Dijital Reklam Çeşitleri

02.08.2022 / Bilim / Teknoloji / Genel

Dijital reklam; mobil uygulama, internet sitesi, bilgisayar uygulamaları çerçevesinde geliştirilen reklamcılık ve tanıtım faaliyetleridir.

Dijital Reklam Çeşitleri

Tüm reklam faaliyetleri gibi amacı kullanıcı ya da müşterilerini çekmek ve sunulan ürün ya da hizmetin kullanıcılar tarafından benimsenmesini sağlamaktır.

E-ticaretin ortaya çıkıp yaygınlaşmasından sonra bu işi yapanlar, dijital pazarlama fikri ile kendilerine yeni bir reklam alanı yarattılar ve buldukları yönteme “dijital reklam” adını verdiler. Dijital reklam; bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi araçlar ile erişim sağlanan mecralarda, çoğunluğu çevrim içi olmak üzere yayınlanan reklamlara verilen genel addır. Dolayısıyla çoğu zaman bir internet ağına bağlı olan kullanıcılara gösterilir. SMS gibi internet bağlantısı gerektirmeyen dijital reklam çeşitleri de vardır. Fakat daha çok kullanıcı ile etkileşime girebilen reklamlar bu tanıma dâhil edilir.

Dijital reklam çeşitlerini geleneksel olanlardan ayıran en önemli özelliklerden biri ölçülebilirliktir. Günümüzde e-ticaret siteleri bile zaman zaman televizyon ve billboard gibi geleneksel reklam yöntemlerini tercih edebiliyor. Ama geleneksel yöntemlerde reklamların etkilerini doğru bir şekilde ölçmek mümkün değildir. Bu ölçümler yaklaşık tahminler olarak kalır. Dijital reklam çeşitlerinde ise reklamı görenlerin, reklam ile etkileşime girenlerin ve hatta reklamı gördüğü için alışveriş yapanların bile sayısını bilmek mümkündür.

Başta Google ve Facebook (Meta) olmak üzere dijitalde söz sahibi olan pek çok firma, dijital reklamcılık için gerekli altyapıyı sağlamış durumdadır. Bu altyapı sayesinde müşterilerinize ulaşmak için kullanabileceğiniz çeşitli reklam türleri de geliştirilmiştir. Başlıca dijital reklam çeşitleri şöyledir:

  •     Banner (Display) Reklamlar
  •     Sosyal Medya Reklamları
  •     Influencer Pazarlama
  •     Native Reklamlar
  •     Video Reklamlar
  •     E-Posta Reklamları
  •     Mobil Reklamlar
  •     PPC (Tıklama Başına Maliyet) Reklamlar
  •     Remarketing
  •     Pop-Up Reklamlar
  •     Arama Motoru Reklamları (SEM & SEO)

Global anlamda bir dijitalleşme söz konusu olduğu için, reklam terimlerinde de evrensel bir dil kullanılır. İngilizce temelli bu terimlerin Türkçe karşılığı da vardır ama tam olarak karşılayabilmesi her zaman mümkün değildir. Dolayısıyla sistemi anlamak için evrensel terimlere de aşina olmanız gerekir. Bilmeniz gereken bazı dijital reklam terimleri ve karşılıkları ise aşağıdaki gibidir.

  • E-commerce: E-ticaret
  • Advertising network: Reklam ağı
  • Digital marketing: Dijital pazarlama
  • Online marketing: Çevrimiçi pazarlama
  • Marketing strategy: Pazarlama stratejisi
  • Target audience: Hedef kitle
  • Keyword: Anahtar kelime
  • Geo-targeting: Coğrafi hedefleme
  • Click: Tıklama
  • Retargeting: Yeniden hedefleme
  • Remarketing: Yeniden pazarlama
  • SEO (Search engine optimization): Arama motoru optimizasyonu
  • SEM (Search engine marketing): Arama motoru pazarlaması
  • SERP (Search engine results page): Arama motoru sonuç sayfası
  • Query: Arama
  • Visit duration: Ziyaret süresi
  • New visitor: Yeni ziyaretçi
  • Product placement: Ürün yerleştirme

Dijital reklam neden önemli?

Tüm dünya nüfusunun neredeyse % 60’ı çevrimiçi oluyor.

