Ercüment Behzat Lav Kimdir?
Babasının divan şiirine merakı ile şiire yönelen Türk şair ve yazar Ercüment Behzat Lav, 15 Kasım 1903 yılında İstanbul’da doğmuştur.
Binlerce sene önce çikolatanın hammaddesi olan kakaoyu, Eski Meksika ve Orta Amerika (MezoAmerika) medeniyetlerinin keşfettiği bilinir.
MezoAmerika toplumlarından Aztek ve Olmekler kakao çekirdeklerini bekletip dış kabuğundan ayırdıktan sonra Kakawa adını verdikleri kahverengi tozu içecek olarak kullanırlar ve bu keşiflerini Mayalar’a taşırlar. Mayalar kakaoyu içecek olarak kullanmasının yanı sıra birtakım baharatlarla birleştirerek hastalık tedavisinde de kullanırlar. Ayrıca kakaoya mistik bir anlam yükler, tanrının ödülü olarak görür. Bu nedenle kakao ağacı Theobroma Cacao, tanrıların yiyeceği diye adlandırılır.
Kıtayı keşfeden İspanyollar, kakao içeceğini ilk kez Aztek Kralı Montezuma’nın ikramı ile tadarlar. Kristof Kolomb’un arkadaşı kâşif Cortes kakao çekirdeklerini İspanya’ya getirir. Kakao ağacı yetiştirmeye başlarlar. Kakao zamanla İspanyol zenginlerin içeceği olur. Cortes kakao tozunu şekerle tatlandırarak yiyeceğe dönüştürür. Sonraki zamanlarda İngiltere yolu ile Avrupa’ya yayılır. 1800’lü yıllarda Hollandalı kimyager Houten, kakao çekirdeğini yağından ayrıştıran kakao presini bulur ve bu buluşla kakaonun çikolataya dönüşmesinde adım atılır. İlk kalıp çikolatayı 1847 senesinde İngiltere firması J.S Fry&Sons üretir. Rodolphe Rint ise çikolata makinesi yapar ve çikolata üretimine geçilmiş olur.
Osmanlı’da da çikolata Avrupa tarzında ki kahvehanelerde ikram edilir. Ayrıca şifa amacı ile de içilir. Ülkemizde ilk çikolata fabrikası Melba çikolatalarıdır. 1920 yılında Arnavutluk’tan İstanbul’a göç eden, Melipulos kardeşlere aittir. 1927 yılında İstanbul Feriköy’de Nestle çikolata fabrikası açılır. Yine bilinen en köklü çikolata firmalarından, Sağra çikolataları 1964 yılında Ordu’da kurulan fabrika ile üretimine başlar. Çikolata şelalesi ve Sarelle doğar. 1985 senesinde çeşitli illerde Sağra’ya ait butik çikolata mağazaları açılır. Mabel çikolata (şemsiye çikolata olarak bilinir) yine 1947 senesinde çikolata üretimine başlar.
Dünya genelinde çok sevilen ve ikame edilemez bir tat olmasından mıdır bilinmez ama çikolatanın pek çok yabancı dilde benzer şekilde söylenişi evrenselliğini gösterir.