Cunningham Yasası

30.06.2022 / Genel

İnsanlar genellikle açıklama yapmak istemezler. Fakat, en zeki insan olmak isterler. Bu da Cunningham Yasası’nın en basit açıklamasıdır.

Cunningham Yasası

Cunningham Yasası’na göre akıllı cevaplar almak istiyorsanız soru sormayın. Bunun yerine yanlış bir ifade yöneltin ve ifadenizi yanlış bilgiler içerecek şekilde sorun. İnsanların sizi düzeltmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu yüzden sorarak elde edemeyeceğiniz bilgileri bu şekilde elde edebilirsiniz.

Bu yasanın uygulanmasını en iyi çocuklarda görebilirsiniz. Sizle konuşmayan, utanmış ya da başka bir sebeple sessizce kendi içine kapanmış bir çocuğa, bir filin resmini gösterin ve “Bu nedir?” diye sorun. Muhtemelen soruyu yanıtlamayacak ve kendi içine daha çok kapanacaktır.

Oysa aynı çocuğa bir fil resmini gösterip “Aa ne kadar da güzel bir zürafa” derseniz “Hayır, o bil Fil” diyecektir. Hortumunu gösterip “Ne kadar uzun bir hortum” derseniz de “Hayır, o burnu” diyecektir.

Bu sayede çocukla filler ve zürafalar üzerine konuşabileceksiniz. Bilimsel adı ile Connungham Yasası, tam da bu gibi konularda yani sosyal ilişkilerde oldukça tercih edilen bir yöntemdir.

Şayet biriyle tanışmak için sohbet konusu açamıyorsanız ya da yeni bir sohbet konusu başlatmak istiyorsanız konuya karşınızdakinin kayıtsız kalamayacağı bir konuya yanlış yönlendirme yaparak adım atın. Peki nasıl?

Örneğin bir diş hekimine sadece çürümüş dişleri çektiğini söylerseniz, o da size bunun yanlış bilgi olduğunu söyler. Çürümüş dişleri sökmek yerine tedavi etmek asıl amaçlarıdır. Muhtemelen size durumu açıklamak için çürümüş dişlerin yanındaki şişmiş diş etlerinden bile bahsedecektir. Oysaki diş hekimi olup olmadığını sorsaydınız sadece “evet” cevabını alırdınız.

Cunningham Yasası genel olarak öğretimde, çocukların okulda yaşadıklarını size anlatamadıkları durumlarda, eşinize ya da çocuklara ev işlerinde size yardımcı olmalarında ya da sohbet açma konusunda size destek olan bir yöntemdir.

İnsanlar sohbet etmeyi sevmeyebilir ama her zaman zeki olduklarını kanıtlamak için ellerinden geleni yapmak isterler. Konu hakkında bildikleri her şeyi anlatmak isterler.

WikiPedia’nın Mucidi

Cunningham Yasası, insanların yanlışı düzelterek doğruyu belirtmesini amaçlamıştır. Bunu temel alan wikipedia ise, içerisindeki maddelerin düzeltilebilmesine olanak tanımız, bu sayede siteyi herkesin ziyaret etmesini sağlamıştır.