Yastıksız Uyumanın 6 Faydası
Geceleri yastıksız uyumanın faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız. Şaşırtıcı ama gerçek olan bu bilgileri sizler için derledim.
Hemen hemen herkes boğaz ağrısından bir kere de olsa şikâyetçi olabilir. Belirli etkenler bu durumun gerçekleşme riskini artırmaktadır.
Boğaz ağrısı, adından da anlaşılacağı üzere boğaz bölgesinde hissedilen yanma, kuruluk, yutkunma ile kötüleşebilen, boğaz içinde çizilme veya tahriş olma şeklinde hissedilen ve çeşitli tıbbi durumlardan kaynaklanan durumlara verilen genel addır.
Boğaz ağrısına neden olan viral hastalıklar arasında:
Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Boğaz ağrısının belirtileri, ağrının arkasında yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Boğaz ağrısının belirtileri ve bulguları arasında:
Enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkan boğaz ağrısında yukarıdaki bulguların yanında başka semptomlar ve belirtiler de görülebilir:
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
1. Bal
Bal ya da çaya karıştırılan bal, boğaz ağrısının giderilmesinde etkilidir. Yapılan bazı sınırlı araştırmalarda balın özellikle gece öksürüklerini dindirmek konusunda etkili olduğu görülmüştür. Benzer araştırmalarda balın, boğaz ağrısının ve ağız içindeki yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı da görülmüştür.
2. Kabartma Tozu
Bir bardak ılık suya, 1/4 çay kaşığı kabartma tozu eklenmesiyle elde edilen karışımla gargara yapmak, boğaz ağrısının hafiflemesinde etkilidir. Bu karışıma çok az miktarda tuz eklenmesi, ev yapımı ilacın etkisini artırır. Gargara sonrasında ağız temiz suyla çalkalanmalıdır.
3. Çemen Otu
Çemen otu, çay olarak ya da tohumu çiğnenerek tüketilebilir. Ağrı, tahriş ve iltihap oluşumu ile mücadelede etkili bir yöntem olduğu düşünülen çemen otu, aynı zamanda etkili bir antifungaldir.
4. Elma Sirkesi
Antibakteriyel özelliği olduğu düşünülen elma sirkesi, asidik yapısı sayesinde boğazdaki mukusun parçalanmasını sağlar ve böylece bakterilerin yayılmasını önler. Bir su bardağı suya 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi eklenmesiyle elde edilen karışımla iki saatte bir yapılan gargara, boğaz ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir. Reflüye bağlı olan durumlarda kullanılmamalıdır.
5. Sarımsak
Doğal bir antibiyotik olduğu düşünülen sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede etkilidir. Taze sarımsak yemeklere eklenerek tüketilebileceği gibi sarımsağı direkt emmek de boğaz ağrısını yatıştırabilir. Reflü varlığında kullanılmamalıdır.
6. Acı Biber
Ağrı kesici özelliği olan acı biberin tek başına ya da ılık su ve bal ile karıştırılarak içilmesi, boğaz ağrısını ve öksürüğün şiddetini hafifletebilir. Ancak ağızda açık yara ve reflü varsa acı biber tüketilmesi önerilmez.
7. Tuzlu Su İle Gargara Yapmak
Bir bardak su, dezenfekte edilmek amacı ile öncelikle kaynatılır. Kaynama tamamlandıktan sonra soğumaya bırakılır ve su ılık hale gelince 2 çay kaşığı tuz eklenir. Tuzlu suyla durulama yapmak için, karışımı ağzınızın içinde hafifçe çevirin, gargara yapın ve dikkatlice tükürün. Yutmamaya dikkat edin.
8. Doğal Bitki Çayları
Şüphesiz birçok hastalığın ve sıkıntının doğal tedavisinde kullanılan doğal bitki çayları, boğaz ağrısına da iyi gelmeleriyle biliniyor. Papatya çayı, ada çayı, nane çayı, rezene çayı gibi çay çeşitleri, boğaz ağrısına iyi gelen çaylar olarak sayılabilir. Özellikle doğal iltihap sökücü olarak bilinen papatya çayı; boğazı yumuşatarak ve ağız içindeki yabancı maddeleri dışarı atarak boğazı büyük ölçüde rahatlatır. Nane çayı ise antibakteriyel özelliği sayesinde grip ve nezleye bağlı olarak gelişen boğaz ağrılarını dindirerek; iyileştirici özellik gösterir.