Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin ne kadar dinlenirse dinlensin kendisini yorgun hissetmesidir. Kronik yorgunluk sendromunu hakkında herşey
Dev anakonda yılanı boğagillerden, tropikal Güney Amerika'da yaşayan, 8-10 m uzunlukta, avını sararak ve sıkarak öldüren yılandır.
Ömrü 30-40 yıl çeşitleri ise, Boa yılanlarının suda yaşayan tek türüdür. Normal anakondayla yeşil anakonda, pullu sürüngenler takımının Boagiller familyasından yılan çeşididir.
Yaşadığı Yerler Neresidir?
Yaşadığı yerler göl ve nehir kıyılarıdır.
Anakondalar Tropik Güney Amerika'da su kenarlarındaki ormanlarda bulunur. Güney Amerika'da And dağlarının doğusundaki tropik ormanlardaki göl ve nehir kıyılarında yaşar.
Anakonda Özellikleri Nelerdir?
8-10 metre uzunluktadır. Ağaçlara tırmanır, arasıra suya dalar. Bazen bitkiler arasında yarı yarıya suya gömülü olarak saatlerce kalır. Kuş ve memeli hayvanlarla beslenir. İnsanlara da saldırdığı olur. Avlarını suya çekerek veya sıkarak öldürür.
1.Beden Rengi Çevre Renklere Uyum Sağlar:
Anakondanın derisi sarımsı yeşilden koyu yeşile kadar değişmektedir. Vücudunun her yanı, düzenli aralıklarla dizili yuvarlak, siyahımsı halka ve lekelerle bezenmiştir. Dev Anakonda boyu 8-10 metre olmakla beraber 12 metreyi bulanları da vardır.
2.Anakonda, Ağaçlara İyi Tırmanır Ve Suda İyi Yüzücüdür:
Bazen suyun yüzünde tembel tembel sürüklendiği görülür. Çoğunlukla kıyılardaki ağaçların üzerinde bulunur. Diğer boa yılanları gibi zehirsizdir. Anakondalar tek seferde 30-80 arası yumurta bırakabiliyorlar. Yumurtadan çıktıktan sonra, anakondalar yüzebilir, avlanabilir durumdadır.
3.Suya Gelen Memeli Ve Kuşlara Pusu Kurar:
Yakaladığı avlarını sıkarak öldürür. Daha irilerini ise suya sürükleyerek orada boğar. Sonra yutar. Rastgele insanlara da saldırdığından yerliler, bundan çok çekinir ve nefret ederler. Yumurtalar dişi anakondanın karnında açıldığından, yavrularını canlı olarak doğurur.
4.Yeşil Anakondalar Su Altında 10 Dakikaya Kadar Durabilirler:
Aslında suyun yüzeyine yakın yerlerde duruyorlar. Bu şekilde dururken, kafalarının üst kısmında bulunan, timsahlarda da gördüğümüz burun delikleri sayesinde nefes alabiliyorlar.
5.Anakondalar Zehirsiz Yıanlardır:
Zaten anakondaların özelliği avını zehirle değil, boğarak öldürmesidir.
6.Anakonda Yakaladığı Avının İlk Olarak Kemiklerini Kırıyor:
Avlarını bu şekilde etkisiz hale getirdikten sonra yutmaya başlıyorlar. Çene kemikleri çok esnek olduğu için çok büyük hayvanları bile tek seferde yutabiliyorlar.
7.Ağaçlara Tırmanmalarının Sebebi, Vücut Sıcaklıklarını Yüksek Tutmak:
Sürüngen gruplarda vücut sıcaklığı sabit değil. Vücut sıcaklığı arttıkça aktif olma durumu arttığı için, güneşe mümkün oldukça yaklaşmaya çalışıyorlar. Bu sebeple ağaç tepelerinde anakonda görmeniz mümkün.
8.Anakondalar Uzun Süre Beslenmeden Yaşayabilir:
Anakondalar bir ineği bile yutabilirler. Tek seferde çok beslendikleri için, besinin sindirmeleri çok uzun zaman alıyor. Bu nedenle aylarca beslenmeden de yaşayabilir.
9.Anakondalar İyi Yüzücüler Olarak Bilinir:
Yeşil anakonda'nın bilimsel adı Eunectus murinus'dur. Eunectus, ''iyi yüzücü'' anlamına geliyor.
10.Sarıldığı Av, Anakonda Ondan Vazgeçerse Kurtulabilir:
Sardığı avın anakondadan kurtulma şansı yok, zaten avını boğarak solunum faaliyetlerini durduruyor.
11.Anakonda Zor Durumda Kaldığında, İnsanları Tüketmeyi De Tercih Edebilir:
Ancak normalde anakondanın beslenme düzeninde insan türü bulunmuyor. Anakonda av sırasında genellikle, çok fazla savaşmayan türleri tercih ediyor.
12.Dişi Yeşil Anakonda Hamileyken Beslenmiyor:
Yeşil anakonda, yumurtlarını anne karnında büyüten bir tür. Hamileyken, kendilerini avlarına karşı her türlü tehlikeden koruma içgüdüsüyle hareket ediyorlar.
13.Birden Fazla Erkek, Çiftleşme İçin 2-4 Hafta Boyunca Dişiye Sarılı Kalıyor:
Kendi aralarında güç savaşı yapıyorlar ve dişi güçlü olan erkekle çiftleşiyor.
14.Anakondalar Genç Yaşta Doğum Yapıyorlar:
Anakondalar tek seferde 30-80 arası yumurta bırakabiliyorlar. Yumurtadan çıktıktan sonra, anakondalar yüzebilir, avlanabilir durumdadır
15.Yeşil Anakonda Dünya'daki En Ağır Yılan, Fakat En Uzunu Değil:
En uzun yılan ise 6 metreye kadar büyüyebilen piton.
16.Bugüne Kadar Yakalanan En Büyük Anakonda 5 Metre, 98 Kilo Kadar:
Ağırlığı yetişkin bir ayı kadar... Ancak yeşil anakondalar 250 kg'a kadar çıkabiliyor.
Yeşil Anakonda Nedir?
Yeşil anakonda yılanı boagiller familyasından, Venezuela, Bolivya, Guyana ve Kolombiya'da yaşayan, dünyanın büyük ve en ağır yılan türüdür.
Nerede Yaşar?
Orionoco Nehri'nden Amazon Nehri'ne, oradan da São Francisco Nehri'ne kadar Güney Amerika'nın yağmur ormanlarında yaşar. Yaygın anakondası, su boası ya da sadece anakonda olarak da bilinir. Su altında 10 dakikaya kadar durabilirler.
Dünyanın En Ağır Yılanı Yeşil Anakonda
Yeşil anakondalar 6.5 m boya ve 1.3 m kalınlığa erişebilir. Hatta komodo ejderiyle birlikte pullu sürüngenler takımının (yılanlar ve kertenkeleler) en ağır türü olarak kabul edilir. Ağırlığı 227 kg olabilir.. 8,8 m uzunluğa ve 1,3 m kalınlığa erişebilir.
Beslenmeleri
Jaguar, küçük anakondalar, timsah, geyik, maymun, kuş benzeri şeyler ile beslenir. Av sırasında genellikle, çok fazla savaşmayan türleri tercih ediyor. İnsan için zararsız kabul edilmekle birlikte aç olduklarında tehlikeli olabilir.