E-postalarını kontrol ediyor, sosyal medyada geziniyor, haberleri okuyor ve hatta en sevdikleri dizileri, programları çevrimiçi olarak izliyorlar. Dijital reklamcılık insanlara günlük rutinleri boyunca ulaşır ve onları markanızla ilişki kurmaya teşvik eder.

Daha spesifik olarak, dijital reklamcılık:

  • Doğru kitleyi etkili bir şekilde hedeflemenizi sağlar: Hedef kitleniz kim? Hedef kitlenize bağlı olarak, alışkanlıklarını takip etmek ve onlara doğru dijital kanallarda etkili bir şekilde ulaşmak için birinci taraf(platformun verilerini) verilerini kullanabilirsiniz.
  • Marka deneyiminizi kişiselleştirmenize olanak sağlar: Doğru dijital reklamcılık markanıza bir kişilik kazandırır.
  • Bilgilendirici veri analitiğine erişmenizi sağlar: Tüketiciler web ile etkileşime girdikçe, etkileşimleri izlenir ve veritabanlarına kaydedilir. Bu veritabanları, daha isabetli reklam hedeflemeleri yapmanıza ve daha iyi sonuçlar almanıza olanak verir.
  • Her bütçeye veya hedefe uygundur: Dijital reklamcılık istediğiniz kadar büyük veya küçük olabilir. Ayrıntılı reklamlara milyonlarca dolar ayırmanız gerekmez. Bunun yerine, hedef kitlenizin etkileşim kurduğu kanallardaki reklam alanları için teklif vermek için cebinizdeki kadarını harcayabilirsiniz. 10TL Facebook ve Google için uygundur.

Dijital reklamcılık olmadan, pazarlama stratejinizde büyük bir boşluk bırakırsınız.

Dijital Reklamların Amacı

Bir e-ticaret siteniz varsa, hem mevcut hem de potansiyel müşterilerinizin dijital mecralarda olduğunu bilirsiniz. Dolayısıyla dijital reklam vermenizdeki başlıca amaç, satışlarınızı artırmak olur. Dijital reklamların satışları artırma gücü ise oldukça yüksektir. E-ticaret firmaları, bu reklamların olumlu etkileri sayesinde satışlarını ciddi oranda artırmaktadır. Ama reklamlarınızı sadece satışa odaklamak zorunda da değilsiniz. Dijital reklam çeşitlerini farklı amaçlar ile de kullanabilirsiniz. Yani dijital reklamın ne işe yaradığı, sizin dijital reklam pazarlama stratejinizle de alakalıdır.

Dijital reklamlardan tanıtım konusunda da ciddi bir verim alabilirsiniz. E-ticaret markanızı yeni kurduysanız ya da yeni bir ürünü yelpazenize eklediyseniz, bunu duyurmak için reklamları kullanabilirsiniz. Markanızın yıldönümlerini, vizyon ve misyonunu ya da kuruluş hikâyesini duyurma konusunda da reklamlar aracınız olabilir. Özellikle markalaşma sürecinde reklamları kullanmak çeşitli yararlar sağlayabilir. Marka bilinirliğini yaygın bir reklam ağıyla elde edebilirsiniz. Ayrıca kaliteli ve verimli reklamlardan güven oluşturma amacıyla da yararlanabilirsiniz.

Tüketiciler, reklamlarda görüp tanıdıkları markalara daha fazla güvenirler. Bu nedenle geniş ve sadık bir müşteri kitlesine sahip olan markalar bile sürekli reklam verirler. Siz de e-ticaret markanızın bilinirliği için dijital reklam çeşitlerinden faydalanmalısınız. Reklamlardan uzak durmanız, e-ticaret sitenizin unutulmasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla başlıca amacınız satışları artırmak olsa da belirli dönemlerde markanızı hatırlatan reklam çalışmalarına yönelmenizde de fayda vardır. Dijital reklamların yararlarını da amacınız doğrultusunda değerlendirerek kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Reklamları

Dijital reklam çeşitlerini kullanarak yapacağınız pazarlama çalışmalarında her detaya önem vermeniz gerekir. Aklınızdaki dijital pazarlama fikirleri ile oluşturduğunuz stratejilerin örtüşmesini sağlamalısınız. Dijital reklam stratejileriniz ise pazarlama amacınızı destekleyecek düzeyde olmalıdır. Reklamların nasıl yapılacağını belirleme sürecinde, tercih edilen reklam türünü de göz önünde bulundurmalısınız.

