23.12.2021 / Çevre / Genel

Eskiden ardıçlardan (turdidae) olduğu kabul edilen bu ötücü günümüzde Muscicapidae ailesinin bir ferdi olarak kabul edilmektedir.

Çöl kuyrukkakanı (Oenanthe deserti), önceden karatavukgiller (Turdidae) familyasının bir üyesi olarak sınıflandırılan küçük ötücü kuşlara ait bir kuş olup şimdi sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasına yerleştirilmiştir.

Bu türün erkeği yazın çok kolay tanınabilmesine karşın sonbaharda, dişisinin ve gençlerinin tanımı pek kolay değildir. Her iki cinsin değişmez ortak özelliği kuyruküstü örtlerine kadar uzanan siyah kuyruktur.

Erkeğin karakteristik görüntüsü siyah boğazı ve beyaz kaşıdır. Yazın bu siyahlık omuzlara kadar uzanır. Alt kısımları beyaz ve göğüs üzerinde hafif bir sarı-kahve renklenme olur. Kaş belirgin ve kirli beyazdır. Kışın siyah boğaz beyaz kırçıllı bir hal alır. Dişilerin üst kısımları gri-açık kahve tonlarda olup boğazı da gri tonlardadır.

14-15.5 cm büyüklüğünde olan bu ötücülerin asıl besin kaynağı böceklerdir. Genellikle karıncalar, örümcekler, larva, kurtlar, küçük kertenkeleler ve tohumlarla beslenirler.

Batı Çöl Kuyrukkakanı, Sahra Çölü ve Kuzey Arap Yarımadası’nda yayılış gösterir. Doğu formları ise, merkezi Asya'da yayılış gösterirler. Ayrıca Pakistan ve Kuzeydoğu Afrika'nın yarı-çöllerinde kışı geçirirler. Ülkemizin Güneydoğu bölgelerinde nadiren de olsa gözükebilirler.

Çöl kuyrukkakanı yuvasını yerde bir çukura veya kayaların arasına kuru dallar ve otlarla kurar. Yuvanın içi tüy ve kıllarla döşenir. Yumurtalar pürüzsüz, parlak ve üzerleri kızıl-kahve noktalıdır. Kuluçkaya dişi kuş yatar.

10 milyon kilometre karelik bir alana yayılan bu türün dünya nüfusu hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Çöl kuyrukkakanı uçuşunda öterek 8-10 metre yükselebilir. Yerde çok hızlı koşabilir. Bu özellikleri sayesinde hem karada hem de havada avlanabilir.