![Sürdürülebilir Tüketim Nedir?](https://kabafii.com/images/yazi/surdurulebilir-tuketim-nedir1001202542.jpg)
Sürdürülebilir Tüketim Nedir?
Sürdürülebilir tüketim, doğal kaynakları verimli kullanmak ve çevresel etkileri azaltmak için önemli bir yaklaşım.
Bodrum Kalesi, Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi ismi ile inşa edilmiş kaledir.
Güçlenmekte olan Osmanlı Devleti’ne karşı anakarada güvenli bir bölge oluşturmak isteyen St. Jean Şövalyeleri, Aziz Peter adını verdikleri kaleyi inşa etmiştirler. O dönemde zaten bir kale inşa etmeyi planladıkları için Bodrum’a yapımı karar verilmiştir. Hint–Avrupa kökenli göçebe kabile olan Dorlar zamanından kalma savunma temelleri ile 11. yüzyıldan küçük bir Selçuklu Kalesi de Bodrum’da bulunmaktaydı.
1402-1522 yılları arasında St. Jean Şövalyeleri tarafından kontrol edilmiş kale tek bir millet yerine İtalyan, Fransız, Alman ve İngilizlerin ortak eseridir. Kalenin farklı bölümleri farklı zamanlarda inşa edilmiştir. Şapel 1406, İngiliz Kulesi 1413, ilk duvarlar ise 1437 yılında tamamlanmıştır.
Osmanlı Devleti, 15. YY’da Aziz Peter Kalesi’ne sürekli saldırı yapmıştır. Kale, bu saldırılarda yıkılmayıp ayakta kalmıştır. 1523 yılında yapılan Rodos Kuşatması ile kale Osmanlı himayesi altına girmiştir. Osmanlı Devleti ise kaleye hemen bir minare dikilmiş ve Hristiyanların ibadethane olarak kullandıkları şapel de mescid olarak düzenlenmiştir. Adına da “Süleymaniye Camii” verilmiştir. Kalede bulunan çeşitli eser ve rölyefler, 19. yüzyılda Osmanlı izni ile İngiltere'deki British Museum'a götürülmüştür.
Birinci Dünya Savaşı'nda bir Fransız savaş gemisinin açtığı ateş sonucunda kalenin minaresi yıkılmış ve bazı kuleleri zarar görmüştür. Kısa süre İtalyan hâkimiyetine girmiş olmasına rağmen, İtalyan kuvvetleri 1921 yılında kaleden geri çekilmiştir. Savaştan sonra yaklaşık 40 yıl boyunca boş kalan kale daha sonra Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne dönüştürülmüştür.
İki liman arasında kayalık bir alana kurulan Bodrum Kalesi’nin kale planı 180x185 ölçülerindedir. Kalenin içerisinde değişik ülke adlarında kuleleri mevcuttur. En yükseği 47,50 metre olan Fransız Kulesi’dir. Diğer kuleleri ise İtalyan, Alman, İngiliz ve Yılan kuleleridir.
En içte bulunan kaleye ulaşmak için 7 kapıdan geçilmesi gerekmektedir. Her kapının üzerinde armalar bulunmaktadır. İç kalede 14 tane sarnıç bulunmaktadır.
Bodrum Kalesi, 19. yüzyıl sonunda kalenin hapishane olarak kullanıldığı dönemde bir hamam yapısı ile Osmanlı niteliği kazanmıştır.
1995 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” yarışmasında “Özel Övgü” ödülünü alan Bodrum Kalesi, günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca Bakınız