Metin temelli reklamlarınızda kısa ve öz olmayı bilmelisiniz. Uzun uzun cümleler yazmanız, reklamınızı etkisiz hâle getirebilir. Hedeflediğiniz kitlede merak uyandıracak, dikkat çekecek ve harekete geçirecek cümlelere yer vermelisiniz. Harekete geçirme detayı ayrıca önem taşır. Çünkü reklamın sadece görüntülenmesi değil, etkileşim alması da gerekir. Harekete geçirici bir mesaj, reklamı görenlerin tıklamasını da sağlayabilir.

Görsel temelli reklamlarda ise kullanıcıların ne gördüğüne dikkat etmelisiniz. Tasarım sürecinde reklam görseline hedef kitlenizin gözünden bakabilmelisiniz. Görüntüde ürünlere yer veriyorsanız, söz konusu ürünlerin bazı detaylarını öne çıkarmanız etkili olabilir. Örneğin kış şartlarına uygun ayakkabıları içeren bir reklam veriyorsanız, su geçirmez olduğunu vurgulayabilmesi için ıslak ayakkabı görseli kullanabilirsiniz. Ayrıca reklamı spesifik bir ürün için veriyorsanız, reklama tıklayanların doğrudan görseldeki ürünün sayfasına gidebilmesi gerekir.

Reklamda şık bir topuklu ayakkabı gören potansiyel müşteriniz reklama tıkladığında karşısına spor ayakkabılar çıkarsa, sitenizde çok uzun süre durmayabilir. Dolayısıyla reklamlarınızın ürün, kategori ya da kampanya gibi içeriklere göre görselleri olmalıdır. Görsel reklamlarda renk seçiminize de dikkat etmelisiniz. Dikkat çekici bir renk kullanma amacıyla marka kimliğinizden uzaklaşmamalısınız. Örneğin Coca Cola reklamları kırmızı ağırlıklıdır. Sarı bir fonda Coca Cola reklamı görmeniz neredeyse imkânsızdır. Markanızla bütünleşen bir renk varsa, müşterileriniz sizi bu renk sayesinde tanıyabilir.

Dijital Pazarlama Reklam Yönetimi

Reklam ve pazarlama alanında son zamanlarda popüler olan dijital reklam yönetimi, online medya araçlarını kullanarak, hedef kitleye ulaşma çabası demektir. Dijital reklamlar ile kurum ya da kişilere daha kaliteli, farklı ve hızlı hizmet seçenekleri sunulmaktadır.

Markanızın hedef kitlesine ulaşması noktasında, sosyal medya reklamları büyük bir önem taşır. Türkiye’de 54 milyon aktif sosyal medya kullanıcı bulunuyor. Bu da markaların sosyal medya üzerinden geniş bir kitleye ulaşmasını mümkün kılıyor.

Twitter, Instagram, Facebook ve LinkedIn gibi birçok farklı platformda reklam yaparak, hedef kitleye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu reklamlar sayesinde asgari tanıtım bütçesiyle azami verim alabilir; potansiyel müşterilerinizin tüketim alışkanlıklarına yön verebilirsiniz. Geleneksel reklam yöntemlerine göre çok daha etkili olan sosyal medya reklamlarında; ülke, bölge, yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi birçok özellik üzerinden hedef kitle tanımlaması yapabilirsiniz.

Sosyal medya reklam yönetimi ve SEM çalışmalarıyla markanızın tanıtımını geniş bir ağ üzerinden gerçekleştirebilir, hedef kitlenize nokta atışı ulaşabilirsiniz!

Bu konunun bir de dijital reklam yönetimi tarafı vardır. Reklamlarınızın etki yaratması ve dönüşüm oranının yüksek olması için doğru bir reklam yönetimine ihtiyacınız olur. Dijital pazarlama reklamcılığı sektörü de bu yüzden vardır. Reklam türlerinin gelişmesi ve değişmesi, elbette reklamcılığı da etkilemiştir. Eski reklam ajansları dijital dönüşüme girerken yeni kurulanlar da dijital pazarlamayı merkeze almaya başlamıştır. Dijital pazarlama reklamlarınızın yönetimi için bu firmalardan destek alabilir ya da kurum içi bir departman kurabilirsiniz.

