Beyin Fırtınalarında Sessiz Kalın

15.12.2021 / Eğitim / Genel

Bir beyin fırtınası toplantısında her ne kadar sizden çok konuşmanız beklense de başarılı fikir üretimi için bu durum çok da uygun değil.

Beyin Fırtınalarında Sessiz Kalın

Hollanda’da bulunan Utrecht Üniversitesi’nde doktora yapmış olan sosyal psikolog Bernard Nijstad, iyi fikirleri tespit etmekle görevlendirdiği bağımsız bir jüriyle birlikte, çeşitli konularda beyin fırtınası yapılacak olan toplantılar düzenleyerek bir deney yaptı.

Tüm katılımcıların sürekli o an fikir üreten kişiye odaklanmasını gerektiren klasik sistemde, yine o an dinleyici olan diğer katılımcıların fikir üretmeye yoğunlaşamadığını tespit eden Nijstad, birisinin iyi bir fikri olsa dahi, ortamdaki karmaşada bu fikrin sönüp gitmesi riskini alması gerektiğini ve bunun için dahi dakikalarca kendine sıra gelmesini beklemek zorunda olduğunu deneyimledi. Pek tabi bu da fark edilir biçimde düşük başarı elde edilmesine sebep oldu.

Deneyleri sonucunda, en iyi beyin fırtınasının, kimsenin ağzını açmadığı toplantılarda yapılabileceğini söyleyen sosyolog, buna çözüm olarak “beyin yazışması” dediği ve çok iyi sonuç veren yeni bir yöntem keşfetti. Ve bu yöntemin aşamalarını şu şekilde maddeledi:

- Önce doğru soruyu bulun. Örneğin, “ürünümüzü genç hedef kitle için nasıl daha çekici kılabiliriz?”

- Sonra toplantı masasının ortasına katılımcı sayısınca boş beyaz kâğıtlar koyun.

- Tüm katılımcılar birer sayfa alsın ve bu konudaki fikirlerini kâğıda aktarsın.

- Herkes kâğıdını masanın üzerine koysun ve bir başka kişinin not kâğıdını alarak, onun fikri üzerinden esinlenerek bir başka fikir yazsın.

- Tüm kâğıtlar herkesin elinden geçtikten sonra yazılanları analiz edin ve değerlendirin.

Sayfada yazılanların kime ait olduğunu bilmeden, katılımcıların önyargısız bir şekilde değerlendirilebileceği ve fikir bağlantısı yapabileceği bu teknik harika bir fikir bulmanız için fazlasıyla yeterli olacaktır.

En iyi beyin fırtınası yöntemi, beyin yazışması