Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Hayatımızı kolaylaştıran ve iyi ki icat edilmiş dediğimiz en önemli teknolojik gelişmelerden bir tanesi de bulaşık makinesidir.
Bulaşık makinesi olan evlerde çoğu zaman bir bardak-çanak bile elde yıkanmıyor. Yıkamak da zor geliyor. Hemen bulaşık makinesinin içerisine atıyoruz. Özellikle kalabalık ailelerde bulaşıkların elde yıkanması tam bir eziyet olurken, bulaşık makinesi imdadımıza yetişiyor.
Omzumuzdan büyük yük alan bulaşık makinesini anlamak ve doğru kullanmak da bizlerin görevidir. Ne kadar doğru kullanırsak o kadar uzun ömürlü olur.
Bulaşık makinesi her türlü bulaşıkları yıkamaz. Herkesin evinde olan bazı mutfak araçlarını bulaşık makinesine atmanız önerilmez. Şimdi gelin bu mutfak araçlarını inceleyelim.
Yapışmaz yüzeye sahip olan teflon tavalar, mutfakların vazgeçilmez araç-gereçlerindendir. Teflon tavada yemek yaptığınız zaman yapışma olmaz. Teflon tavayı yıkarken de yemek artıklarının tavada kalmadığını görebilirsiniz. Teflon tavalar çok rahat bir şekilde elde yıkanabilirler.
Teflon tavalar bulaşık makinelerinde yıkanmazlar. Bulaşık makineleri yüksek basınçlı su ile yıkama yaptıkları için teflon tavaya zarar veriyor.
Demir tavalar suyu pek sevmezler. Aslında demir suyu pek sevmez. Demiri uzun süre suda tutarsanız paslanır. Bu yüzden dökme demir tavanızı bulaşık makinesine atmayınız. Kısa programda bile olsa temizlemek yerine paslanmış bir tava ile karşılaşabilirsiniz.
Isı her zaman tahta malzemelere zarar verir. Tahta mutfak eşyalarınızı bulaşık makinenize attığınız zaman büyük bir hata yapmış olursunuz. Isıya maruz kalan tahta eşyalarda çatlamak hatta kırılma bile meydana gelebilir.
Gündelik hayatta kullandığınız bıçakları bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Fakat et bıçağı, peynir bıçağı gibi özel üretilen kaliteli bıçaklarınızı bulaşık makinesine atmayınız. Bulaşık makinesine atarsanız bıçağınızın keskinliği zamanla yok olacaktır.
Çeyizlik olarak saklanılan kristal mutfak setlerini bulaşık makinesine atıp harap etmeyin. Kristal malzemeler hassastırlar. Isıyı gördükleri zaman çatlama riskleri vardır. Kristal eşyalarınızı elde yıkamanızı tavsiye ederiz.
Termos bardakların iç ve dış kısmı arasında yer alan hava boşluğu, içerisine koyduğunuz sıcak suyun sıcak kalmasını sağlıyor. Bu yapı bulaşık makinesindeki yıkama sonucunda zarar görebilir.
Üzerinde yer alan ambalaj kâğıtlarını çıkartıp bulaşık makinesine attığınız cam şişelerinizi yıkayabilirsiniz. Bunda bir sakınca yok. Burada riskli olan durum ise camdan kaynaklıdır. Bulaşık makinesinde yıkanma esnasında bir cam kırılırsa, cam parçacıkları bulaşık makinenize zarar verebilir.
Mutfağın en narin eşyalarından bir tanesi de el boyaması bardaklardır. Bulaşık makinesinde yer alan deterjan ve yüksek ısılı su bir araya geldiği zaman, bardağın üzerinde yer alan boyanın akmasına sebep olabilir.
Günümüzde birçok plastik kabın üzerinde “bulaşık makinesinde yıkanabilir” ibaresi yer alsa da siz pek güvenmeyin. Plastik malzemeler ısıyla temas ettiklerinde çok çabuk eriyebiliyorlar. Erimeseler bile kanserojen madde bırakabiliyorlar. Bu yüzden plastik malzemelerinizi bulaşık makinenizden uzak tutunuz.
Alüminyum folyo tek kullanımlıktır ve kullanımdan sonra atılmalıdır. Bulaşık makinesine atarsanız, ısıyla temas eden folyo üzerindeki alüminyum madde oksitlenecek ve bulaşık makinenizin her yerine bulaşacaktır.