Bodo.com: Türkiye'de Deneyim Hediyeleşmenin Ana Merkezi
Deneyim hediyeleşmenin öncüsü ve lideri bir şirket olan Bodo.com, müşterilerine çeşitli deneyimler için hediye sertifikaları sunmaktadır.
Günlük hayatta kullandığımız ve çöpe attığımız birçok maddeyi geri dönüşüm ile tekrar kullanılabilir hale getirilerek doğal kaynaklarımızı korumuş oluruz.
Geri dönüşümde, plastik atıklar önemli yer tutuyor. Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkemizde 2015’de 80,8 kilogram olan kişi başı plastik tüketimi 3 yılda yüzde 11,5 arttı ve geçen yıl 90,1 kilograma ulaştı.
Plastik kirliliğine ise çözümün geri dönüşüm olduğunu vurgulayan IFAT Eurasia Proje Müdürü Namık Sarıgöl, konu ile ilgili şu cümleleri kullandı:
Plastik kullanımı artışını sürdürüyor. Bu tüketim geri dönüşüm ile olumlu yöne çevirebilir. Bu hem ekonomiye hem de çevreye çok büyük katkı sağlar. Türkiye 1439 firma plastik geri dönüşümü üzerinde faaliyet gösteriyor. Ancak Türkiye’nin potansiyeli çok daha yüksek.
Günümüzde birçok alanda kullandığımız plastikleri geri dönüşümde değerlendirmediğimiz için çevre kirliliğinin de artmasına sebep olmuş oluyoruz. Bu konuda konuşan Sarıgöl, çevre kirliliğinin önlenmesi hemen hemen her ülkenin temel politikası arasında girdiğini de belirtti.
WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Akdeniz’deki kirlilik hakkında çok çarpıcı bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda, Akdeniz’i en fazla kirleten ülkenin Türkiye olduğu da belirtildi. Türkiye’den günde 144 ton plastik atığın Akdeniz’e atıldığının belirtildiği raporda atıkların çözünmesinin çok uzun yıllar sürdüğünü vurgulandı. Konu ile ilgili Sarıgöl ise şöyle konuştu:
Atıklar hem doğaya hem de insana zarar veriyor. Kirlilik dolayısıyla turizm ile bilinen Akdeniz’in bu özelliği tehdit altında. Aynı zamanda geçimini bu sektörden sağlayan kişileri de etkiliyor. Etkili geri dönüşüm stratejileri ve tüketicilerin bu hakkında bilinçlenmesi çok önemli.