Dijital pazarlama reklam yönetiminde en önemli detaylardan biri, hedef kitleyi tanımaktır. Hedef kitlenizin dikkatini çekebilecek bir reklam oluşturmak da reklam yönetimi başarısıdır. Gençlere yönelik ürünler satıp yetişkinlere yönelik reklamlar oluşturmanız hiç de mantıklı değildir. Bunu alenen yapmazsınız elbette ama hedef kitlenizi tanımıyorsanız, farkında olmadan bu gibi basit hatalar yapabilirsiniz. Reklam bütçenizin size getiri sağlaması için reklam yönetimine önem vermelisiniz.

Dijital pazarlama reklamlarının yönetiminde reklamın içeriğinden yayınlanacağı mecraya kadar her detay düşünülmelidir. Potansiyel müşterilerin nerede daha fazla olduğunu tespit etmek ve bu doğrultuda hareket etmek gerekir. Bununla birlikte her mecrada aynı grubu oluşturan kişiler bulunmayabilir. Sosyal medyada gençlere yönelik reklamlar yayınlarken video içeriklerde yetişkinleri hedeflemeniz gerekebilir. Bunun kararını verebilmek için doğru bir yönetime sahip olmalısınız.

Etkili bir şekilde dijital pazarlama reklam yönetimi yönetimi yapmak istiyorsanız, size yol gösterebilecek istatistikleri gözünüzün önünden ayırmamalısınız. Hem mevcut hem de potansiyel müşterilerinizin davranışlarını izlemelisiniz. Bu davranışları istatistiksel verilerle destekleyip hedef kitlenizin görmezden gelemeyeceği reklamlar yayınlamalısınız. İşte dijital pazarlama reklam yönetimi, bu detaylara bağlı olarak yapılması gereken bir iştir.

Dijital Reklam Çeşitleri Nelerdir?

Başta e-ticaret olmak üzere dijitalde bulunan her bir unsurun en önemli avantajı, bol çeşit ve seçim özgürlüğü sunmasıdır. Dijital pazarlamanın temeli olarak kabul edilen reklamlarda da bu durum mevcuttur. Birbirinden etkili dijital reklam çeşitleri sayesinde amacınıza en uygun reklamları yapabilme şansınız vardır. Geleneksel yöntemlerde izleyiciye televizyon, okuyucuya da gazete reklamlarıyla ulaşabilirsiniz. Peki ya diğerleri? Dijital reklam çeşitleri ise size dijital dünyanın en ücra köşesindeki potansiyel müşteriye bile ulaşma imkânı verir.

Banner (Display) Reklamlar

İnternette en çok karşılaşılan reklam türlerinden biri banner (display) reklamlardır. Bu reklamlar web sitelerinin içerisinde yer alır. Görseller ve metinlerin beraber kullanılabildiği banner reklamlar, kullanıcıları belli bir eyleme geçmeye yönlendirir ya da kullanıcılara bir fırsat sunan mesajlar içerir. Reklamı görüntüleyen kullanıcılar, reklama tıkladıkları takdirde bulundukları siteden ayrılıp reklam veren firmanın sitesine giderler. Dolayısıyla tanıtım ve satış artırmanın yanında ziyaretçi çekme gibi bir etkisi de vardır.

Banner reklamlar ile farklı bir internet sitesi üzerinde, bu sitenin hedef kitlesine yönelik reklamlar sunabilirsiniz. Örneğin mobilya ürünleri satan bir e-ticaret firmanız varsa, dekorasyonla ilgili blog sitelerine reklam verebilirsiniz. Dekorasyonla ilgili blog yazıları okuyan kişilerin, mobilya ve benzeri ürünlere ihtiyaç duyma potansiyeli yüksektir. Bu sayede farklı bir sitenin kullanıcı kitlesini kendi hedef kitlenize dönüştürebilirsiniz. Banner reklamlar, özellikle remarketing (yeniden pazarlama) çalışmaları ile birlikte kullanıldığında önemli oranda etkili olur.

Sosyal Medya Reklamları

E-ticaret sektöründe hizmet veriyorsanız, sosyal medyanın gücünü reklam ve pazarlama çalışmalarınızda da kullanabilirsiniz, çünkü sosyal medya reklamları bunun için var. Sosyal medya reklamları, adından da anlaşılacağı gibi sosyal medya platformları üzerinden yayınlanan reklamları ifade eder. Son yıllarda bu reklam çeşidinin popülaritesi önemli ölçüde artmıştır. Bunun sebebi ise sosyal medya kullanıcılarındaki artıştır.

