Dizi İncelemesi: Atiye

31.12.2019 / Sinema / Kültür / Sanat

27 Aralık tarihinde gösterime giren Fantastik dizimiz Atiye, yoğun eleştirilere maruz kalsa da genel manada tatmin edici bulunmuş gibi.

Dizi İncelemesi: Atiye

Şengül Boybaş tarafından kaleme alınan Dünyanın Uyanışı kitabından uyarlanan ve Levent Sepici’nin Anadolu'da Keşfedilen Dünya'nın İlk Mabedi: Göbekli Tepe ile Andrew Collins’e ait Göbekli Tepe ve Tanrıların Doğuşu adlı kitaplarından esinlenerek hazırlanan, başrollerini Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger ve Melisa Şenolsun’un paylaştığı dizi, Göbeklitepe’de bulunan arkeolojik bulgular üzerinden oluşturulan mistik bir dünyanın kapılarını aralıyor izleyiciye.

Konusu

Başarılı bir genç ressam olan Atiye (Beren Saat), bir yandan part time resim öğretmenliği yaparken bir yandan da takıntı haline getirdiği bir sembol üzerinden oluşturduğu sergilerle piyasada adını duyurmaktadır. Bunda, sevgilisi Ozan’ın ünlü bir iş adamı olan babasının da payı büyüktür.  

atiye konusu,atiye dizi,atiye beren saat konusu,atiye beren

Günlerden bir gün, İstanbul Üniversitesi’nde de görev yapan arkeolog Erhan, Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarında yeni bir keşif yapar. Bu keşfi bir geçidi işaret eder ve geçit bir sembolle belirlenmiştir. Sembol de, Atiye’nin çocukluğundan beri çizdiğiyle aynıdır. Gazetede bunu gören Atiye, kendisiyle ilgili bilinmeyenleri ortaya çıkarmak için soluğu orada alır ve Erhan’la tanışır.

Atiye ona bambaşka bir dünyanın kapısını aralayacak olan bu arayışıyla gizemli olayları tetikler ve aslında olduğu kişiyi keşfedene değin gerçek ile metafizik evren arasında gidip gelir.

Değerlendirme

Bilim Kurgu ve Fantastik türdeki filmler konusunda oldukça tecrübesiz olan ülke sinemamızın bu döngüyü kırma noktasında oluşturduğu Atiye, geçtiğimiz senelerde çıkan bir başka deneme olan Hakan Muhafız’dan çok daha iyi bir noktada.

Her ne kadar senaryonun ilerleyişi ve diyaloglar açısından benzer yapımlara göre gelişmeler gösterilmişse de yine de bazı alışkanlıklardan vazgeçilebilmiş değil. Gereksiz diyaloglar, tatmin etmeyen sahneler, henüz fantastik türde oynamaya hazır olmayan oyuncular ve başından sonuna kadar verilen dramatize dizinin eksileri arasında.

atiye cast,atiye çıkış tarihi,atiye dizisinin konusu,atiye dizi konusu,atiye dizi oyuncuları,atiye dizisi yorumlar,atiye dizisi konusu

Halbuki ülke sinemamız Dram-Komedi türüne oldukça yatkın ve Güney Kore sinemasını dünyada ilk sıralara yerleştiren ve Hollywood türünün adapte olmaya çalıştığı tür de bu. Fakat neden biz bundan kaçarak sadece drama yöneliyoruz, anlam veremiyorum. Ve bunun oyunculuk kalitesine de yansıdığını düşünüyorum. Yalnızca trajedi modunda senaryo okuyan oyuncular tiyatral sahnenin ötesine geçemiyor ve rollerini abartılı hale getiriyor. Özellikle ticari kaygı güdülen ve uluslararası arenada kabul görmesi istenilen projelerde buna dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Fakat tüm bu eleştirilere rağmen, yeni olduğumuz bir alanda bu kadar sürükleyici ve merak uyandırıcı bir yapım üretilmesi sevindirici. Çekimler de oldukça tatmin edici. Özellikle Şengül Boybaş’ın kitabında geçen “Toprak ana yeni bir çağa, Atiye kendi uyanışına gebeydi. Karanlığın sahibi içindekini çekip çıkarmak için karnına yöneldi ve uyandı Atiye.” kısmının ekrana yansıtılan hali en etkileyici sahnelerden biri.

Şengül Boybaş tarafından kaleme alınan Dünyanın Uyanışı kitabından uyarlanan dizinin en çarpıcı sahnesi

Ve dizinin finalinin tahmin edilemez oluşu ayrıca bir artı. Genelde, nereye varılacağı belli olan yapımlar izleyiciyi olumsuz etkiler ama Atiye’de bundan kaçınılmış. O yüzden ikinci sezonun merak ediliyor olması şaşırtıcı değil.

Gelin biraz da, toplamda 8 bölümden oluşan ve her bir bölümü ortalama 40 dakika olan bu fantastik dizi hakkında izler kitlenin neler söylediğine bakalım: