Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Mustafa Kemal, düzenlediği kongrelerde ve yayınladığı genelgelerde hukuki kurallara her zaman saygı göstermiş ve önem vermiştir.
Mustafa Kemal, kongrelerde ve genelgelerde demokrasiyi ve demokratik meşruiyeti savunmuştur. Ayrıca hukuki kurallara da saygılı olmaya özen göstermiştir.
Mustafa Kemal’e göre, çağa uygun davranışlar gösteren ve kalkınma yolunda birlikte ilerleyen ile hür bakış açısına sahip olan herkes vatandaş sayılmıştır.
Mustafa Kemal, cumhuriyet döneminde nüfusun artması için de bir takım önlemler almıştır. Bu önlemler kapsamında Batı Trakya’da yaşayan Türklere vize kolaylığı getirilmiş, doğumu engelleyen ilaçların ve araçların ülkeye ithal edilmesi yasaklanmış, 4 çocuk ve üstü yapanlara yol vergisi muafiyeti, 6 çocuk yapana bedelsiz tarla verilmesi, 7 ve üzeri çocuk yapana madalya verilmesi kararları alındı.
Türkiye’de ilk nüfus sayımı 1927 tarihinde yapıldı. Bu nüfus da ilk defa kadınlar sayıldı ve modern teknikler kullanıldı. Evlerde yapılan sayımlarda istatistikler tutuldu ve ev sahiplerinin mal varlıkları da kayıt altına alındı. Bu sayımda Hatay’ın nüfus sayımı yapılmadı. Çünkü Hatay 1930 yılında anavatana katıldı.
1924 anayasası, 37 sene yürürlükte kaldı. Savaşların sona ermesi ile 1921 anayasası yerine hazırlanmıştır. Başlarda laik değildi. 1928 yılında yapılan ilk değişiklik ile “devletin dini İslam’dır” tabiri kaldırıldı.
Mimar Kemalettin, Gazi Üniversitesi’nin rektörlük binasını yapmıştır. Mimar Kemalettin, günümüzde 20 TL’nin arka tarafında yer almaktadır. Vedat Tek, II. TBMM’nin binasını yapan mimardır. Prof. Dr. Emin Halid Onat ve Doç. Dr. Orhan Arda, birlikte 1947 yılında yapılan mimarlık yarışmasında Anıtkabir’in tasarımını yapıp 1953 yılında inşaatını tamamlıyorlar. Ali Talat Bey ise Beşiktaş ve Kuzguncuk iskelelerini yapan mimardır.
Mustafa Kemal tarafından müdahale edilip Zeybekler tablosunda yer alan atları daha ince yapan İbrahim Çallı, dönemin önemli ressamlarından bir tanesidir. Ali Çelebi tarafından yapılan Yaralı Asker tablosu da Mustafa Kemal tarafından beğenilen eserler arasında yer almıştır.
Mustafa Kemal’in ilk heykeli İstanbul Sarayburnu’na yapıldı. Heinrich Krippel tarafından yapılan heykel, Mustafa Kemal’in beğenisini alınca Heinrich Krippel, Ulus Zafer Anıtı ile Samsun Zafer Anıtı’nı yapmıştır. Ayrıca Pietro Canonica, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nı yapmıştır.
Cumhuriyet döneminde ordu içerisinde yaşlı olanlar emekli edildi. Ayrıca sınırlarda bulunan ordular “Hazar (Barış)" projesi kapsamında geri çekildi. “Konuş” projesi kapsamında da ordular tek bir merkezde toplandı.
Darülbedai, İstanbul Şehir Tiyatroları’na ve Darülelham ise konservatuara dönüştürüldü. Ayrıca, Cemal Reşit Rey (Paris’e gidip eğitim alan ilk kişidir. Batı müziğini Türkiye’ye getirmiştir. 10. Marşı’nın ve Lüküs Hayat Operetini bestekârıdır.), Adnan Saygun (Türkiye’de ilk operayı kuran isimdir. Özsoy Operası kuruldu. Türkiye’nin ilk devlet sanatçısıdır.), Necil Kazım Akses, Ulvi Cemal Erkin ve Hasan Ferit Alnar, Türk 5’leri olarak Mustafa Kemal tarafından Avrupa’nın çeşitli yerlerine gönderildi.