Atık Araç Lastikleri

26.04.2019 / Çevre / Eğitim

Büyük bir kısmını karayollarında kullanılan araçların oluşturduğu atık lastiklerle ilgili problemler önemli bir çevre sorunu yaratmaktadır.

Atık Araç Lastikleri

Lastik; yolcu ve yük nakil araçları altında bazı bağlayıcı ve güçlendirici bileşenlerle kauçuktan üretilen, kullanılan takviye malzemesine göre sınıflandırılan, araç lastikleri olarak adlandırılan değişik tip ve ebattaki ürünlerdir.

Araba lastiği; kauçuk, kord bezi ve çelik teller ile çeşitli kimyasal maddelerin birleşiminden oluşan ve aracın yer ile temasını sağlayan tek ve en önemli parçadır.

Atık Araç Lastikleri

Faydalı ömrünü tamamladığı belirlenerek araçtan sökülen, orijinal veya kaplanmış, bir daha araç üzerinde lastik olarak kullanılamayacak durumda olan veya üretim esnasında ortaya çıkan ıskarta lastiklere “atık lastik” denir. Atık lastiklere “ömrünü tamamlamış lastik”, kısaca “ÖTL” de denir. 

Bir araç lastiğinden;

  • Hareketsiz arabayı taşımak,
  • Kalkış ve fren anında ortaya çıkan büyük yük transferlerine direnç göstermek,
  • Fren yapıldığında ve viraj alırken motorun gücünü yola aktarmak,
  • Zevkli bir sürüş için güven içinde ve uzun müddet dayanmak,
  • Yolun durumu ve iklim şartları ne olursa olsun aracı emniyetle yönlendirmek,
  •  Şoförün ve yolcuların konforunu sağlamak,
  • Aracın uzun ömürlü olması için yoldaki pürüzlerin etkisini azaltmak,
  • Milyonlarca lastik devri boyunca performansını en üst düzeyde tutmak için uzun ömürlü olmak gibi görevleri yerine getirmeleri beklenmektedir.

Atık Araç Lastikleri

Günümüzde ömrünü tamamlamış taşıt lastikleri, değersiz bir atık konumundadır. Ayrıca, çevre kirliliğine neden olmakta ve insan sağlığı ile doğal dengeyi olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmanın en etkin yollarından biri, atık lastiklerin yeniden işlenerek farklı biçimlerde değerlendirilmesidir. Farklı boyut ve şekillere dönüştürülerek kullanımı, birçok gelişmiş ülkede atık lastiklerin yönetimi ile ilgili sorunları büyük ölçüde azaltmıştır.

Kaynak: MEGEP