBC Genel Müdürlüğü binası önünde gerçekleşti. Patlama o kadar şiddetli olmuştu ki, binanın ilk altı katı kullanılmaz hale gelmişti. Bu patlama sonrasın çok fazla ölen ve yaralanan oldu.

saldırıların düzenlendiği yerlerden biri olan Beyoğlundaki Birleşik Krallıkın İstanbul Başkonsolosluğu

Yaklaşık beş dakika kadar sonra yani saat 11.00 civarında aynı bölgede Meşrutiyet Caddesi üzerinde bulunan Birleşik Krallık'ın İstanbul Başkonsolosluğuna doğru hareket eden bomba yüklü kamyonet infilak etti. Gerçekleşen bu ikinci saldırı sonrasında başkonsolosluğun ön bahçe duvarı yoldan geçen araçların üzerine yıkıldı. Ölen ve yaralananların da olduğu patlama sonrasında çevredeki binalarda da ciddi hasar meydana geldi.

Bu iki saldırı sonrasında İstanbul Valiliği Asayiş Harekât Merkezi tarafından yapılan açıklamada 27 kişinin öldüğü ve 45’den fazla yaralının olduğu belirtildi. 13 Ocak 2004'te yaralılar arasında bulunan bir kişinin vefat etmesi ile ölen kişi sayısı 31’e yükseldi.

Saldırganların Profili

  • Mesut Çabuk: 1974 yılında Bingöl'de doğdu.
  • Gökhan Elaltuntaş: 1981'de Bingöl'de doğan Elaltuntaş, beş kardeş arasında ikinci büyüktü. Bingöl Lisesi'nden mezun olmasının ardından saldırıdan önceki yıl Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'ni kazandı. 1 Mayıs'ta gerçekleşen Bingöl depremi sonrasında İstanbul'a geldiği öğrenildi.
  • Feridun Uğurlu: 1976'da Eskişehir'de doğan Uğurlu, Kartal Semiha Şakir Lisesi'ni bitirdikten sonra bir vakıf aracılığıyla Pakistan'a gitti. Annesi Elif Uğurlu, oğlunun orada 3 ay kaldıktan sonra hastalandığı için geri döndüğünü söyledi. Bir tekstil şirketinde İngilizce tercüman olarak çalışan Uğurlu, aynı şirkette çalışan Habib Aktaş ile burada tanıştı. Uğurlu aynı zamanda Neve Şalom Sinagogu'na yapılan saldırıda kullanılan kamyoneti temin eden isimdi.
  • İlyas Kuncak: 1956'da Ankara'da doğan İlyas Kuncak; oğlunun yaptığı açıklamalara göre 25 yıl boyunca tekstil işçiliği yapmış, Sosyal Sigortalar Kurumundan emekli olmuş, tekstil dükkânı açsa da yürütememiş, saldırılardan yaklaşık beş ay önce Çağlayan'daki bir konfeksiyon atölyesinde çalışmaya başlamış, kısa süre sonra buradan ayrılmıştı.

saldırıların gerçekleştiği noktaları gösteren harita