Türkiye’de Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Snapchat ve TikTok gibi sosyal medya uygulamaları yaygın bir şekilde kullanılıyor. Dolayısıyla Türkiye pazarında hizmet veren e-ticaret firmaları da çoğunlukla bu mecralarda reklam yayınlıyor. Sosyal medya reklamlarının en önemli özelliklerinden biri, her platformun kendine özgü imkânlar sunmasıdır. Her bir platform için farklı tipte bir reklam içeriği hazırlamanız gerekebilir. Ayrıca her mecrada başka bir hedef kitleye hitap edebilmeniz de mümkündür.

Facebook ve Instagram, Facebook (Meta) altyapısına bağlıdır ve aynı anda, aynı reklamı, her iki mecrada da yayınlayabilirsiniz. YouTube ise daha çok video reklamlar için kullanışlı bir alandır. Dolayısıyla her bir sosyal medya platformunu ayrıca ele almakta fayda vardır. Bu mecraların reklam modellerinden yararlanarak marka bilinirliğinizi artırabilir, yeni hedef kitlelere ulaşabilir, ürün tanıtımları yapabilir, web sitenize yönlendirme trafiği çekebilir ya da sosyal medya hesabınızın takipçilerini artırabilirsiniz.

Influencer Pazarlama

En yeni reklam türlerinden biri olan influencer pazarlama, sosyal medya reklamları arasına da dâhil edilebilir. Influencer pazarlama; sosyal medyada söz sahibi olan, yüksek takipçi sayısına sahip, farklı bir meslekten ya da sadece sosyal medya içeriklerinden dolayı ünlü, kısaca “fenomen” ya da “influencer” olarak adlandırılan kişiler aracılığıyla yapılan reklamları ifade eder. Son zamanların en çok tercih edilen reklam modellerinden biridir.

Sosyal medya fenomenleri ile iş birliği yaptığınızda, söz konusu kişiler ürün ya da hizmetlerinizi, kendi profilleri üzerinden tanıtırlar. Örneğin giyim ürünleri sattığınız bir e-ticaret siteniz varsa, anlaştığınız influencer sizin sattığınız bir tişörtü giyip fotoğraf ya da video paylaşır. Paylaşımında da markanız, web siteniz, ürünleriniz ve kampanyalarınızla ilgili bilgiler verir. Sosyal medya uygulamalarının sağladığı bağlantı paylaşma özellikleri sayesinde de influencerın takipçileri doğrudan sitenize gelebilir.

Influencer pazarlama ile reklam yapmanın en önemli detaylarından biri de güven sağlamaktır. Bu reklamları, sevilen sanatçıların oynadığı televizyon reklamlarına benzetebilirsiniz. Çok sevilen bir şarkıcının önerdiği ürünleri, o şarkıcının hayranları da satın almak ister. Influencer pazarlamada ise sosyal medya kullanıcıları, içeriklerini beğendiği ve takip ettiği kişilerin önerdiği ürünlere güvenir. Bu nedenle dönüşüm oranı en yüksek reklam türlerinden biri de influencer pazarlama reklamlarıdır.

Native Reklamlar

Native reklamlar, ilk bakışta reklam olduğu anlaşılmayan ama bir ürün ya da marka tanıtımına odaklanan içerikleri ifade eder. Çoğunlukla farklı yayıncılar, sosyal medya fenomenleri ve web siteleri ile iş birliği doğrultusunda yayınlanır. Bu reklamlar, iş birliği yapılan web sitenin içerik akışı içerisinde doğal bir şekilde yer alır. Yani özel bir reklam aracıyla desteklenmez. Sadece native reklam içeren içerikte “reklam”, “sponsorlu” ya da “X marka tarafından oluşturuldu” gibi ibarelere yer verilir.

Native reklamlarla ürün ya da hizmet tanıtımı yaparken reklam görüntüsünden uzak durulur. Söz konusu içerikler reklam yaparken aynı zamanda kullanıcıya farklı konularda da fayda sağlar. Örnek olarak Vestel gibi beyaz eşya markalarının yemek tarifi veren sitelerde içerik oluşturması gösterilebilir. Yemek tarifinin hazırlanma aşamasında “Vestel marka fırında, 180 derecede pişirin.” gibi bir ifadeye yer verilerek native reklam yapmak mümkündür.

