Dijital Eğitimin Faydaları

09.09.2020 / Eğitim / Bilim / Teknoloji

Birçok ülkede uzaktan eğitim modeli hız kazanır. Eğitimler dijital ortamda, süre sıkıntısı olmadan ve birebir şeklinde yapılıyor.

Dijital Eğitimin Faydaları

Eğitmen ve öğrencinin aynı mekânda olma zorunluluğunu ortadan kaldıran eğitim modeli ilk kez 1728 yılında Boston gazetesinde "Steno Dersleri" ile başladı. Türkiye de ise uzaktan eğitimin yapılması gerektiği fikri ilk olarak 1927 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Mustafa Necati tarafından ortaya atılmıştır. İlk eğitimi ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü başlatmıştır.

dijital eğitimin önemi

Türkiye’de özellikle koronavirüs döneminde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un almış olduğu karar ile dijital eğitim modeli hız kazanmış oldu. EBA TV’nin kurulması ile öğrenciler hem televizyonda hem de online ortamlarda eğitimlerini tamamladı.

uzaktan eğitimin önemi

Her Zaman Her Yerde Eğitim

Yüz yüze eğitimde öğrencilerin okula gitmeleri gerekiyor. Fakat dijital eğitim döneminde öğrenciler nerde olurlarsa olsunlar derse katılıp eğitimlerini tamamlayabiliyorlar. İsteyen yurt içi isteyen de yurt dışı seyahatlerini ertelememiş oluyor.

Üstelik dijital eğitim döneminde öğrenciler tek başlarına eğitim aldıkları için birebir eğitim modeline de geçilmiş oluyor. Aslında öğrenciler, öğretmenlerinin sadece kendilerine ders anlattıklarını düşünüyor. Bu da motivasyonlarını arttırmada yardımcı oluyor.

dijital eğitim dönemi

Tekrarlanabilir Eğitim

Öğrenciler anlamadıkları bir konuda bazen öğretmenlerine soru sorma konusunda çekingen olabiliyorlar. Fakat dijital eğitimlerde bu durum biraz daha farklı. Anlamadıkları bir konuda tekrar başa dönüp aynı videoyu istedikleri kadar izleyebiliyorlar.

uzaktan eğitim dönemi

Eğitim Masrafları Azalıyor

Özel okullarda bir öğrencinin sadece kayıt parası bile uçuk rakamlar olabiliyor. Bu öğrencinin okul kıyafeti ve kitap defter gibi standart giderleri ve günlük harcayacağı harçlığı da hesaplayınca aile ekonomisine büyük zarar verebiliyor. Tabii ki çocukların geleceği için harcanan paranın lafı olmaz. Çocuklarımızın geleceği için yapılan yatırımdan daha önemli başka bir yatırım olamaz. Ama bu yatırımı daha ucuza mal etmenizin bir diğer yolu varken pahalı yolu seçmek de size kalmış.

Uzaktan eğitim modellerinde dilediğiniz hocayı seçip dilediğiniz saatte eğitim alabiliyorsunuz. Youtube üzerinde eğitim veren birçok kanal var. Bu kanallar için yapacağınız tek gider ise kitap ücretleridir. Ayrıca bir kanalda Tarih çalışırken başka bir kanalda Türkçe dersi izleyebilirsiniz. Hatta durumu daha da ileriye taşıyabilirsiniz. Bir hocanın Tarih kitabını alıp online derse katıldıktan sonra başka hocadan da aynı dersi dinleyip konuya hakimiyetinizi pekiştirebilirsiniz.

uzaktan eğitimin dezavantajları

Uzaktan Eğitimin Dezavantajları

  • Uzaktan eğitim modelinde yüz yüze eğitim olmadığı için doğrudan öğretmenler ile iletişim kurma sorunları ortaya çıkabiliyor.
  • İnternet bağlantısının olmadığı ya da internet hızının yavaş olduğu yerlerde dijital eğitim de verimsizlik ortaya çıkıyor.
  • Uygulamalı eğitimlerde dijital platformlarda alınan eğitim, el becerisini geliştirememektedir.
  • Öğrenciler bireysel eğitimde başarılı olabilir ama grup çalışmalarındaki başarılarını kaybedebilirler.
  • Öğrenciler arasındaki arkadaşlık zamanla sosyal arkadaşlığa dönüşecektir. Buda öğrenciler arasında iletişim sorununu ortaya çıkarabilecektir.