Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin Kapsamı
Müşteri odaklı stratejiler geliştiren, müşteri verilerini toplayıp analiz ederek işletme süreçlerini optimize eden geniş bir kapsam sunar.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi arazisi içerisinde bulunan Eymir Gölü, ODTÜ Spor Kulübü Kürek ve Yelken Takımları çalışma alanıdır.
Eymir adı adeta ODTÜ ile özdeşleşmiştir. ODTÜ mezunlarınca 1986 yılında kurulmuş olan "Eymir Kültür Vakfı" da adını bu gölden almıştır.
1930'lara ait seyahat notlarında Nahid Sırrı Örik gölün çevresinin tamamen kıraç arazilerden oluştuğunu ve herhangi bir yeşillik bulunmadığını belirtmiştir. 1956 yılında çıakrılan özel kanunla Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne tahsis edilen 45 kilometrekare büyüklüğündeki arazi Eymir Gölü'nü de kapsamaktaydı.
60'lı yıllardaki ODTÜ Rektörü Kemal Kurdaş'ın özel çabalarıyla tüm bu arazi, Eymir Gölü çevresi de dâhil olmak üzere ağaçlandırılmış ve bozkırın ortasında bir yeşillik haline gelmiştir. 1995 yılında, Kemal Kurdaş ve ODTÜ Ağaçlandırma Direktörü Alattin Egemen bu çabaları ve neticelerinden dolayı uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne (the Aga Khan Award for Architecture) müştereken layık görülmüşlerdir.
Göl arazisinde, ODTÜ Kürek Takımı Kayıkhanesi'ne çok yakın bir mesafede, orman içinde, 1963 yılında yapılmış Barış Çeşmesi’de yer almaktadır. Pek çok ODTÜ hocası, öğrencisi ve mezununun dahi varlığından pek az haberdar oldukları, ağaçlar arasında gizlenmiş bu zarif Anıt-Çeşme, yavaş yavaş ve sessizce akan suyu ile yanına varanlara huzur vermektedir.
Eymir Gölü Nerede?
Eymir Gölü, Ankara ilinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne ait bir arazide yer almaktadır. Eymir Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindedir. Buna bağlı olarak da Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin öğrencileri için sportif aktiviteler Eymir Gölü üzerinde gerçekleştirilmektedir. Eymir Gölü, tüm ziyaretçilere açık olup araçla giriş yapmak isteyenlerin ODTÜ'den göle giriş için kart çıkartmaları gerekmektedir. Kart çıkarmayanlar, gölün bulunduğu bölgeye araçsız olarak gidebilmektedir.
Gölün Fiziki Özellikleri
Gölbaşı ilçesinin ve Ankara-Konya kara yolunun böldüğü Mogan Gölü ve Eymir Gölü, Ankara-Konya devlet karayolu altından da geçen bir kanalla birbirlerine bağlı olup, Mogan Gölü tarafından beslenmektedir. Yani gölün esas kaynağı Mogan Gölü'dür. Mogan çıkışındaki regülatör ve kanal vasıtasıyla Mogan'dan 3 metre daha düşük seviyede bulunan Eymir Gölü beslenmektedir.
Ayrıca iki göl arasındaki 10 – 15 km. kalınlığa sahip alüvyal tabakalar, yağışlarla kabaran Kepekliboğazı Deresi ve diğer talî derelerin topladığı suları bünyesine çekerek tabandan da Eymir Gölü’nün beslenmesine yardımcı olur. Eymir Gölü'nün çıkışı İmrahor Vadisi'ne doğrudur ve gölün fazla suları Batı-Doğu doğrultusunda İmrahor Vadisi'ne akan İmrahor Deresi'ni oluşturur.
Seyyah Kandemir, "Ankara Vilayeti" adlı kitabında, 1910 yılında oluşan aşırı yağışlar akabinde iki gölün yüzeyde birleşerek geçici olarak tek göl halini almış olduğunu belirtmektedir.
