185 Yıl Önce Çekilen İlk Özçekim
Özçekimler 2010'lardan bu yana, selfie çubuğunun icadı ve sosyal medyanın yükselişinden sonra giderek daha popüler hale geldi.
İklim değişiklikleri ve küresel ısınmayla birlikte dünyanın en büyük sorunu haline geleceği düşünülen su krizi ile ilgili çarpıcı bir yapım.
Su, en temel ihtiyacımız ve ona olan bağımlılığımız su götürmez bir gerçek. Sadece vücudumuzun duyduğu ihtiyaç olarak değil, gündelik hayat akışımızda göz ardı ettiğimiz pek çok dolaylı açıdan da muhtaç olduğumuz bir kaynak.
Gökhan Özoğuz rehberliğinde hazırlanan, temelinde İstanbul ve Türkiye’yi konu alan fakat dünyamız açısından da suyun ehemmiyeti vurgulanan 25 litre belgeseli, işte tam bu noktada bize büyük bir farkındalık oluşturan önemli bir film olarak karşımıza çıkıyor.
Yakın geleceğin İstanbul’unda başlayan ve belgeselin içinde canlandırma olarak yer alan kurgusal filmle, Athena grubu solistinin ehemmiyet verdiği su konusunu derinlemesine incelemeye giriştiği belgeselde, ünlü sanatçı bir günde yalnızca 25 litre su kullanmaya çalışarak deneysel bir çalışma da gerçekleştiriyor.
İSKİ Su Arıtma Dairesi Başkanı Fatih Yıldız ile İstanbul’un genel su kullanımı, Tarih alanında uzman Prof. Dr. İlber Ortaylı ile suyun tarih içerisinde İstanbul’daki yeri, Boğaziçi Üniversitesi İklim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz ile suyun İstanbul’daki geleceği, WWF Türkiye Tatlı Su Program Müdürü Eren Atak ile gündelik su kullanımımız ile ilgili konu başlıkları konuşulan yapımda daha bir çok uzman görüşüne yer verilerek, İstanbul’da ve ülkemizde gerçekleştirilen çözüm yollarına da değiniliyor.
Dünyada da üzerine düşülen ve benzer çalışmaların yapıldığı su krizi üzerine ülkemizden böyle bir belgesel çıkartılması oldukça gurur verici. Ama çok daha gurur verici olan, su konusunda bilinçli tüketimi uygulayan bir toplum yetiştirilmesi. Bu sebeple 53 dakikalık bu belgeseli izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Eğer siz de bu konuda elinizi taşın altına koymak istiyorsanız, Yarının Suyu projesi üzerinden günlük su tüketiminizi hesaplayarak, Türkiye’nin 2030 yılında su sorunu yaşamaması için neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.