2021 Yılın Kuş Fotoğrafçısı Yarışması

07.09.2021 / Kültür / Sanat / Çevre

Bu yıl 6.sı düzenlenen “Yılın Kuş Fotoğrafçısı” yarışmasına, dünyanın dört bir yanındaki fotoğrafçılardan 22 binden fazla eser yollandı.

2021 Yılın Kuş Fotoğrafçısı Yarışması

Birincilik ödülünü kazanan Alejandro Prieto’nun, bir Greater Roadrunner'ın ABD ile Meksika arasındaki uçsuz bucaksız sınır duvarına bakakaldığı unutulmaz fotoğrafı, insanın öngörülemez hareketlerinin vahşi yaşamı nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Dikenli tellerle sarılmış duvar, kafası karışmış hayvanın önünde sonsuzluğa uzanıyor.

Birincilik ödülünü kazanan Alejandro Prieto’nun Greater Roadrunner fotoğrafı

Prieto, bu fotoğrafıyla 5 bin poundluk (57 bin 200 TL) büyük ödülün ve prestijli Yılın Kuş Fotoğrafçısı unvanının sahibi oldu. Sınır duvarının; çölleri, dağları ve hatta mangrovları (gelgit sonucu oluşan haliçlerde, tuzlu bataklıklarda ve çamurlu kıyılarda var olan bazı ağaç, çalı türleri ve oluşturdukları ormanlara verilen ad) aştığını ifade eden sanatçı şunları söylüyor:

Burası sadece bir çöl olarak göremeyiz. Bu bölge 1.500'den fazla hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan, biyolojik olarak çok çeşitliliğe sahip zengin bir alan. Ama hepsi bu sınır duvarı tarafından tehdit ediliyor. Gerisin geri dönmeden önce birçok farklı hayvanın duvara ulaştığına şahit oldum.

Onunki, dünyadaki kuşların yaşadığı gerçekliğe dikkat çeken ve güzelliklerini gösteren birçok mükemmel fotoğraftan sadece biri. Bir muz çiçeğinde banyo yapan sevimli bir güneş kuşundan, bir buzdağının üzerinde yürüyen yalnız bir Chinstrap penguenine kadar sergilenen çok sayıda muhteşem fotoğraf var. Görüntülerin zenginliği, kuşlar hakkında anlatılacak ne kadar çok hikâye olduğunu gösteriyor, bazıları neşeli, bazıları hüzünlü, ama hepsi önemli.

İşin en güzel yanı ise, Yılın Kuş Fotoğrafçısı yarışmasının ana amacının “doğayı korumak” olması. Yarışmanın sponsorları ve yardım ortakları, Birds on the Brink'e 8 bin pound (91 bin TL) üzerinde bağışta bulundu. Bu dernek sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki kuş koruma projeleri desteklenme imkânı buluyor.

Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “Bird Photographer of the Year”ın websitesini ve Instagram adresini ziyaret edebilir; ayrıca bu seneki yarışmanın önde gelen fotoğraflarını görmek için galerimize göz atabilirsiniz.

bird photographer of the year 2021 gallery