Güneş Işığının Faydaları

27.06.2022 / Sağlık / Genel

Her zaman güneşin zararlı etkileri üzerinde duruyoruz. Ancak güneşin sağlığımız üzerinde bir çok olumlu etkisi de var.

 

Güneş Işığının Faydaları

Herkes yaz aylarının tatlı konforunun tadını çıkarıyor. Kendimizi iyi, neşeli ve enerjik hissediyoruz. Bütün bunlar, güneş sayesinde! Evet, hep güneşin zararlı ışınlarından bahsediyoruz ama, güneş aynı zamanda insan bedeni için şifa kaynağı.

Güneş ışığı cildimiz için özellikle D vitamini aktivasyonu için gerekli bir enerji kaynağıdır. Çocukların büyümesinde, kemiklerin gelişmesinde ve raşitizme yakalanmamak için güneş ışığı almamız büyük önem taşır. Yaşlandıktan sonra da insanların güneş ışığına ihtiyacı vardır. Hatta mutlu olmak için bile güneş ışığına ihtiyaç duyarız. 

Son zamanlarda ozon tabakasının incelmesi, yeryüzüne dik gelen ışınların artması, insanların bağışıklık sistemlerinin ciddi anlamda çökmesi, bazı hastalıkların daha sık ortaya çıkmasına özellikle deri kanserlerinin görünmesine neden olduğu için güneşten korunmayı önemle belirtiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de yayınlarında güneşin zararlı etkilerinden sıklıkla bahsetmektedir.

Güneşin zararlarını çokça duyduk. Artan sanayileşme ve teknoloji yüzünden güneş ışınlarının zararlı ışınları ozon tabakasında kırılmadan direkt olarak yeryüzüne geliyor. Fakat; bu zararlardan bahsedilirken önemli bir kısmı yok sayıyoruz: Güneşin faydaları. “Güneş girmeyen eve doktor girer” atasözü üzerine şöyle bir kafa yorsak dahi, geçmişten günümüze gelen yadsınamaz faydasını görürüz.

5, 10 dakika bile olsa güneş ışığı almak çocukları raşitizm hastalığından ve tüm bireyleri bazı diğer hastalıklardan korumak açısından son derece faydalıdır

Güneş Işığının Faydaları:

1-) D Vitamini Deposu:

Güneş tam bir D vitamini deposu. Vücudumuzun D vitamini ihtiyacı büyük ölçüde güneşten sağlanır. Günde sadece 5 dakika güneşlenerek bile kemik erimesi, depresyon, kanser gibi hastalıkların önüne geçebiliriz. Ayrıca D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi büyümede etkili değerlerin emilimine yardımcı olduğu için özellikle çocukların büyümesi için oldukça gerekli. Tabii güneşin yararını görmek için zararlı etkenlerine karşı yüksek faktörlü güvenilir bir güneş kremi sürmek gibi önlemlerimizi almalıyız. Ve de maruz kalınan ultraviyole ışınlarının radyasyon yayan etkisinden vücudu koruyor.

2-) Kan Basıncını Düşürür:

Güneşteki ultraviyole ışınlarına maruz kaldığınızda salgılanan nitrit oksit isimli bileşen kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Edinburgh Üniversitesi dermatologlarının 34 denekle yaptığı deneyde ultraviyole ve ısı lambalarına maruz bırakılan deneklerde sadece ısı lambaları maruz bırakılanlara göre daha düşük kan basıncı tespit edildi. Tabii radyasyondan korumak için herkese D vitamini takviyesi de yapılmış.

3-) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:

Bağışıklık sistemini güçlendiren güneş ışınları aynı zamanda bağışıklık sisteminde fazla hareketli olan işlevleri bastırır. Sedef hastalığı tedavisinde güneş ışınlarının kullanılmasını buna örnek olarak gösterebiliriz. Güneş ışınlarının bağışıklık sistemini güçlendirmesinin arkasında beyaz kan hücrelerini arttırması yatıyor. Güneş ışınları hastalıklarla savaşmada önemli rol oynayan beyaz kan hücresi sayısını arttırıyor

4-) Alzheimer:

Alzheimer hastalığının etkisini azaltıcı etkisi olan güneş yine yapılan bir deneyle bunu kanıtlıyor. Sabah 9’dan akşam 6’ya kadar güneş ışınlarına maruz kalan Alzheimer hastalarının mental testlerinde gelişme, depresyon semptomlarında azalma ve hastalık etkilerinde azalma görülmüş. Ve kanser riskini düşürmek, cilt hastalıklarından korumak, uyku kalitesini arttırmak gibi daha pek çok faydası bulunuyor. Camdan izlediğiniz güneşin size hiç bir faydası yok. Üşenmeyin ve dışarı çıkın. Vücudumuz yaz aylarında biriktirdiği D vitaminini kış aylarında kullanmak üzere saklar. 

5-) Göğüs Kanseri Riskini Azaltıyor:

Güneş öncelikle göğüs kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Öğle saatlerinde güneş altında kısa bir yürüyüş yapmakla, bu hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Güneşin göğüs kanserine yakalanma riskini azaltmasında D vitamini önemli rol oynuyor. Deri güneş altında kaldığı zaman D vitamini üretiyor.

6-) Kemikleri Güçlendiriyor:

Vücudun D vitamini gereksinimi büyük ölçüde güneş tarafından sağlanıyor. Kemiklerin ve özellikle dişlerin güçlenmesi için D vitamini gereklidir. Tıp uzmanları, güneş ışınlarının vücutta D vitamini üretilmesini sağladığına işaret ediyorlar. D vitamini, vücudun kendisi için gerekli olan kalsiyumu özümlemesinde çok önemli rol oynuyor.

7-) Kemik Erimesine Karşı Savaşıyor:

Kemik erimesinin güneşe çıkmayan kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirten uzmanlar güneşten yararlanmak gerektiğini belirtti.

8-) Karamsarlıktan Kurtarıyor:

Moraliniz mi bozuk? Dünyaya kara gözlükler arkasından mı bakıyorsunuz? Sizin için en iyi ilaç güneş ışınları olacak. Güneş ışınları beyinde moral yükselten ve serotonin adı verilen hormonların üretimini hızlandırır. Ayrıca güneşli ve aydınlık bir günde, melatonin adı verilen hormonun üretilmesine yardımcı olur. Melatonin sizi karamsarlıktan kurtarır.

9-) İştahınızı Açıyor:

Güneş ışınları mükemmel bir diyet ilacı yerine geçebilir. Psikolojik açlığı kontrol eden güneş ışınları, sizin açlık duymanızı önler. Kış aylarında güneşsizlik yüzünden serotonin üretimi azalır ve kişiler daha fazla yemek yemeye başlarlar. Güneşsizlik, kış aylarında kilo alınmasında önemli rol oynar.

10-) Akneyi Azaltıyor:

Uzun süre güneş altında kalmak deri kanseri riskini artırıyor. Bu bir gerçek. Ama belli dozlarda güneş banyosu, derinin birçok sorununu gideriyor. Egzama, akne ve hatta kepeklenmeye karşı güneş ışınları öneriliyor. Gördüğünüz gibi güneşin yararları saymakla bitmiyor. Ama bu yararlardan faydalanmak için bu söylediklerime kulak verin.

11-) Enerjik Hissetmenizi Sağlıyor:

Güneşten kaçmak yerine onun dostluğundan belli ölçülerde yararlanmak çok daha doğru olur. Uzmanlar, güneşin faydalarını saymakla bitiremiyorlar. Dozunu kaçırmamak şartıyla günde 10-15 dakikalık kürlerle bu enerji kaynağından yararlanabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: