Anatomik Analiz ve İskelet Tekniği

04.03.2020 / Eğitim / Bilim / Teknoloji

Anatomik analiz, insan ve hayvan figürlerinin anatomisinin incelenmesidir. Plastik sanatlar ve figürlerle yakından ilgilenmektedir.

Anatomik Analiz ve İskelet Tekniği

Anatomik Analiz

Sanat eğitimi içinde var olan perspektif, renk bilgisi, form bilgisi gibi anatominin de bir ihtiyaç olduğu fark edilmiştir. Anatomi figürün kasları ve hareketi sisteminin nasıl çalıştığına cevap veren bir alandır. Plastik sanatlar dalında sanatsal anatomi adı altında insan ve hayvan figürlerinin analizleri yapılır. Yapılan resim veya formların gerçekçi veya soyut olmasına bakılmadan gerçek figür daima öğrenme ve ilham kaynağı olmuştur. Figüratif çalışmalarda anatomik analizin önemi ortaya çıkar.

  • Torsonun Geometrik (Orantısal) Analizi:  Tors veya torso, figürün detayları çıkarılmış olup figür gövdesidir. Geometrik analizi de torsonun eni, boyu ve derinlik ölçülerini ifade eder. Şimdi torso modelini bu doğrultuda inceleyelim. Bu ölçülerin birbirleriyle orantısal bağı önemlidir. Bu açıdan örnek model de incelenir.
  • Torsonun Anatomik Analizi: Torsonun anatomik analizi, figürün yapısal ayrıntılarını anlamda incelemedir. Kemik ve kas yapısının analizi yapılarak şekillendirmeye geçilmelidir. Anatomi bilgileri torsonun daha gerçekçi veya daha sonra stilize edilerek soyutlanmasında fayda sağlayacaktır. Erkek ve kadın torso arasındaki yapısal farklılıklar gözlemlenerek şekillendirme yapılmalıdır.
  • Torsonun Plastikiyet Analizi: Plastikiyet analiz, formların heykelsi-hacimsel analizi olmaktadır. Heykel sanatı forma dayalı ve plastik formun ön plana çıkmasından doğan bir sanat dalıdır. Bir figürün hareketinden doğan kas hareketlerinin tümüdür. Belli hareketlerden hangi kasların hareketlendiği ve ne şekilde form aldığı önemli olup şekillendirmelere yansıtılır.

Figür İskelet Tekniği

İskeletler heykelsi formların modelaj tekniği ile ayakta durmasını sağlayan ve düşmesini önleyen konstrüksiyonlardır. Standart iskeletler yanı sıra formlara özel iskeletler de yapılır. Bu uygulamalar için de özel iskeletler üretilebilir. Yapılacak olan torsonun yüksekliği göz önünde bulundurularak iskeletin ölçüleri belirlenir.

  • İskelet Parçalarını Ölçülere Göre Kesme: İskeletin ölçülerini belirledikten sonra çeşitli demir veya ahşap malzemeleriyle yapım parçalarının ölçüleri belirlenerek kesilir. Daha sonra kaynak veya ahşap birleştirme yöntemleri kullanılarak iskeletin montajı yapılır.
  • İskelet Parçalarını Birleştirme: İskelet parçalarının birleştirmesi yapılacak olan torsonun temel şekline göre yapılır. Temel iskelet şekline destek olması için tellerle tahta parçaları eklenerek kilin düşmesi engellenir. Bu detayların da şekillendirme aşamasında torso formundan çıkmaması için dikkat edilir.