2021 Türkiye Yangınları

03.08.2021 / Genel

28 Temmuz 2021’de Antalya Manavgat’ta başlayan yangınlar, çoğunlukla Türkiye'nin güney illerinde büyüyerek yayıldı.

2021 Türkiye Yangınları

Türkiye’de başlayan orman yangınlarının en büyüğü 28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde 37 °C (99 °F) civarında sıcaklıkla başlayan orman yangınıdır. Yangın Manavgat'ın Yeniköy mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda saat 12.00 civarında meydana geldi.

İletişim bakanlığı tarafından paylaşılan son verilere göre yangınların 13. gününde (9 Ağustos) 239 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların 234 tanesi kontrol altına alınmışken 5 tanesi halen devam ediyor.

2021 türkiye yangınları

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, çevrede bulunan güvenlik kameralarının incelenmesi sonucu, yangını C.Y.'nin çıkardığı belirlendi. 4 gün süren sorgulamanın ardından 3 Ağustos günü tutuklandı.

Ülkeyi Karalama Çalışmaları

Yangınlar devam ederken birçok ünlü hesap ülke adına provoke açıklamalarda bulundu. Kimileri yangınların bilerek çıkarıldığını ve yanan ormanlık alanlara otel yapılacağını söylerken kimileri de binaların dikileceğini belirtti.

Bazı muhalif siyasi partililer ise yangınlarına helikopter ya da uçakla müdahale edilmediği yönde açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar canlı yayında yapılırken bile arka planda helikopter sesleri geliyordu.

2021 türkiye yangınları

Vurdumduymaz Yöneticiler

THK genel başkanın yangınların çıktığı sırada bir düğünde olduğunu açıklaması ve bu nedenle telefonlara bakmaması çok büyük tepkilere neden oldu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yangın esnasında sosyal medya hesabında yaptığı ziyafet paylaşımı ve Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in kendi evini dozerlerle koruma altına alması da halkın tepkisine neden oldu.

2021 türkiye yangınları

Help Turkey

Sahte ve bot hesaplar kullanılarak yayınlanan #HelpTurket etiketi, bir anda dünya gündemine oturdu. Birçok ünlü hesabın da desteklediği bu etiket ile diğer ülkelerin Türkiye’ye desteğe gelmesi talebinde bulunuldu.

Etiket, birçok hesaptan aynı metinler ile paylaşıldı. Çok geçmeden devlet tarafında bu destek talebi reddedildi.

2021 türkiye yangınları

Destekçi Ülkeler

Türkiye’de yangınlar devam ederken Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve Katar hükümetleri yangınla mücadele çalışmalarımıza uçak, itfaiye aracı ve itfaiye erleri göndererek destek oldu.

2021 türkiye yangınları

Büyük Başarı

Dünya genelinde birçok ülkede yangınlar devam ederken Başta ABD ve Rusya yangınlarını aylar süren çalışmalara rağmen söndüremezken Türkiye, sadece 6 günde 142 yangını kontrol altına aldı. Bu sebeple #HelpTurkey etiketine karşı çıkan devlet yönetimi, AB’den uçak desteğinde bulundu. Hırvatistan ve İspanya’dan bu çağrı sonucunda destek geldi.

türkiye yangınları 2021

El Ele Mücadele

Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınları devam ederken halk da mücadeleye destek veriyor. Özellikle Haluk Levent ve Gamze Özçelik gibi ünlü isimlerin de destek verdiği mücadelede yorgun düşen halk kurtardıkları vatan toprağında uyuya kalıyor. Bu mücadele asla unutulamaz..

2021 türkiye yangınları

Terör Saldırısı Şüphesi

Yangınların bu kadar kısa sürede ve çok geniş alanda çıkmasının doğal olmayacağını düşünen birçok insan var. Bazı önemli isimler ise yangınların PKK terör örgütü tarafından çıkarıldığını öne sürdü. Sosyal medyada PKK terör örgütü destekçisi bazı kullanıcılar da bu yangınları çıkardıklarını doğruladı.

Öte yandan 2021 yılsonuna doğru düzenlenmesi planlanan iklim zirvesi öncesinde dünyanın çeşitli noktalarında yangınların kasıtlı çıkarıldığı, bununla birlikte kutuplarda buzların erime oranlarının arttırılması istendiği tahmin ediliyor. Bu şekilde karbon salınımı iddiasını arttırıp yapay et üretimine başlanılacağı ve insanların bu konuda daha hızlı ikna olabilecekleri de düşünülüyor.

2021 türkiye yangınları

Fırsatçılar Gün Yüzünde

Türkiye'de her dönemde ortaya çıkan fırsatçılar yangında da boy gösterdi. Pandemide maske fiyatlarını üçe katlayan fırsatçılar şimdi de yangındaki ihtiyaç listelerine göz dikti. Yangın söndürme topundan eldivene hatta yangın kremine kadar hemen hemen her ürünün fiyatı birkaç gün içinde yüzde 10'dan başlayıp yüzde 630'lara kadar varan oranlarda zamlandı.