Ercüment Behzat Lav Kimdir?
Babasının divan şiirine merakı ile şiire yönelen Türk şair ve yazar Ercüment Behzat Lav, 15 Kasım 1903 yılında İstanbul’da doğmuştur.
Haldun Taner adına düzenlenen “Haldun Taner Öykü Ödülleri Yarışması” her yıl Milliyet Gazetesi tarafından yürütülmektedir.
Haldun Taner 1915 yılında İstanbul’da doğar. Osmanlı Meclis-i Mebusan üyesi olan babasını küçük yaşta iken kaybeder. Parasız yatılı okuduğu Galatasaray Sultanisi’ni bitirdikten sonra Almanya’da Siyaset Bilimi okur. 1938 senesinde geçirdiği ağır rahatsızlık nedeni ile eğitimini yarıda bırakıp ülkesine döner. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirir ve sanat tarihi dalında asistanlık yapar.
Haldun Taner’in ilk öyküsü olan Töhmet, 1946 senesinde Yedigün Dergisi’nde yayınlanır. 1953 senesinde Newyork Herald Tribüne Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada “Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu" öyküsü ile birincilik alır. ”Günün Adamı” isimli tiyatro eseri İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahne alamadan yasaklanınca Viyana’ya tiyatro bilimi okumaya gider ve bazı tiyatrolarda reji asistanı olarak çalışır. 1957 yılında ülkeye döndüğü zaman Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tiyatro tarihi dersleri verir. Tercüman Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapar.
Haldun Taner’in ilk epik tiyatro eseri Keşanlı Ali Destanı’dır ve yurt dışı ülkelerde de sergilenmiştir. Zeki Alasya ve Metin Akpınar’la beraber Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nu, Münir Özkul ile Bizim Tiyatro’yu, Ahmet Gülhan ile Tef Kabare’yi kurar. 1955 yılında “Onikiye Bir Var” eseri ile Sait Faik Hikaye Ödülü’nü, “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyunu ile Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü’nü, 1983 yılında ise Pertev Naili Boratav’la paylaştığı Sedat Simavi Ödülü’nü alır. Tiyatro oyunlarının yanı sıra fıkra, gezi, söyleşi, türünde eserleri de vardır. Milliyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptığı dönemde 1986 yılında vefat eder.
Haldun Taner Öykü Ödülleri Yarışması, 1987 tarihinden bu yana her sene, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenir. O yıl yayınlanmış veya yazılıp hiç yayınlanmamış öyküler katılabilir. Ödül tek kişiye verilebileceği gibi üç ayrı öykü yazarı arasında da bölünebilir. 1987 senesinde ilk ödülü Murathan Mungan - Hedda Gabler Adlı Bir Kadın ve Nedim Gürsel - Saklambaç adlı öyküsü alır. 2019 senesi ödülünü Kamil Erdem - Bir Kırık Segah adlı öyküsü ile alır.
Kime kalmış bu dünya hepsi gidecek, kralı da karunu da. - Fazilet Eczanesi