Gelincik Hırsızı Güvercin

15.11.2019 / Tarih / Genel

Avustralya Savaş Anıtı’ndaki gelincik hırsızının yuva yapan bir güvercin çıkması, tarihle ilgili oldukça tatlı bir nüansı hatırlattı.

Gelincik Hırsızı Güvercin

Gelincikler, 1.Dünya Savaşı sonrası muharebe alanlarında büyüyen tek çiçek türü olduğu için askerlerin dayanıklılığı ve azimleri konusunda kalıcı bir sembol haline gelmiştir. İşte bu yüzden, Birinci Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana, özellikle Avustralya ve İngiltere’de kutlanan Anma Töreni’nde, ülkeleri adına onurlu bir mücadele sürdürmüş, hayatını kaybetmiş askerler ve halen yaşayan gaziler adına gelincik dağıtılmakta.

Fakat geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana, Avustralya Savaş Anıtı'ndaki çeşitli mezarları süsleyen bu çiçekler bir bir kaybolmaya başladı. Bir süre personeller araştırıldı ve durum gergin bir hal aldı ama sonunda vitray bir pencerenin kenarında kuş yuvası yapıldığını fark ettiler. Bu gizem çözüldüğünde ise, tarihin perdesi aralandı ve güvercinlerin savaş zamanlarında sahip oldukları rol göz önüne alındığında herkesi duygulandıracak bir gerçeği hatırlatmış oldu.

gelincik hırsızı güvercin avustralya savaş anıtı

Güvercinler savaş zamanında çok değerli bir askeri varlık halini almıştı. 1942 yılında Avustralya Birliği Güvercin Mesaj Servisi kuruldu ve yalnızca iki senede 13.500 güvercin, taşıyıcı olarak eğitildi. Güvercinler işlerinin hakkını öyle bir verdiler ki, 2. Dünya Savaşı sırasında yüksek seviyede hizmet ve bağlılık sergileyen hayvanlara verilen Dickin Madalyası’na layık görüldüler.

birinci ve ikinci dünya savaşı sırasında kullanılan güvercinler

Tarihçi Dr. Meleah Hampton, hayvanların ne denli önem arz ettiğini anlatırken, dünya savaşları esnasında iletişimin nasıl zorlu şartlar altında gerçekleştiğini bilmemiz gerektiğini söylüyor ve ekliyor:

İkinci Dünya Savaşı sırasında, teknolojinin yavaş yavaş işlevsel konumunu aldığını görebiliyoruz aslında. Atlar yerine kamyonları, haberciler yerine kablosuz telsizi ve sofistike radar sinyallerini kullanmaya başladık. Ancak özellikle Pasifik'te coğrafik ve iklimsel koşullar bazı imkanları geçersiz kılıyordu. Bu nedenle güvercinler adalar boyunca mesajlaşmanın en etkili yoluydu.

Güvercinler ile ordu arasındaki bu özel ilişki göz önüne alındığında, yuva tamamen yeni bir anlam kazanıyor. Bu güvercin de kendi atalarının onuruna bir anıt oluşturuyor aslında.

avustralya savaş anıtına gelinciklerden yuva yapan güvercin