Doğal reklamlara haber sitelerinde ve sosyal medya gönderilerinde de çok sık rastlanır. Bu reklamların sağladığı en önemli avantajlardan biri de reklam engelleyicilere (AdBlocker) takılmamasıdır. Teknik olarak bir reklam aracı kullanılmadığı için reklam engelleyici uygulamalar native reklamları görünmez hâle getirmez. Ayrıca bu yöntem, organik trafik çekmek için de faydalıdır.

Video Reklamlar

Video reklamlar, en eski reklam türleri arasında yer almakla birlikte YouTube’un yükselişinden sonra dijitalde de popülarite kazanmıştır. Sadece YouTube’da değil, çeşitli sosyal medya platformlarında da video reklamlar yayınlayabilmeniz mümkündür. Örneğin Instagram’ın story modunda gezen kullanıcıların karşısına video reklamlarınız çıkabilir. Google’ın yayın dışı reklam modeli ile de çeşitli sitelerde ve mobil uygulamalarda reklam videolarınızı yayınlayabilirsiniz. YouTube’daki video reklamlar, kendi içerisinde de farklı gruplara ayrılır.

  • Bumper Reklamlar: Bumper reklamların süresi en fazla 6 saniyedir. Videoların başında, sonunda ya da oynatıldığı sırada aralarda yayınlanabilir. Kullanıcılar bumper reklam videolarını geçemezler. Ancak bu reklamlarlar oynadıktan sonra izlenen video devam eder.
  • Atlanabilir Yayın İçi Reklamlar: Videoların başında, sonunda ya da oynatıldığı sırada aralarda yayınlanabilen atlanabilir yayın içi reklamlarda “Reklamı Atla/Skip Ad” butonu çıkar. Videonun 5. saniyesinden sonra çıkan bu buton sayesinde kullanıcılar reklamı daha fazla izlemeden kapatabilirler.
  • Atlanamayan Yayın İçi Reklamlar: Yine videoların başında, sonunda ya da oynatıldığı sırada aralarda yayınlanabilen bu reklamlarda “Reklamı Atla/Skip Ad” butonu çıkmaz. Atlanamayan yayın içi reklamlar, en fazla 15 saniye sürer.
  • Video Discovery Reklamları: Video discovery reklamlar, diğer türlerden farklı olarak hareketli bir şekilde gösterilmez. Videonun küçük resmi ve kısa bir reklam metni ile yayınlanır. Kullanıcıyı videoyu oynatmaya davet eder ve ancak kullanıcı videoya tıklarsa reklamı izleyebilir.
  • Masthead Reklamlar: YouTube ana sayfasının üst kısmında çıkan reklam videolarına masthead reklam adı verilir. Masaüstü ve mobil/TV uygulamalarında farklı kurallar doğrultusunda çalışır. Masaüstünde, reklam videosunun ilk 30 saniyesi, sessiz ve hareketli bir şekilde gösterilir. Mobil ve TV versiyonunda ise reklam, videonun tam süresi boyunca oynar. Sessiz bir şekilde, otomatik olarak oynatılan bu reklam videolarında ses, kullanıcının ilgili butona tıklaması sonucunda çalışır.

E-Posta Reklamları

Uygun maliyetli ve içeriğine göre yüksek dönüşüm oranı sunabilen modellerden biri e-posta reklamıdır. E-posta reklamları, müşterilere mail göndererek pazarlama yapmayı sağlayan bir modeldir. Genellikle özel bir şekilde tasarlanır, metin ve görsel içerir. E-ticaret sitenize üye olan müşterilerinize, onların izinleri doğrultusunda reklam e-postaları gönderebilirsiniz. Özelleştirilmiş e-posta reklam çalışmaları sayesinde ise satışlarınızı artırabilirsiniz. Müşterilerinizin daha önce ilgilendiği ürünler hakkında indirim ve kampanya içeren e-posta reklamları göndermeniz, ilgili müşterileri alışveriş yapmaya yönlendirebilir.

