Dünyanın En Zor Mesleği: Kanalizasyon İşçiliği
Dünyanın en zor işlerinden biri olan kanalizasyon işçiliği, çoğu insanın farkına bile varmadığı önemli bir görevi üstleniyor.
En çok Afgan mülteciyi kabul eden ülkelerin başında Pakistan ve İran gelirken, 2020'de 1.45 milyonu Pakistan'a, 780 bini İran'a yerleşti.
Her ne kadar arada büyük bir fark olsa da 181 bin 100 mülteci ile üçüncü sırada Almanya geliyor. Suriye göçmen politikaları ile tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken ve savaş bitmesine rağmen politikasını sürdürmeye devam eden Türkiye ise, 4 bin 219 Afgan mülteciye ev sahipliği yaparak 17. sırada yer alıyor. Bu konuda katı bir politika benimseyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “hâlihazırda çeşitli statülerde 5 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, Suriye veya Afganistan kaynaklı ilave bir göç yükünü kaldıramaz." diyerek, yeni bir mülteci akınına karşı kesin bir tavır içinde olduğunu belli ediyor.
Bunun yanı sıra Taliban da, Pakistan ve İran sınır kapılarını kontrol ederken, ülkeden karadan çıkmak isteyenleri engelliyor. Pakistan ve İran sınırları boyunca kurulmuş küçük kamplar olsa da, yaya olarak ayrılmak isteyen çoğu insan şimdilik ülke içinde kapana kısılmış durumda kalacak.
Amerika Birleşik Devletleri, mevcut tahliye misyonunun 60 bin kişinin ülkeyi terk etmesine yardımcı olduğunu söyledi. Bu insanların kaçının yerli olduğu belli değil. 2020'de Amerika Birleşik Devletleri Afganistan'dan 1.592 mülteciye ev sahipliği yaptı. Başkan Biden, Afganistan'daki 20 yıllık görevi sırasında ABD'ye yardım eden yerlilere yardım sağlanacağını defalarca belirtmiş olsa da, gerçek veriler oldukça farklı.
2009 yılında ABD hükümetiyle çalışan yerlilerin Amerika'ya yerleşmeleri için bir yol olarak oluşturulan Afgan Özel Göçmen Vizesi (SIV) programı, yoğun başvuru olması ve inceleme sürecinin yıllar sürmesi dolayısıyla oldukça işe yaramaz görünüyor. Dışişleri Bakanlığı, mevcut durumda Temmuz ayı itibariyle 20.000 başvuru olduğunu söylüyor. Uluslararası Mülteci Yardım Projesi'nde politika direktörü olan Sunil Varghese, birçok başvuru sahibiyle birlikte çalıştığını ve çoğu zaman sinir bozucu olduğunu ifade ettiği bu süreç için CNN'e verdiği demeçte şunları söylüyor:
Müşterilerimizin çoğunun yıllardır SIV sürecinde takılıp kalmalarının nedeni, inceleme sürecinin çözümsüzlüğü. ABD hükümetinin incelemesi temelde bir kara kutu gibi. Adını kutuya koyarsın ve yıllarca çıkmasını umarsın. Kimse neler olduğunu ve sürecin neden yıllar aldığını bilmiyor.
Şu anda Kabil Havalimanı'ndan tahliye edilenler, inceleme süreci için Kuveyt ve Katar'a sevk ediliyor. Oradan, daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne veya mülteci kabul eden diğer ülkelere yerleştirilecekler.
Muhtemelen Afgan mültecilere konut imkanı sunan Airbnb, ortaklarının yardımıyla onların yerleşmesine yardımcı olmak için devreye girecek. Bu, kriz zamanında daha fazla işletmenin büyüyeceğini umduğumuz cömert ve çok ihtiyaç duyulan bir jest.