El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

25.12.2019 / Sağlık / Genel

El Ayak ve Ağız Hastalığı, bir virüsün neden olduğu enfeksiyon sonucu ortaya çıkan, oldukça bulaşıcı, döküntülü bir hastalıktır.

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

Rahatsızlık verici bir hastalık olmasına rağmen ciddi bulgularla seyretmez. Her yaşta ortaya çıkabilirken 10 yaş altındaki çocuklarda daha sıklıkla görülebilir. Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte belirtileri hafifletmek için bazı adımlar atılabilir.

el ayak ağız hastalığı nedir

El Ayak Hastalığı Belirtileri

  • Ağızda veya ağız çevresinde yaralar
  • Ellerde, ayaklarda, bacaklarda ya da kalçalarda döküntü ve kabarcıklar

El Ayak ve Ağız Hastalığı Nedenleri

Coxsackievirus A16 ve Enterovirüs 71 isimli virüsler neden olur. Virüsler, kişiden kişiye bulaşabildiği gibi, her türlü nesnelere temas ile de bulaşabilir. Virüs yaz aylarında ve sonbaharda kolayca yayılma eğilimi gösterir.

El ayak ağız hastalığı;

  • Tükürük,
  • Kabarcıklardaki sıvı,
  • Dışkı,
  • Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra havaya püskürtülen solunum damlacıkları yoluyla hızlı bir şekilde yayılma eğilimi gösterir.

el ayak ağız hastalığı belirtileri

El Ayak ve Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

El Ayak ve Ağız Hastalığı erken belirtileri ateş ve boğaz ağrısı şeklinde görülür. Derin yaralara benzeyen ağrılı kabarcıklar çocuğun ağız içi ve çevresinde veya dilinde görülebilir. İlk belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastanın ellerinde, özellikle avuç içlerinde ve ayak tabanlarında 1-2 gün boyunca devam eden kızarıklıklar görülebilir. Hatta bu kızarıklıklar içi su dolu kabarcıklara dönüşebilir.

Dizler, dirsekler ve kalçalarda da döküntüler ya da yaralar ortaya çıkabilir. Çocuğunuzda bu belirtilerin hepsini ya da sadece bir iki tanesini görebilirsiniz. İştahsızlık, halsizlik, huzursuzluk ve baş ağrısı görülebilen diğer belirtilerdir. Bazı çocuklarda el ve ayak tırnaklarında düşme de olabilmektedir.

El Ayak ve Ağız Hastalığı Tedavisi

El Ayak ve Ağız Hastalığı, 7 ila 10 gün sonra herhangi bir tedavi uygulanmasa dahi çoğunlukla kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Hastalık için bir ilaç tedavisi ya da aşı yoktur. Hastalığa yakalanan kişilere belirtileri azaltmak için bazı yöntemler uygulanabilir.

Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici, ateş düşürücü ve diğer ilaçları uygun sıklıkta kullanmak önemlidir. Aspirin kullanmaktan kaçınmak gerekir çünkü aspirin çocuklarda daha ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

el ayak ağız hastalığı tedavisi

El Ayak ve Ağız Hastalığı’ndan Korunma Yolları Nelerdir?

Hasta bireyler ile temastan kaçınarak ve bazı temel temizlik kurallarına dikkat ederek hastalıktan korunulabilir.

  • Eller özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemekten önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.
  • Oyuncaklarda dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin yüzey temizliğine dikkat edilmelidir.
  • Hastalarla yakın temastan (öpüşme, sarılma gibi…) ve ortak tabak bardak kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Ellerin sık sık yıkanması, kirli ellerin ağza ve yüze sürülmemesi çok büyük önem taşır.
  • Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durulması gerekir.
  • Ortak yaşam alanlarını sık sık havalandırarak içeri temiz hava girmesini sağlamak gerekir.
  • Okul ve kreşlerde ortam yüzeylerinin günlük temizliği sağlanmalıdır.