
Açık Semalar Antlaşması (Open Skies Treaty)
Açık Semalar Antlaşması, ülkeler arasında güven ve askeri şeffaflığı artırmayı hedefleyen çok taraflı bir uluslararası anlaşmadır.
Çocuklarda İhmal ve istismarı birbirinden net çizgilerle ayırmak çok zordur. Her iki durumda da çocuklar psikolojik çöküntü yaşar.
İhmal, yetişkinlerin unutkanlık ve bilgisizlik sonucu çocuğu muhtemel tehlikelere karşı korumamalarını veya barındırma, beslenme, koruma ve benzeri temel yükümlülüklerini yerine getirmemelerini ifade eden davranışlar biçimidir. Bazı durumlarda ihmal edilmiş olan çocuklar bundan ağır biçimde zarar görebilirler. İhmalin süresi, nedeni ve çocuğun ihmalden doğan zararının derecesi ihmal davranışının ne boyutta olduğunu anlamamıza yardım eder.
Yetişkinin veya anne-babasının kötü niyetinden kaynaklanmayan, unutkanlık veya bilgisizlik sonucunda çocuğun zarar görmüş olması belki bir ölçüde kabul edilebilirken anne, baba ve yetişkinlerin çocuğa yönelik sorumluluklarını bilerek yerine getirmemeleri ihmalden çok bilinçli kötü muamele olarak değerlendirilir.
Çocuk ihmalinin bütün çeşitlerini tam anlamıyla bulmak çok zordur çünkü çocuğa karşı bir davranışın sergilenmesi değil, davranışın bulunmaması gerekir. Bununla beraber yetersiz beslenme ve hijyen de ihmal olarak karşımıza çıkmaktadır.
İhmal fiziksel ihmal, eğitimsel ihmal ve duygusal ihmal olarak kendi içinde alt gruplara ayrılır.
Fiziksel İhmal
Eğitimsel İhmal
Duygusal İhmal
Çocuk istismarı; fiziksel, cinsel, ekonomik, duygusal ve psikolojik istismar olarak gruplanabilir.
Toplumun en küçük birimini oluşturan aile içinde, anne ve babadan birinin diğerine zarar verecek davranışlarda bulunmasına “aile içi istismar” denir. Fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal ve psikolojik istismar, ekonomik istismar olmak üzere dört biçimde ortaya çıkabilir. Ailede yaşanan olaylardan erkek çocuklar, erkeklerin kadınlara istedikleri gibi davranmaya hakları olduğunu; kız çocuklar ise kadınların kötü davranışlara katlanmaları gerektiğini düşünür.
İhmal ve istismar durumunda çocuk ve ergen ruh sağlığı ve çocuk cerrahisi uzmanlarının, pedagog ve sosyal hizmet uzmanlarının desteğini almak gerekir. İhmal ve istismara uğrayan çocuğun ailesinde psikiyatrik değerlendirme yapılmalıdır. Konu, tüm uzmanlar ve yasal mercilerle birlikte değerlendirildiğinde sağlıklı bir değerlendirme olanağı vardır. Yaşanılan bir olayın ihmal ya da istismar olduğuna ilişkin şüphe bulunmuyorsa Cumhuriyet Başsavcılıklarına adli raporla birlikte başvurularak olay hakkında koruma kararı aldırılmalı ve çocuğun tedavisinin sürebilmesi için yasal güvence istenmelidir. Çocuk şube müdürlüklerinden çocuk polislerinden, pedagog ve sosyal hizmetler uzmanlarından da yararlanılabilinir. Hukuksal danışmanlık konusunda barolara başvurularak çocuk hakları komisyonunda görev yapan avukatların ve gönüllü kuruluşların desteği de istenebilir.
Tarih boyunca var olan çocuk ihmali ve istismarı, çocukların sağlıklı ve normal gelişimi ve yaşamı açısından tüm dünyada önemli bir tehdit öğesi olarak varlığını sürdürmektedir. İlk olarak 1960’lı yıllarda Amerika ve İngiltere’de konuşulmaya başlanan çocuk ihmali ve istismarı; ilerleyen yıllarda üzerinde durulan ve çalışılan, toplumda açıkça konuşulan bir tartışma konusu olmuştur. Toplumdan topluma değişen çocuğa yaklaşım modellerindeki farklılıklar, çocuk ihmali ve istismarının değişik boyutlarını ortaya koyması açısından önemlidir.
Türk Medeni Kanunu Madde 267’ye göre; ana baba çocuklarını tedip (terbiye, yetiştirme) hakkına sahiptir. Tedip hakkına sahip kişiler (ana-baba, vasi, koruyucu anne baba, öğretmen, esnaf) yasa ile tanınan terbiye ve disiplin yetkilerini kullanırken serbest değildir. Türk Medeni Kanunu 272’ye göre; ana ve baba vazifelerini ifa etmedikleri takdirde hâkim çocuğun himayesi için gerekli tedbirleri almakla mükelleftir.
Kaynak: MEGEP