Devre Mülk Nedir?

26.03.2022 / Genel

Özellikle tatil beldelerinde belli dönemlerde kullanılmak üzere satın alınan ve değişik kişilerce de kullanılabilen gayrimenkullerdir.

Devre Mülk Nedir?

Yıl içerisinde farklı şahısların kiralayabildiği ya da yılın belirli bir dönemi için satın alınabilen gayrimenkul tipine devre mülk denir. Ortak mülkiyet imkânı veren devre mülk sistemi, genellikle termal tatil köyleri ya da yazlık bölgelerde tercih edilir.

Devre mülk en az yılda 15 gün süre ile kiralanabilir. Devre mülk sözleşmesinde belirtilen tarih sonunda hak sahibi kiracının, gayrimenkulü tahliye etmesi gerekir. Kiralamanın yanı sıra devre mülkler yılın bir döneminde ya da tamamında kullanmak üzere satın alınabilir. Devre mülk satışı gerçekleştikten sonra gayrimenkul sahibi her yıl aynı dönemde devre mülkü kullanabilir ya da kiralama yolu ile bir başkasına devredebilir.

Devre mülk satın almak için tapu devri yapılması gerekir. Devre mülkü satan ve satın alacak kişiler arasında, mülkiyet hakkının devredildiğine dair devre mülk sözleşmesi imzalanır. Tapu kütüğünün beyanlar hanesine eklenen devre mülk sözleşmesinde yeni gayrimenkul sahibinin hak ve sorumlulukları belirtilir. Devre mülk tapusu alındıktan sonra alıcı, bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içerisinde sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir.

devre mülk cayma hakkı

Devre Mülk Cayma Süreleri

Kanunlara göre belirlenen devre mülk sözleşmesi cayma hakları; 6502 sayılı yasa 50/ 6. maddede belirlenmiştir. Uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri yönetmeliği 7. maddeye göre düzenlenmiştir. devre mülk satın alımlarında tüketici 14 gün içerisinde cayma hakkına sahiptir. Herhangi bir gerekçe göstermeksizin veya herhangi bir ceza olmaksızın, tüketici devre mülk satın alma işleminden cayma hakkına sahiptir.

Cayma süresi olan on dört gün dolmadan, ön ödemeli devre tatil sözleşmelerinden vazgeçebilirler. Tüketiciler noter aracılığı ile 14 günlük cayma süresinde, cayma hakkı bildirimini satıcıya iletebilirler. Devre tatil, devremülkler sözleşmesi veya uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri ile birlikte, yeniden satış, değişim, iade gibi değişiklikler yapabilmektedirler. Cayma haklarını ileterek, cezai şart olmaksızın kendiliğinden sona erer.

devre mülk alırken nelere dikkat edilmeli

Devre mülk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Devre mülk de bir çeşit yatırımdır ve bu konuda da dikkat edilmesi gereken noktalar söz konusudur.
  • Öncelikle devre mülk almadan önce devre mülkün bulunduğu bölge, site içindeki sosyal tesisler, site hizmetleri derinlemesine araştırılmalı ve beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığına emin olmalısınız.
  • Devre mülk hakkı sadece kat tapusu bulunan daire şeklindeki yapılarda ya da müstakil evlerde kullanılabilir.
  • Siz devre mülkü aldıktan sonra en geç bir yıl içinde tapuların tamamı tapu sicilinde gösterilmelidir.
  • Devre mülk hakkı en az 15 günlük olarak alınır, daha fazlası isteniyorsa bu 15 in katları şeklinde 30, 45, 60 günlük şeklinde belirlenerek tapuda bu şekilde belirtilir. Devre tatiller farklıdır en az 7 günden başlar ve sözleşme yeterlidir
  • Devre mülk hakkı sahiplerinin hak, borç, yetki ve sorumlulukları ile ilgili çözümde ilk referans kaynağı sözleşmelerdir. Bu yüzden sözleşmeler dikkatlice okunmalı, sözleşmeye eklemek istediğiniz bir şey var ise bu önceden belirlenmelidir.
  • Sorunların çözümünde sözleşme maddeleri yetersiz kalırsa bu durumda Türk Medeni Kanunu ve bu konudaki maddeleri baz alınır.
  • Eğer devre mülk yönetimi ve diğer hak sahipleri kendi aralarında bir çözüm yolu bulamazlarsa başvuracakları nokta, gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemeleri olacaktır.

Not: Tesisi ve dairenizi görmeden kapora ve ücret ödemesi yapılmasını önermiyoruz. Tesisi ve daire tipinizi mutlaka görmelisiniz ödemenizi satış anında yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Noterde veya tesiste devrini yaparken ücretinizi ödeyebilirsiniz.