Cevdet Kudret SOLOK Edebiyat Ödülleri

22.04.2020 / Kültür / Sanat / Biyografi

Cevdet Kudret, 1907 senesinde İstanbul’da doğdu. Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Yazı hayatı Servet-i Fünun dergisi ile başladı.

Cevdet Kudret SOLOK Edebiyat Ödülleri

1927 senesinde Yaşar Nabi Nayır, Sabri Esat Siyavuşgil, Muammer Lütfi Bahşi, Kenan Hulusi Koray, Ziya Osman Saba ve Vasfi Mahir Kocatürk dergi çıkarma amacıyla bir araya gelerek Yedi Meşaleciler topluluğunu oluşturur.

Yedi Meşaleciler Nisan 1928 senesinde dergi çıkarırlar ve bu dergi Ahmet Haşim tarafından desteklenir. Kendi sanatsal kimliklerini devam ettirirler. Özellikle Milli Edebiyat ve Beş Hececiler’e tepki olarak, o zaman ki Türk Edebiyatı’nın doğu ve batı edebiyatını taklit ettiği düşüncesi ile edebiyatta kişisel hislerin dışına çıkarak, canlılık ve yenilik gelmesi ile ilgili fikirler Yedi Meşaleciler’in temel görüşüdür.

Sanat sanat için olmalı” fikirlerinin temelini oluşturur. Şiirlerde duygu değil de gözlem önemlidir. Olaylara daha realist yaklaşırlar. Cevdet Kudret Solok’un şiirleri uyaksız ve ölçüsüzdü. Dilde özleştirmeyi savunur. Romanları kendi yaşamını yansıtır. Diksiyon, edebiyat öğretmenliği, kısa bir süre avukatlık yapmıştır. Daha sonra inceleme kitapları yazmış, Türk Dil Kurumu’nda da görev almıştır. 1992 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Sokak, Havada Bulut Yok, Kalemin Ucu ünlü eserlerindendir.

Cevdet Kudret Solok ödülleri 1993 senesinden itibaren ailesi tarafından verilmeye başlamıştır. 1995 yılından itibaren beş ayrı daldan dönüşümlü olarak yarışma düzenlenir.

Ödüle bir önceki yılın Eylül ayı ile ödül verilecek yılın Eylül ayına kadar yayınlanmış kitaplar aday olur. Tiyatro alanında son beş yıl içinde yazılmış fakat sahnelenmemiş oyunlar aday olabilir. Ödül kazanan yazarlara, TÜYAP Kitap Fuarı’nda Ekim-Kasım ayı içerisinde ödül belgesi ve ödül plaketi verilir.

Şiir dalında ilk Cevdet Kudret Solok Ödülü’nü 1993 yılında Hüseyin YurttaşKirli Tarih” kitabı ile almıştır.