Yastıksız Uyumanın 6 Faydası
Geceleri yastıksız uyumanın faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız. Şaşırtıcı ama gerçek olan bu bilgileri sizler için derledim.
Burun içerisindeki hava yollarının kan damarları veya membranlarında (dış kısımlarında) meydana gelen ödem, tıkanıklık hissine neden olur.
Basit tıkanıklıklar genellikle kısa süre içerisinde kendiliğinden geçerken bazı burun tıkanıklıkları, uzun süreli (kronik) olarak devam edebileceği için bilinçli olunması önerilir. Burun tıkanıklığı, her yaştan bireyleri etkileyen bir durumdur. Bebeklerden ileri yaş bireylere kadar herkeste gelişebilen bu şikayet, bazı bireylerde ise sık tekrarlama eğilimindedir. Burun tıkanıklığı şikayetinin özellikleri ve bu semptomu rahatlatmak adına neler yapılabileceğine dair ayrıntılı bilgi almak için yazının devamını takip edebilirsiniz.
Burun Tıkanıklığı Nedir?
Nazal konjesyon olarak tanımlanan burun tıkanıklığı genellikle kafa içerisindeki boşluklar olan sinüslerin grip gibi çeşitli nedenlerle iltihaplanması sonucu meydana gelen şikayettir. Bu şikayete genellikle sinüslerde dolgunluk hissi ve baş ağrısı gibi diğer çeşitli belirtiler de eşlik edebilir. Burun tıkanıklığı genellikle hekimlerin bilgisi ve önerisi dahilinde uygulanabilecek çeşitli yöntemler ile kontrol altına alınabilen bir şikayettir. Uzun süreli devam eden burun tıkanıklıklarında ise medikal tedavi gereksinimi olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Gebelikte Burun Tıkanıklığı Normal mi?
Hamileliğin bazı dönemlerinde burun tıkanıklığı oldukça sıkıntı verici olabilir. Hamilelerin yaklaşık üçte birinde alerji veya bilinen nezle-grip gibi hastalıklar olmadığı halde, burun tıkanıklığı görülebilir. Bu duruma “hamilelik nezlesi”, veya “hamilelik riniti” adı verilir.
Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Bebek ve küçük çocuklar çeşitli rahatsızlıklar sırasında meydana gelen semptomları henüz ifade edebilecek yaşta değillerdir. Dolayısıyla anne ve babaların çeşitli belirtileri takip ederek çocuklarında burun tıkanıklığı mevcut olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilir:
Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Burun tıkanıklığı nedenleri, burun dokularını tahriş ya da tahrip eden bir faktörden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip ya da sinüzit benzeri enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının sık görülen sebeplerindendir. Araba egzozundan çıkan dumanlar gibi burnu tahriş edici durumlarda burnu tıkayabilir. Bu gibi durumlara alerjik olmayan rinit denir. Burun akıntısı ve tıkanıklığına, ender de olsa, tümörler de neden olabilir.
Tüm bu faktörler anatomik yapılardaki yapısal bozukluklar ve bu bozukluklara ait iltihaplanmalar olarak kategorize edilebilir. Genel olarak burun tıkanıklığının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Burun tıkanıklığı yaşayan hasta bireyler, ağız solunumu yapmak zorunda kaldıklarından dolayı alınan hava da burun filtresinden geçmemektedir. Bu sebeple de bazı boğaz enfeksiyonları meydana gelebilmektedir. Ayrıca ağız kuruluğu ile horlama ve uyku sorunlarından şikâyetçi olabilirler.
Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Burun tıkanıklığının tedavisi, tıkanıklığın nedenine bağlı olarak geliştiği için kulak burun boğaz doktoruyla süreci yürütüp, sebeplerini açığa çıkarmak gerekir. Sebeplerin saptanmasının ardından optimum tedavi planını uygulamak devreye girer.
Endoskopi yöntemi ile sebep anlaşılmaya çalışılabilir. Saman nezlesi, burun eti büyümesi (konka büyümesi) ya da geniz eti büyümesi (adenoid büyümesi) gibi nedenlerle gelişen burun tıkanıklığında ilaçlar, burun spreyleri ile yol çizilebilir.
Burun eğriliği gibi ilaçların çözümsüz kaldığı sorunlarda burun tıkanıklığı ameliyatı ile tıkanıklığı açma yoluna gidilebilir. Tabii ki bu yönteme hastanın yaşantısının çok negatif etkilendiği zamanlarda başvurulması tercih edilir.
Sürekli olarak ağız solunumu ve horlama belirtisi gösteren kişilerde ameliyat yöntemi oldukça büyük bir kurtarıcı olabilir. Ameliyat sonrası hasta hemen günlük hayatına dönebilir, ihtiyaçlarını karşılayabilir ve rahat bir şekilde nefes alışverişini sağlayabilir. Bir diğer yöntem de radyofrekans cerrahisi olanakları kullanılarak tıkanıklığın çözümü ve hastanın daha kaliteli bir yaşam sürmesi için gerekli ortam yaratılmasıdır.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Bebeklerde burun tıkanıklığı oldukça zor bir durumdur. Nefes almakta zorlanan ve tıkanıklık nedeniyle sürekli mutsuz ve huzursuz olan bebekler büyük sıkıntı yaşarlar. Bu durumda anneleri oldukça endişelendirmektedir.
Bebeklerdeki burun tıkanıklığını geçirmek için serum fizyolojik burun spreyleri oldukça iyi bir çözümdür. Serum fizyolojik bebeklerin burunlarının temizlenmesi bebekleri dolayısıyla anneleri de oldukça rahatlatacaktır.
Burun tıkanıklığı olan bebeklerin sık sık emzirilmesi gerekir. Özellikle ılık banyolar bebeklerdeki mukusun atılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca burun tıkanıklığı nasıl geçer şeklindeki sorulara bazen cerrahi çözümler de uygulanmaktadır. Tıkanıklığa sebep olan duruma yönelik muayene ve test sonuçlarında cerrahi bir müdahaleye karar verilmiş ise uzman doktor tarafından bu cerrahi işlemi yapılmalıdır.