Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Avrupa Birliği ülkeleri, son dönemlerde yaşadıkları finansal krizi önleyebilmek için ev alan yabancı kişilere oturma izni veriyor.
Bu ülkelere ek olarak Karayip ülkeleri ve ABD gibi diğer ülkeler de oturma izni almak isteyen yabancılara cazip fırsatlar sunuyor. Bazı ülkeler oturum izninin yanı sıra sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanma, vatandaşlık hakkı, iş kurma ya da AB ülkelerinde vizesiz dolaşma hakkı da sağlayabiliyor. Vaat edilen bu haklar için ödenmesi gereken bedeller ise ülkeden ülkeye değişiyor.
ABD: ABD hükümeti, belirlediği bölgelerde 1 Milyon Dolar sermayeli şirket kuran ya da 500 Bin Dolar yatırım yapanlara süresiz oturma fırsatı tanıyor. Yatırım yapanlar 5 yıllık oturma süresinden sonra vatandaşlık hakkına sahip olabiliyor.
Almanya: Almanya’da en az 250 Bin Euro değerinde iş kuran ve Alman vatandaşlarını istihdam eden kişiler oturum izni alabiliyorlar. Alman vatandaşlarını istihdam etmeyen yatırımcılar oturum izni alamıyor. Ayrıca başvuru sahibinin kamu düzenine ve güvenliğine uyumu, yeterli büyüklükte bir eve sahip olması, Almanca bilgisi, mesleği gibi Federal Almanya Göç Yasası’nda belirtilen kriterlere de sahip olması istenebiliyor.
Dominik Cumhuriyeti: Tatil cenneti Dominik Cumhuriyeti’nde yaşamak isteyenler, bireysel başvuru için en az 100 Bin Dolar, ailesi ile birlikte başvurmak istiyorsa en az 200 Bin Dolar yatırım yapması bekleniyor.
Letonya: Kırsal kesimde en az 71.500 Euro, büyük şehirlerde ise en az 143 Bin Euro değerinde ev satın alan yabancılar, Letonya’da oturma izni alabiliyor. Ayrıca AB üyesi ülkelerde vizesiz dolaşma iznine de hak kazanabiliyor. Buna ek olarak 150 Bin Euro sermayeye sahip şirket kuranlar 5 yıllık geçici oturum iznine sahip oluyor.
İrlanda: İrlanda’da oturma izni almak için en az 400 Bin Euro değerinde gayrimenkul alınması gerekiyor.
İspanya: Sambacıların ülkesinde oturum iznine sahip olmak istiyorsanız 500 Bin Euro değerinde gayrimenkul satın almalısınız. 5 yıllık geçici oturum izninden sonra yatırımcıya ve ailesine kalıcı oturum hakkı veriliyor. 10 yıl boyunca İspanya’da oturum izni ile yaşarsanız, size ve ailenize vatandaşlık veriliyor.
Kanada: Ülkeye 400 Bin Dolar yatırım yapan ya da banka hesabında 800 Bin Dolar bulunan yabancılar oturum izni hakkına sahip olabiliyor.
Makedonya: Bu ülkede oturum izni alabilmek için yabancıların 40 Bin Euro değerinde gayrimenkul satın almaları yeterli oluyor. 400 Bin Euro değerinde yatırım yapanlar ise vatandaşlık hakkına sahip olabiliyor ve AB ülkelerinde vizesiz dolaşma izni elde edebiliyor.
Portekiz: Portekiz’de 500 Bin Euro değerinde gayrimenkul alan yabancılara 5 yıllık oturum izni ve AB ülkelerinde vizesiz dolaşım izni veriliyor.
Uruguay: Oturum izni almanın en kolay olduğu ülkelerden biri olan Uruguay’da, 1200 Dolar aylık geliri olan yabancılar 3 yıllık oturum izni ve vatandaşlık hakkı alabiliyor.
Ukrayna: Banka hesabında en az 100 Bin Dolar olan yabancılara ya da şirket kuranlara sınırsız oturum hakkı veriliyor.
Yunanistan: Ülke, 250 Bin Euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancılara 5 yıllık oturum izni veriyor. Vatandaşlık hakkı almak için ise ülkede yılın en az 183 günü yaşanması gerekiyor. Vatandaşlık almak için 7 yıl ülkede yaşama şartı aranıyor.
Güney Kıbrıs: 2 Milyon Euro yatırım yapan ve ek olarak da 500 Bin Euro değerinde bir gayrimenkul satın alan yabancılar vatandaşlık alabiliyor.
Macaristan: Oturum izni almak isteyenler 40 Bin Euro değerinde gayrimenkul satın alarak 1 yıl oturum iznine hak kazanıyor. Macaristan Vatandaşlığı almak için ise 400 Bin Euro değerinde yatırım yapılması gerekiyor.