Enformasyon: Bilgi Çağının Temel Taşı
Enformasyon, bilginin işlenmemiş hali olarak tanımlanabilir.
2020 yılında hayatımıza yeni vergiler giriyor. Bazı vergilerde de düzenlemeler yapıldı. Bazı vergi dilimlerinde de değişikliğe gidildi.
Yeni vergi sistemi ile ilgili merak edilen tüm konuları AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Mehmet Muş, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacağını duyurdu.
Dijital Hizmet Vergisi: Özellikle ülkemizde hizmet gösteren dev teknoloji şirketlerini ilgilendiren Dijital Hizmet Vergisi ile Türkiye’de 20 milyon TL ya da Dünya genelinde 750 milyon Euro kazanan şirketlerden yüzde 7.5 oranında vergi alınacak. (Bknz: Dijital Hizmet Vergisi)
Konaklama Vergisi: 2020 yeni vergi düzenlemesi ile hayatımıza girecek olan Konaklama Vergisi ile konaklama yapan kişilerden yüzde 2 oranında vergi alınacak. (Bknz: Konaklama Vergisi)
Değerli Konut Vergisi: 2020 yeni vergi düzenlemesi ile hayatımıza girecek olan bir diğer yeni vergi olan Değerli Konut Vergisi ile konut değeri 5 milyonu geçen konutlardan yıllık vergi alınacak. (Bknz: Değerli Konut Vergisi)
Gelir Vergisi: Gelir Vergisi’nde de düzenleme yapıldı. Üst limit olan yüzde 35 oranı yüzde 40’a çıktı. 500 bin TL ve üzeri kazanç elde eden kişilerden yüzde 40 oranında vergi alınacak.
Hakem Vergisi: Futbol hakemlerinin gelirleri Gelir Vergisi dilimlerine dâhil edilmiyordu. Yeni düzenleme ile artık hakemlerin kazançları da Gelir Vergisi’ne dâhil edilecek.
Sporcu Vergisi: En üst ligde yer alan sporcuların ödedikleri yüzde 15 vergi oranı da yüzde 20 seviyesine çıkartılacak.
Ayrıca yeni vergilendirme ile 500 bin TL kazanç elde eden gerçek kişilerin de kazançlarını beyan etme imkânı getiriliyor.
Özel sektörlerde şirketlerin kiraladıkları araçlar ile ilgili de düzenleme yapıldı. Her araç için 5.500 TL ve üzeri giderler artık gider olarak gösterilemeyecek. Şirketler kiraladıkları araçlar ile ilgili olarak en fazla 5.520 TL gider gösterebilecek.
Kambiyo muameleleri vergi oranının binde 1'den binde 2'ye çıkacak. Döviz hesaplarından elde edilen faiz gelirlerine uygulanan stopaj vergisi de yüzde 15 idi. Bu verginin bir katına kadar arttırılma yetkisinin de Cumhurbaşkanı’na verilmesi planlanıyor.