Seyahat Rehberi: Singapur
Asya’nın incisi Singapur, zengin kültürü, eşsiz mutfağı ve doğayla iç içe şehir yapısıyla en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir.
Teknoloji günden güne gelişiyor ve fiziki müdahalelerde çığır açılıyor fakat bir robotun beyninizde yılan gibi hareket etmesi nasıl olurdu?
Normalde bu durum oldukça garip gelebilir. Ancak MIT'deki bilim insanları, Science Robotics dergisinde yayınlanan bir makalede, nörolojik kan pıhtılarını temizlemek, felç ve anevrizmaların tedavisi için manyetik olarak yönlendirilebilen yumuşak bir robot prototipinin keşfini açıkladılar.
Mevcut durumda, ciddi baş ağrıları, beyin kanaması ve felce neden olabilecek, vücudun birçok yerinde oluşabilen pıhtılaşmış kan topaklarının tedavisinde ilaçlardan çok daha hızlı ve etkili bir yöntem olarak sunulan mekanik trombektominde, hastanın üst uyluk kemiğinde femoral artere minyatür bir cihaz yerleştiriliyor ve pıhtıyı temizlemek için elle yönlendirilen metal bir tel iplik kullanılıyor.
Fakat bu tedavi yöntemi uygulanırken, işlemi gerçekleştiren uzman cerrahlar, kullanılan aracın yaydığı radyasyon dozlarına maruz kalıyor. Her ne kadar çok yoğun bir radyasyondan bahsedilmiyor olsa da ne kadar sık maruz kalındığına bağlı olarak doku hasarı riskini artıracağı düşünülüyor.
Bu sebebe bağlı olarak, MIT'de makine mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Yoonho Kim tarafından üretilen robot ve bir manyetizma tarafından yönlendirilebilir yeni bir trombektomi yöntemi sağlamaya hazır. Bu şekilde doktorlar, robotu uzaktan çalıştırarak doğrudan X-ışını radyasyonuna maruz kalmadan bu işlemi gerçekleştirebilecekler.
Minik manyetik boncuklarla doldurulmuş bir hamurla kaplı, atardamarların arasından kaygan bir şekilde geçmesine olanak sağlayacak ve esnek bir nikel-titanyum alaşımından yapılmış yeni robotun omurgası, beynin büyütülmüş birebir yapısı içerisinde başarılı bir şekilde yönlendirildi. Çok yakın bir zaman içerisinde orijinal boyutunda da test edilmeyi bekliyor.