Feynman Tekniği Nedir?

05.07.2022 / Genel

Amerikalı fizikçi Richard Feynman tarafından bulunmuş olan bu teknik, bir konuyu daha etkili ve verimli öğrenmenin en etkili yöntemidir.

Feynman Tekniği Nedir?

Bir fikri gerçekten anlıyor musunuz yoksa bu fikrin sadece tanımını mı biliyorsunuz? Bunu sınamanın bir yolu Feynman Tekniği olarak bilinir. 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden Nobel Ödüllü Richard Feynman, yaşam boyu öğrenme konusundaki ünüyle de bilinen bir deha.

İster fiziğe ilgi duyun ister duymayın, Feynman’ın derinlemesine ve özenle öğrenme üzerine önerdiği teknikler ve yöntemler, okulda, işte ya da hayatta herhangi bir konuyu öğrenmenize mutlaka yardımcı olacaktır.

İki tip bilgi vardır. Bir şeyin adını bilmeye yönelik olan bilgi ve o şeyi bilmeyi temel alan bilgi. Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman aralarındaki farkı şu çarpıcı anekdotta anlatır:

Şu kuşu görüyor musun? Bu bir kahverengi gerdanlı ardıç kuşu, ona Almanya’da halzenfugel ve Çin’de ise chung ling denir. Ona verilen tüm bu adları bilsen bile yine de bu kuş hakkında hiçbir şey bilmiyor olursun. Bildiğin sadece insanlar hakkında bir şey olur, yani kuşa ne ad verdikleri. Şimdi bu kuş ötüyor, yavrularına uçmayı öğretiyor ve yazın ülkenin bir ucundan diğer ucuna kilometrelerce uçuyor ve kimse yolunu nasıl bulduğunu bilmiyor.

Bu konuyu bir de şöyle örneklendirelim. Hiç bisiklete binmemiş bir kişiye bisikletin yapımını, pedalın nasıl çevrileceğini, direksiyonun nasıl tutulacağını kısacası bisikletin tüm prensiplerini ve tarihçesini anlatsanız dahi karşınızdaki insan ilk bisiklete bindiğinde yalpalayacak ve muhtemelen de düşecektir.

Bir bilgiyi öğrenirken yalpalamak istemiyorsanız Feynman Tekniği sizin tam aradığınız tekniktir. Feynman Tekniği’ni kullanmak istiyorsanız 4 aşaması olduğunu unutmayın

Feynman Tekniği Aşamaları

1. Konu Belirleyin: Öncelikle çalışacağınız konu başlığını belirleyin ve kâğıdın üstüne yazın sonra da konudan öğrendiklerinizi kağıda dökün, o konu hakkında yeni şeyler öğrendiğinizde başlığın altına ilave etmeyi atlamayın.

2. Konuyu, Konu Hakkında Hiçbir Fikri Olmayan Birine Anlatır Gibi Anlatın: Kâğıdın geri kalanına konuyu hiç bilmeyen birine anlatıyormuşçasına, mümkün olduğunca karmaşık ifadeler kullanmaktan kaçınarak öğrendiklerinizi yazın. Bir çocuğun bile anlayabileceği kadar basit bir dil kullandığınızda kendinizi de konuyu daha derin bir seviyede anlamaya ve konular arasındaki ilişki ve bağlantıları basitleştirmeye zorlamış olursunuz. Aynı zamanda yazdığınızı sesli olarak tekrar etmek çok daha etkili olacaktır. Öğrenme sürecinde bu kriterin en iyi tekniklerden biri olduğu birçok araştırmada ispatlanmıştır.

3. Takıldığınız Yerde Kaynaktan Yardım Alın: 2. adımda hatırlamakta ya da anlatmakta zorlandığınız yerler olduğunu fark ettiğinizde konu hakkında çalıştığınız kaynaklara geri dönün. Öğrendiklerinizi kâğıda aktarabilecek hâle gelinceye kadar tekrar tekrar okuyun ve çalışın.

4. Benzerlikler Kurun ve Basitleştirin: Artık kâğıda döktüklerimizi gözden geçirebiliriz. Einstein’ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” sözünden de anlayabileceğimiz gibi karmaşık bir jargon kullanıp kafa karıştırıcı açıklamalar yapmak yerine, dilimizi basitleştirmek ve benzerlikler kurmak anlamayı kolaylaştıracaktır.

Feynman Tekniği’ni Neden Kullanmalıyız?

Öğrenme, bir kitabı gözden geçirmekle veya bir testi geçmek için yeteri kadar hatırlamakla gerçekleşmez. Bilgi, açıklayabileceğiniz ve çok çeşitli durumlarda kullanabileceğiniz zaman öğrenilir.

Hayatımızın çoğunda sadece ihtiyacımız olan bilgileri, ihtiyacımızın olacağı süre zarfında hatırlayacak şekilde öğreniyoruz. Çoğumuz kasıtlı olarak bir şey öğrenmek için zahmet etmiyoruz. Okul için ihtiyacımız olanı hatırlıyor, sonra çoğunu unutuyoruz.

Gerçekten bir şey öğrendiğinizde, kendinize hayatınızın geri kalanında kullanmak için bir araç verirsiniz. Ne kadar çok şey bilirseniz karşılaşacağınız sürprizler o kadar az olur, çünkü çoğu yeni şey zaten anladığınız bir şeye bağlanacaktır. Feynman Tekniği kendimizi geliştirmek, başka bir deyişle “kendimize yatırımda bulunmak” için kullanabileceğimiz bir yöntem.