Uluslararası Ticaretin Nedenleri
Uluslararası ticaret, ülkeler arasında mal ve hizmetlerin alım satımına dayalı ekonomik bir faaliyettir.
İletişim insanların birbirini anlamalarını sağlayan bir süreç, iki birey arasında karşılıklı mesaj göndermeye dayanan bir etkileşimdir.
İletişim, mesaj gönderen ve mesajı alan olarak iki yönlüdür. İletişim sürecinde hem mesaj gönderen hem de mesaj alan kişi olabiliriz. Karşımızdaki kişi ile sohbet ederken konuşmacı konumunda olduğumuz zaman mesaj gönderen, dinleyici konumunda olduğumuz zaman mesaj alan kişi oluruz.
İletişime geçmeden önce şu soruların yanıtlarını düşünmeliyiz:
Başarılı bir iletişimin temel koşulları şunlardır:
Çocuklarla iletişim kurmadaki amaçlarımızı sıralarsak;
Çocuklarla iyi bir iletişim kurabilmek yetişkinler için önemli bir beceridir. Çocukla olumlu bir iletişim kurabilmek her zaman kolayca gerçekleştirebileceğimiz bir iş değildir. Çünkü çocukların iletişim yolları ile yetişkinlerin iletişim yolları birbirinden farklılıklar gösterir.
Çocuğa ulaşabilmek çocuğun kendine özgü özelliklerini dikkate alıp buna uygun davranmayı gerektirir. Çocuklar arasındaki bireysel, ailesel ve geldikleri ulusa ait farklılıklar da her çocuğa farklı yaklaşılmasını gerektirir.
Çocukla iletişim kurarken bazı özelliklere dikkat etmemiz gerekir:
Yukarıdaki özellikler çocukların vereceği tepkileri ve yetişkinin yaklaşımına tepkisini belirler. Yetişkin de çocuğa yaklaşımında bu özellikleri göz önünde bulundurursa başarılı bir iletişim gerçekleştirmiş olur.
Çocukla iletişimde uyulması gereken kuralları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Ortam: İletişimin etkili olabilmesi için ortamın buna uygun olması gerekir. Örneğin çok gürültülü bir ortamda karşımızdakinin bizi anlaması zorlaşır. Ayrıca ortamda çocuğun dikkatini dağıtacak ilgi çekici materyallerin bulunması da iletişimi güçleştirir.
Dinleme: Etkili bir iletişimde neyi, nasıl söyleyeceğimiz kadar karşımızdaki bireyleri nasıl dinleyeceğimiz de önemlidir. Dinlerken;
Konuşma Dili: İletişim bir anlamada sembollerin karşımızdaki bireylere iletilmesidir. Bu nedenle kullandığımız sembollerin alıcı tarafından anlaşılır olması gerekir. Sözlü iletişimde semboller, kullandığımız dil ve buna bağlı olarak sözcüklerdir. Bilmediğimiz bir dille konuşan birinin söyledikleri bizim için hiç bir anlam ifade etmez. Özellikle turizm sektöründe çalışan meslek elemanlarının farklı dilleri kullanabiliyor olması gerekir.
Konuşma Hızı: Konuşma hızımız çocuğun takip edebileceği hızda olmalıdır. Hızlı konuşma kadar çok yavaş konuşmak da dinlemeyi güçleştirir.
Beden Dilini Doğru Kullanma: İletişim konusunda yapılan bir araştırma sonucuna göre; iletişimde sözcükler %10, ses tonu %30, beden dili %60 rol oynamaktadır. Konuşurken kullandığımız sözcüklerin istediğimiz etkiyi yaratabilmesi için söylediklerimizi beden dilimizle de desteklememiz gerekir. Örneğin; çocuğa onu dinlediğimizi, isteklerini ya da duygularını bize anlatabileceğini söylerken sürekli kıpırdayıp sağa sola dönüyor ve başka yönlere bakıyorsak inandırıcı olamayız.
Ses: Ses tonumuz karşımızdakinin duyabileceği kadar yüksek olmalıdır. Ancak bağırarak konuşmamalıyız. Tek düze bir ses tonu yerine söylenilenlere uygun olarak alçalıp yükselen, gerekli yerlerde vurgular yapılan bir ses tonu ile konuşmalıyız.
Yüz İfadeleri: Yüz ifadelerimiz bize zengin bir seçenek sunar. Konuşma sırasında yüzümüzün aldığı ifade, bakış şeklimiz önemlidir. Söylediklerimizi yüz ifadelerimizle de desteklemeliyiz. Örneğin karşımızdaki çocuğa kızgınlığımızı ifade etmek isterken yüzümüzün gülüyor olması istenen etkiyi yaratmaz.
Duygular: İletişimin olumlu ya da olumsuz olmasında her iki tarafın birbiri üzerinde yarattığı duygular çok önemlidir. Olumlu bir iletişim kurabilmek için karşımızdaki bireyin bize inanması, güvenmesi, sevgi ve saygı duyması gerekir. Böyle bir ortam yaratabilmek için tavırlarımıza hoşgörü hâkim olmalıdır. Öncelikle biz kendimize güven duymalı ve yaptığımız işe inanmalıyız. Ayrıca iletişim için uygun zaman ve ortam seçilmelidir.