2021 Su Altı Fotoğrafçısı Yarışması

19.02.2021 / Kültür / Sanat / Çevre

Su Altı fotoğrafçılığı sabır, teknik beceri ve maceracı bir ruh gerektiriyor. Bu fotoğrafçılık biçimi dünya çapında uygulanıyor ve her yıl en iyi su altı fotoğrafları Yılın Su Altı Fotoğrafçısı (UPY) yarışmasının prestijli jüri üyeleri tarafından değerlendiriliyor.

2021 Su Altı Fotoğrafçısı Yarışması

UPY, 2014-15'te Alex Mustard, Dan Bolt ve Peter Rowlands'ın büyük bir İngiliz su altı fotoğrafçılığı geleneğini canlandırmaya karar vermesiyle başladı. Geçtiğimiz beş yılda rekabet muazzam bir şekilde büyüdü ve şimdilerde 500'ün üzerinde uluslararası fotoğrafçı 14 ayrı kategoride en iyi fotoğrafları sunmak için yarışıyor. Her ne kadar bunlardan ikisi su üstü görünümleri içeriyor olsa da.

Bu kategoriler, Makro, Portre ve Geniş Açı dahil olmak üzere temelde biçimsel ve teknik yönlere dayanıyor. Bazıları da İngiliz sularına özgü. Fotoğrafçılar, kendi kategorileri içinde sıralanmanın yanı sıra, Yılın Yükselen ve Gelen Su Altı Fotoğrafçısı ve Yılın Deniz Koruma Ödülü gibi başlıklar için yarışıyor. Bu yılki kazanan görüntüler, Fransız Polinezyası'nın ılık sularından Glasgow'un kentsel göletlerine kadar çarpıcı manzaralar yakalıyor.

2021 yılın su altı fotoğrafçısı yarışması kazananları

68 farklı ülkeden 4.500'den fazla başvuru alan yarışmada, 2021 Yılın Su Altı Fotoğrafçısı unvanını elde eden Amerikalı fotoğrafçı Renee Capozzola, Fransız Polinezyası'nda deniz yüzeyinin altında süzülen resif köpekbalıklarını gösteren büyüleyici görüntüsü ile jüriyi büyüledi. Birincilik ödülüne ek olarak Capozzola, Geniş Açı kategorisini de kazandı ve UPY yarışmasının ilk kadın genel galibi oldu.

Jürinin, kusursuz ışıklandırması ve kompozisyonu nedeniyle takdir ettiği ve panel başkanı Dr. Alexander Mustard MBE’nin, "Bu bir umut fotoğrafı; okyanusun hem yüzeyinin altında hem de üstünde gelişen muhteşem bir yaşam anının, ona bir şans verdiğimizde nasıl olabileceğine dair bir bakış açısı” diyerek övdüğü Sharks' Skylight adlı başarılı fotoğrafı çeken sanatçı şunları ifade etti:

Birkaç akşam günbatımında sığlıklarda fotoğraf çekmeye adadım ve sonunda şu sahneyle ödüllendirildim; cam gibi durgun su, zengin bir gün batımı, köpekbalıkları ve hatta kuşlar.

Bu harika fotoğrafı ve diğer 2021 Yılın Su Altı Fotoğrafçısı Yarışması kazananlarını görmek için galerimizi ziyaret edebilir ve bu yılki fotoğrafları UPY’nin web sitesinden ücretsiz olarak diskinize indirebilirsiniz.

Underwater Photographer 2021 competition gallery