Mobil Reklamlar

Mobil reklamlar, sadece mobil cihazlarda yayınlanan reklamları ifade eder. Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlara uygun formatlarda hazırlanırlar. Telefonlar için en popüler mobil modellerinden biri SMS reklamlarıdır. SMS reklamlar çoğunlukla bilgi veren bir reklam metni ve bir link içerir. Son zamanların en çok kullanılan mobil reklam modellerinden biri ise uygulama/oyun içi reklamlardır.

Mobil uygulama marketlerden ücretsiz olarak indirilen uygulamaların ve oyunların çoğu reklamlıdır. Geliştirdiği uygulamayı ücretsiz bir şekilde kullanmaya izin veren firmalar, sizin reklamlarınızı yayınlayarak para kazanır. Özellikle oyunlarda, kullanıcılara reklam izleme karşılığında oyun içi ödüller verilir. Bu sayede hem reklamın görüntülenme sayısı artar hem de oyunu oynayan kullanıcı avantaj sağlar.

PPC (Tıklama Başına Maliyet) Reklamlar

PPC, maliyet ve dönüşüm açısından en avantajlı reklam modellerinden biridir. “Pay Per Click” kelimelerinin baş harflerini ifade eden PPC, “tıklama başına maliyet” anlamına gelir. Reklam modelinin adı, aslında nasıl işlediğini de anlatıyor. Eğer PPC reklam kullanırsanız, sadece tıklamalar için para ödersiniz, reklamın kaç kişiye gösterildiği ile ilgilenmezsiniz. Örneğin reklamınızı 100 kişi görüntülemiş ama 50 kişi tıklamışsa, sadece 50 kişilik ödeme yaparsınız.

Tıklama başına maliyet reklamlarının bütçe açısından avantaj sağlaması, sadece etkileşim üzerinden para ödenmesi ile alakalıdır. Fayda sağlayabildiğiniz etkileşimler için para öderken, görüntülenme sonucunda elde ettiğiniz marka bilinirliği size kâr kalır. Arama motoru ve sosyal medya gibi farklı kanallarda yayınlanabilen bu reklamlar, bütçenin yanında reklam yönetimi konusunda da avantajlıdır. Detaylı hedeflemelerin yapılabilmesi ile birlikte kısa vadede etkili sonuçlar verebilir.

Remarketing

Remarketing reklamlar, yatırım getirisi konusunda en verimli modellerden biridir. Çünkü bu reklamlar, doğrudan ürünlerinizle ilgili kişilere gösterir. Mesela bir müşterinizin ya da müşteri adayınızın, e-ticaret sitenize girip kol saatlerini incelediğini düşünün. Sitenizden çıkış yapan bu müşteri adayı başka bir siteye girdiğinde, karşısında daha önce incelediği kol saatlerinin reklamını görür. Özellikle satın almadan çıkışları gerçek satışlara dönüştürme konusunda çok faydalı bir modeldir.

Remarketing reklamlar ile doğru kişilere, doğru mesajlar iletildiği için reklamı görenlerin dönüş yapma potansiyeli çok yüksektir. Kararsız kalmış müşterilerin karşısına tekrar ürünlerinizin çıkması, onlara alışveriş yapmalarını hatırlatır. Bu yöntemle sitenizi daha önce ziyaret etmiş kişilere ulaşabileceğiniz için sadık müşteriler yaratma şansınız da doğar. Ayrıca e-ticaret sitenizin tekrar tekrar görünmesi, marka bilinirliğini de artırır.

Pop-Up Reklamlar

Pop-up reklamlar, kullanıcı tarafından görülmemesi mümkün olmayan reklamlardır. Çünkü görüntülenen sayfadan bağımsız bir şekilde ekranda belirir ve ancak kullanıcı tarafından kapatılır. Ekranın farklı konumlarında, farklı boyutlarla açılabilir. Tam ekran şeklinde kullanımı da yaygındır. Başta tam ekran olarak yayınlananlar olmak üzere pop-up reklamlar çok dikkatli kullanılmalıdır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, sayfada gezinirken aniden ekranının kaplanmasından hoşlanmayabilir. Bu nedenle doğru sayfalarda, faydalı içeriklerden oluşacak şekilde pop-up reklamlara yer verilmelidir.

Pop-up reklamları e-ticaret sitenizde kampanyaları duyurmak, indirimleri bildirmek ve kupon kodu dağıtmak için kullanabilirsiniz. Sitenizde gezinen potansiyel bir müşterinin karşısına cezbedici oranda indirime sahip bir kategoriyi pop-up olarak çıkarabilirsiniz. Ya da pop-up reklamların içeriğine bir anket yerleştirebilir, etkileşim sonucunda da kupon kodu verebilirsiniz.

