Bilgisayar Alırken Bunlara Dikkat Edin

9.12.2019 / Bilim / Teknoloji / Genel

Teknoloji çağının vazgeçilmezi olan bilgisayarlar, teknik özelliklerine ve kullanım amaçlarına göre farklı performans sergileyebilirler.

Bilgisayar Alırken Bunlara Dikkat Edin

Bilgisayarlar, her zaman ihtiyaç duyduğumuz elektronik eşyadır. İş yerlerinde ya da evlerle olmazsa olmazlar arasında yer alır.

Bilgisayarların marifetleri saymakla bitmez. Büyük şirketler tonlarca kâğıttan oluşabilecek verilerini tek bir bilgisayarda saklayabilirler. Bu aynı zamanda analiz yaparken de büyük kolaylık sağlar. Aynı şekilde bir öğrenci ansiklopediler içerisinde kaybolmaktansa bilgisayar aracılığı ile bilgilere çok hızlı ulaşabilir.

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

  • Hayatımızın bir parçası olan bilgisayarlar ihtiyaca göre çeşitlenebilir. Bu yüzden bilgisayar almadan önce hangi amaç için bilgisayar alacağınıza karar vermelisiniz.
  • Amacınızı belirledikten sonra teknik özelliklerde ilk önce hafızaya bakmalısınız. Saklayacağınız dosyaların boyutu yüksek ise TB, değil se GB olarak Hard Disk seçebilirsiniz. Size tavsiyemiz 1 TB altında Hard Disk kullanmayınız.
  • Bilgisayarların hafızaları olduğu kadar hızları da önemlidir. Ram boyutunun yine hangi amaçla kullanacağınıza bağlı olarak yüksek olmasına dikkat edin. 8 GB altında olan RAM boyutları 2020 model oyunların birçoğunu çalıştırmayabilir.
  • Hız sadece RAM ile ölçülmez. 1 TB Hard Disk haricinde 256 GB SSD Hard Disk alırsanız, bilgisayarınızın performansı ikiye katlanır. SSD Hard Disk, bilgisayarın daha hızlı açılmasını, kapanmasını ve işlem yapmasını sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken şey, bilgisayarınızın işletim sisteminin SSD Hard Disk üzerinde kurulu olmasıdır. 1 TB Hard Disk ise yedek sürücü olarak kullanılabilir.
  • Bilgisayarınızda kullanacağınız işletim sistemine dikkat edin. Windows en son 2007 sürümünün güncellemelerine son verdi. Bu da daha kolay virüs bulaşmasına ve son çıkan yazılımların da desteklenmemesine sebep olabilir.
  • Bilgisayarların en önemli parçalarından bir tanesi de ekran kartlarıdır. Birçok bilgisayarda dâhili yani anakarta yapışık gelen ekran kartı, hafızası düşük olan kartlardır. Size tavsiyemiz ekstradan ve boyutu yüksek olan bir ekran kartını da bilgisayarınıza eklemenizdir. Kart şeklinde anakart üzerindeki sokete takılan ekran kartı, bilgisayarınızda daha net görüntü elde etmenizi sağlar. Özellikle oyunlarda yaşanılan donmaların sebeplerinden bir tanesi de ekran kartının yetersiz olmasıdır.
  • Bilgisayarların beyni işlemcilerdir. Eğer kendinize performansı yüksek bir bilgisayar istiyorsanız yeni nesil işlemcilerden almanız gerekiyor. Intel ve AMD üretimi olan işlemciler, piyasada en çok tercih edilenlerdir. AMD işlemcileri oyun oynamak isteyenler, Intel işlemcileri de ağır yazılımlar çalıştıranlar tercih ediyor.
  • Birçok bilgisayar kullanıcı, bilgisayarların ana parçası olan anakarttan habersizdirler. Bilgisayarların anakartları tüm parçaları üzerinde barındırır ve sistemli bir şekilde çalışmasını sağlar. Anakart seçimi yapmadan önce, kullanacağınız ram ve ekran kartını önceden planlamış olmalısınız. Çünkü her anakart her ram ve ekran kartı gibi bileşenleri desteklemeyebilir. En çok tercih edilen anakart ise GIGABYTE model anakartlardır.
  • Ses kartı her bilgisayarda dâhili olarak gelir. Çoğu zaman da insanların ihtiyaçlarını karşılar. Müzik dinleyen yerine üreten kişi olursanız, işte o zaman bir ses kartı almanız gerekir.
  • Monitör seçimi, kişilerin tamamen kişisel zevkleri ile alakalıdır. Görüntü çözünürlüğü yüksek olan monitör tercihiniz olsun.
  • Bilgisayarın dış ekipmanlarından klavye ve mouse ikilisi ise kullanıcıların kendilerine göre tercih etmeleri gereken parçalardır. Her insanın el boyutu farklı olduğu için, avucunuza sığan mouse ve rahat yazı yazmanızı sağlayan klavye tercih etmelisiniz.
  • Bilgisayar alırken hoparlörü unutmayın. Müzik dinleyin ya da film izleyin, size mutlaka ses çıkışı için bir hoparlör gerekecektir. Standart olarak 1+1 hoparlörler tercih edilir. Siz tercihinize göre 2+1 ya da 5+1 şeklinde hoparlörler de tercih edebilirsiniz.
  • Hoparlör alınca kulaklık alınmazsa olmaz. Akıllı telefonlarla birlikte gelen kulaklıklar bile işinize yarayabilir aslında. Ama onların kabloları kısa olduğu için genelde bilgisayar başında tercih edilmezler.