2021 Batı Karadeniz Sel Felaketi

16.08.2021 / Genel

11 Ağustos 2021’de Batı Karadeniz’de etkili olan aşırı yağış sonucunda Kastamonu, Sinop ve Bartın illeri sele teslim oldu.

2021 Batı Karadeniz Sel Felaketi

Meydana gelen selde Kastamonu, Sinop ve Bartın’da toplam 77 kişi hayatını kaybetti, 228 kişi ise yaralandı. 47 kişi için kayıp başvurusu yapıldı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre 10-12 Ağustos tarihleri arasında Kastamonu, Sinop ve Bartın'a bağlı bazı bölgelerde metrekareye düşen yağış miktarı bir yıllık toplam yağışın 3'te 2'si olarak kayıtlara geçti.

2021 batı karadeniz sel felaketi

3 ili etkisi altına alan sel felaketinin ardından Kastamonu'da hayatını kaybedenlerin sayısı 62 olarak açıklanırken, Sinop'ta 14 ve Bartın'da 1 vatandaş hayatını kaybetti.

2021 sinop ayancık sel felaketi

Sinop’ta meydana gelen sel en çok Ayancık ilçesini vurdu. Selde birçok köye ulaşım kapandı. Ayancık'a giriş yolları da sel nedeniyle çökünce koskoca ilçeye ulaşım durdu. Ayancık’a ulaşım sadece havadan yapılırken Sinop üzerinden giden yolun açılması sonucunda iş makineleri şehre ulaşmış oldu.

Sel ile birlikte Ayancık’ın köylerine de ulaşım günlerce yapılamadı. Birçok köyde mahsur kalan vatandaşlar helikopterler ile kurtarıldı. Ayancık Devlet Hastanesi’nde yatan hastalar ise çevredeki diğer illere nakledildi.

2021 sinop türkeli sel felaketi

Selin ağır şekilde vurduğu bir diğer ilçe olan Türkeli’ye çalışması için iş makineleri Abana’dan çıkarma gemisi ile gönderildi. 7 İş makinesini taşıyan TCGÇ-144 isimli çıkarma gemisini vatandaşlar Türk Bayrağı ile karşıladı.

2021 bartın sel felaketi

Bartın’da sel sonucu evinde mahsur kalan Mustafa Kemal Ünal ve eşi, evlerini çatısına çıktılar. Çatıda etrafı izlerken her şeylerini kaybeden çift birbirleriyle helalleştikten sonra bölgeye gelen arama kurtarma ekiplerince kurtarıldılar.

Bartın’da yaşayan bir aile ise boyu 2 metreyi bulan sulardan kurtulmak için evlerinin duvarını kırmak zorunda kaldı.

2021 kastamonu bozkurt sel felaketi

Selin en şiddetli vurdu yer ise Kastamonu oldu. En çok can kaybının yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi tamamen yok olma noktasına geldi. Kastamonu’da Ezine Çayı üzerindeki köprülerin yıkılması sonucu seyyar köprüler inşa edildi. Köprülerin kurulması ile arama kurtarma çalışmaları hız kazandı.

13 Ağustos'ta bölgeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu, Sinop ve Bartın'ın Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edildiğini açıkladı.