Gerek Mogan Gölü, gerekse Eymir Gölü set göllerdendir. Ankara Elmadağı’ndan inen derelerin sürüklediği bol miktardaki kum, çakıl gibi taş parçaları eski bir vadide yer yer birikinti konileri biçiminde yığılmış, gerilerinde Eymir Gölü’nün ve Mogan Gölü'nün (5 – 10 metre derinliğindeki) çanakları belirmiştir. Göllerin uzanışı bir vadi uzanışına uymaktadır.
Eymir Gölü’nün yüzey alanı 108.8 Hektar (1.09 km²), ortalama derinliği 3.80 m., su yüzey kotu 969 m, göl çevresi uzunluğu 9 km, uzunluğu 4.2 km, genişliği ortalama 0.25 km'dir. Kurak zamanda en derin yeri 5.5 metre olup, suyun en yüksek olduğu dönemde ortalama derinliği 5 metre civarına çıkmaktadır.
Mogan Gölü'nün yüzey alanı 561.2 Hektar (5.61 km² ), ortalama derinliği 2.80 m., su yüzey kotu 972 m, göl çevresi uzunluğu 14 km, uzunluğu 11 km ve genişliği ortalama 0.5 km'dir. Kurak zamanda en derin yeri 4.5 metre olup, suyun en yüksek olduğu dönemde ortalama derinliği 5 metre civarına çıkmaktadır.
Eymir Gölü’nde Doğal Hayat
Kıyıları yoğun bağlık, etrafı tarımsal arazi, güneyi sulak çayırlarla kaplı bu göller yaklaşık 160 kuş türüne ev sahipliği yaparlar. Mogan Gölü’nde günümüze değin 226 kuş türü kaydedilmiştir. Göl, özellikle dikkuyrukların ve pasbaş patkaların dünya üzerindeki en önemli üreme alanlarından birisidir. Eymir Gölü’nde ise en çok görülen kuş türleri sakarmeke, yeşilbaş ördek, elmabaş patka ve bahridir.
1995 yılı öncesine kadar, kürek sporu başta olmak üzere değişik su sporlarının yapılabildiği, içerdiği sazan, yayın, turna ve kadife balıklarıyla sportif balıkçılığın yanı sıra, kerevitle ticarî balıkçılığın da önemli ilgi merkezi olan göllerde, doğal bir yaşlanma süreci ve aşırı besin yüklemesinin zararlı sonuçları olarak toplu balık ölümleri ve kuş türlerinin azalması gözlemlenmektedir.
Eymir Gölü’nde Sportif Etkinlikler
Eymir Gölü'nde, eskiye kıyasla daha az da olsa, kürek ve su sporları, balık avlama (olta ile) ve piknik gibi etkinlikler yapılabilmektedir. İçeriye gazi ve engelli kartı olan araçlar alınmaktadır. Bisiklet ve yaya trafiğine açıktır. Tek yönde trafik vardır. Yakınında ücretsiz otoparklar mevcuttur.
1962 yılında kurulmuş olan ODTÜ Spor Kulübü Kürek Takımı'nın başlıca çalışma merkezi Eymir Gölü ve burada bulunan kayıkhanesidir. ODTÜ Kürek Takımı yıl içinde (genelde Temmuz ve Ağustos ayları hariç olmak üzere) tüm antrenmanlarını burada yapmaktadır. Ayrıca ODTÜ mensubu olsun olmasın herkesin katılabileceği kürek kursları düzenlemektedir. ODTÜ Kürek Takımı, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi büyük spor kulüplerinin de katıldığı kürek şampiyonalarına eskiden düzenli olarak katılmış ve Büyükler-A Kategorisi’nde 1993 yılında şampiyonluk sahibi de olmuştur. Çalışmalar hâlen Büyükler-B, Gençler, ve Hafif Kilo kategorilerinde kadın ve erkek sporcularla devam etmektedir.
Yönetim ve Denetim
ODTÜ arazisinde bulunan Eymir Gölü 'nün yönetim ve güvenliği ile göle giriş-çıkışların denetimi ODTÜ Rektörlüğü İç Hizmetler Müdürlüğü Eymir Amirliği'nce sağlanmaktadır.