Arama Motoru Reklamları (SEM & SEO)

Arama motoru reklamları, e-ticaret sitenizin arama sonuçlarında ön plana çıkmasını sağlar. Bir anahtar kelime ile ilgili arama yapan kullanıcılar, bir SERP (arama motoru sonuç sayfası) ile karşılaşırlar. Bu sayfada aranan kelime ile ilgili doğal sonuçlarla birlikte yine aranan kelimeyle bağlantılı olarak reklamlar gösterilir. Arama motoru reklamları, SEM (arama motoru pazarlaması) stratejilerinin en önemli dinamiğidir.

SEM doğrultusunda ücretli arama motoru reklamları verebilir, arama sonuçlarında daha fazla görüntüleme elde edebilirsiniz. Bunun yanında SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmaları ile de SEM reklamlarınızı destekleyebilirsiniz. SEO çalışmalarında arama motoruna reklam için ödeme yapmazsınız. E-ticaret sitenizi arama motoru için optimize ettiğinizde, SERP’te doğal olarak üst sıralarda çıkarsınız ve organik trafik çekersiniz.

Dijital Pazarlamada Reklam Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Dijital reklam çeşitlerini kullanmak, birtakım avantajları ve dezavantajları beraberinde getirir. E-ticaret siteniz için avantajları her zaman daha fazladır. Fakat dijital pazarlamayı farklı amaçlarla kullandığınızda bazı dezavantajlarla da karşılaşmanız ihtimaller dâhilindedir. Dijital reklamların avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kullanımı kolaydır ve bir reklam ajansı ile çalışmadan da yayınlanabilir.
  • Doğru hedef kitleye ulaşmaya imkân tanır.
  • Spesifik kişi gruplarına yönelik olarak yayınlanabilir ve özelleştirilebilir.
  • Reklamların kaç kişiye ulaştığı, kaç kere görüntülendiği, kaç kez tıklandığı gibi bilgilere erişilebilir.
  • Detaylı raporlamalar sayesinde reklam performansı ölçülebilir ve analiz edilebilir.
  • Geleneksel yöntemlere göre daha düşük maliyetlidir ve küçük işletmeler için kullanışlıdır.
  • 10 TL gibi çok düşük bütçelerle bile dijital reklam verilebilir.
  • Daha kısa sürede, daha fazla kişiye ulaşabilmeyi mümkün kılar.
  • 7/24 görüntülenme potansiyeli vardır.

Dijital reklamların dezavantajlarına ise şöyle örnekler verilebilir:

  • Çetin bir rekabet ortamı olduğu için beklenen verim alınamayabilir.
  • Dijitale yatkın olmayan kullanıcılardan dönüş alabilmek zordur.
  • Hitap edilebilecek her müşteri grubu dijitalde yer almayabilir.
  • Reklamlar, rakipler tarafından manipüle edilebilir. Örneğin rakip firma bütçesine zarar vermek için PPC reklamlara çok sayıda tıklama yapılabilir.
  • İş birliği yapılan ortakların hataları, reklamların etkisini azaltabilir.
  • İnternet ortamına güvenmeyen kullanıcıları ikna etmek zordur.

Dijital Pazarlamada Reklam Araçlarını Kullanmak Gerekli midir?

Dijital reklam çeşitleri kadar reklam araçlarını da yakından tanımalısınız. Dijital pazarlama etkileşim ölçümü için bu reklam araçlarına ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca doğru ve etkili reklam kampanyaları oluşturmanızı sağlayabilecek araçlar da vardır. Bu araçları kullanmanızı gerektiren en önemli detay, reklam performansını ölçme gerekliliğidir. Yayınladığınız bir reklamın nasıl performans gösterdiğini bilmezseniz, pazarlama stratejinizi yanlış temeller üzerine oturtabilirsiniz.

Yayındaki çeşitli reklamlarınızın istatistiklerini, reklam araçlarını kullanarak ölçümleyebilirsiniz. Yaptığınız analizler sonucunda size yatırım getirisi sağlayan reklam türlerine ağırlık verebilir, faydasız olanları ise listenizden çıkarabilirsiniz.