Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin ne kadar dinlenirse dinlensin kendisini yorgun hissetmesidir. Kronik yorgunluk sendromunu hakkında herşey
İster doğada, ister günlük işlerinizi yaparken bisiklet kullanıyor olun, size tahmin edemeyeceğiniz kadar birçok faydası olacaktır.
Bisiklet sürmek sadece spor olarak algılansa da bisiklet faydası saymakla bitmeyecek hareketli aktivitelerin başında gelir. Bisiklet kullanmak özgürlük demek ruhun ve bedenin birbirinden ayrı birlikte hareket etmesi gibi bir şey, bedenin yola adapte iken ruhunuz özgürlükle huzur buluyor.
Öte yandan tabi ki bisiklet faydaları içinde öne çıkan konulardan biri sağlık için olan faydalarıdır. İlk olarak kilo vermek, yağ ve kalori yakmak için yapabileceğiniz en etkili egzersizlerin başında gelir. Aynı zamanda birçok kasın birlikte çalışmasını sağlar dolayısıyla hızlı kilo vermenizi ve fit kalmanızı destekler.
1-Daha Güçlü Kaslara Sahip Olursunuz:
Bisiklet sürmenin faydaları arasında yer alan en önemli madde, kasları güçlendirmesi olabilir. Özellikle küçük yaşlarda başlayan ve süreklilik kazanan bisiklet kullanımı, kasların gelişimini ve büyümesini olumlu yönde destekler.
Böylelikle vücudunuz zamanla şekillenir ve istediğiniz estetik görünüme kavuşabilirsiniz. İlk başlarda bisiklet sürmek kasları gerçek anlamda yorsa bile alıştıkça yorgun kaslar kendini daha da güçlendirir.
2-Kalp Sağlığına İyi Gelir:
Bisiklet kullandığınızda kalbiniz daha iyi çalışır ve bu beden sağlığına olumlu bir şekilde yansır. Nasıl mı?
Bisiklet kullanırken kasların gerilmesi nedeniyle burada bulunan oksijen miktarı yavaş yavaş azalmaktadır. Bu noktada ise kalbimiz, kaslara ihtiyacı olan oksijeni yeniden kazandırmak adına daha aktif bir şekilde çalışmaya başlar. Kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması ise vücut sağlığını etkilemektedir.
3-Esnek Bir Bedene Sahip Olursunuz:
Bisiklet kullanmanın bir diğer faydası da vücudunuzun esnekliğini arttırmasıdır. Bisiklet kullanımına bağlı olarak artan hareket kabiliyeti, bacak ve kalçanızda bulunan kemiklerin daha esnek olmasına yardımcı olurken kemik sağlığına da katkıda bulunur.
4-Eklem Ağrılarını Azaltır:
Yaşa ya da daha farklı nedenlere bağlı olacak hemen herkesin vücudunda çeşitli eklem ağrıları meydana gelmektedir. Bisiklet kullanmak ise oluşan bu eklem ağrılarını gidermeye yardımcı olur.
Çünkü bisiklet kullanımı, uzun süredir kullanılmayan kasları harekete geçirirken eklemlerin de daha aktif bir şekilde çalışmasına ön ayak olmaktadır. Bu da zamanla başta bacaklarınız olmak üzere tüm vücudunuzun hareket etme kabiliyetini arttırır.
5-Postür Bozukluklarını Ortadan Kaldırır:
Postür bozukluğu olarak da tabir edilen duruş bozukluğu, vücudun sırt; bel ve boyun gibi çeşitli noktalarında ağrıya sebep olmasının yanı sıra özgüven eksikliğine de neden olabilen önemli bir sorundur.
Bu anlamda mutlaka tedavi edilerek kontrol altına alınması gereken postür bozuklukları, bisiklet kullanımı ile iyileştirilebilir.
6-Kilo Kontrolü Sağlar:
Bisiklet sürmenin faydaları arasında yer alan bir diğer madde ise özellikle obeziteye yatkın bireylerde kilo kontrolüne yardımcı olmasıdır.
Çünkü bisiklete bindiğinizde metabolizmanızın çalışma hızı yükselir. Bu da kas oluşumunu destekleyen ve vücut yağını yaktıran bir etkendir. Bu sayede kilo kontrolü yapmak ve kilo alımını engellemek mümkün hale gelir.
Özellikle sadece bu hedefle bisiklet kullanmaya devam eden kişilerin, yapmış oldukları bu egzersizi sağlıklı bir beslenme planı ile dengelemeleri gerekir.
7-Pozitif Enerji Yayar:
Bisiklet sürmenin belki de en önemli faydalarından bir tanesi enerjinizi pozitife dönüştürerek kendinizi psikolojik anlamda çok daha iyi hissetmenize ön ayak olmasıdır.
Eğer depresyon, stres ya da kaygı gibi çeşitli psikolojik problemlerle karşı karşıya iseniz düzenli olarak bisiklet kullanarak kendinizi çok daha iyi, enerjik ve neşeli hissedebilirsiniz.
8-Çevre Sorunlarını Azaltır:
Bisiklet sürmenin faydaları yalnızca bireysel değildir. İnsanlara bedensel, zihinsel ve psikolojik anlamda katkı sağlamanın yanı sıra bisiklet kullanımı aynı zamanda çevre sorunlarına ve toplum sağlığına karşı da etkilidir.
Kentlerde ulaşım ağları oluşturulurken bisiklet kullanıcılarının aktif olarak kullanabileceği bir altyapı planlaması yapılarak şehir içi trafik sorunu ortadan kaldırılabilir.
Bisiklet kullanımı, iklim krizi ile mücadelede önemli bir rol üstlenmektedir. Çevre dostu bir ulaşım alternatifi olması nedeniyle bisiklet, hava kirliliğini de önlemektedir.
Şehir içinde bisiklet yolu planlamalarının gerektiği gibi yapılması, trafik kazalarını önleyeceğinden yaralanmaları ve ölüm oranlarını da minimuma indirgeyecektir.
9-Bütçe Dostu Bir Aktivitedir:
Bisiklet sürmenin faydaları arasında yer alan bir başka özellik de ulaşım maliyetlerini azaltmaya yardımcı olmasıdır. Elektrikli bisiklet kategorisinde yer almayan klasik bisikletler, tümüyle insan kuvveti ile çalıştığı için bütçe dostudur.
10-Sosyalleşmeye Katkıda Bulunur:
Bisiklet sürmenin bir diğer faydalı noktası ise sosyalleşmenize büyük katkı sağlamasıdır. Bisiklet sürmeye çıkarak hem sevdiklerinizle birlikte bir arada olmanın tadını çıkartabilir hem de açık havada egzersiz yaparak sosyalleşme şansı yakalayabilirsiniz.
Kabafii Ailesi olarak araştırıp yazdığımız bu yazımızda bisiklet sürmenin faydaları nelerdir, hep birlikte inceledik. Gördüğünüz gibi bisiklet sürmenin zihin sağlığından beden sağlığına uzanan çok yönlü faydaları bulunuyor. Hareket hayattır..