
Mehmet Okuyan'ın Tefsirinde Şefaat Meselesi
Şefaat, cennetteki derecelerin çift olması demektir.
Galatasaray ve Fenerbahçe Kadın Futbol Kulüpleri’nin tarihte ilk defa karşılaştığı futbol maçı, kadın futbolunu tekrar gündeme getirdi.
Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’nda oynanan dostluk maçını, Fishley (3), Fatma (p), Berdan, Cordner ve Setenay'ın golleriyle 7-0 gibi farklı bir skorla kazanan sarı lacivertliler, Türkiye tarihindeki ilk kadın futbol derbisinin de galibi oldu.
5 Aralık Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Kadına Yönelik Şiddet” üzerine farkındalık oluşturmak adına yapılan bu karşılaşma, aslında uluslararası arenada uzun zaman önce rafa kaldırılmış, bir gelenek haline gelmesine izin verilmemiş “kadınların asırlık futbol tarihine” de perde araladı.
Günümüzde, dünya çapındaki birçok kulübün kadın futbol takımının olduğunu duymuşsunuzdur. Hatta spor alanında kadınların önünün açılması üzerine teşvik primleri verildiğini de belki takip etmişsinizdir. En basit örneğiyle, Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı'nın Afrika'dan transfer yapabilmesi adına bile çalışmalar derinleşmiş durumda.
Fakat kadınları erkeklerle eşit bir çizgiye getirmek için yapılan tüm bu çalışmaların neticesinde, (kadın futbolu için konuşuyorum) maalesef henüz verimli bir dönüt alınabilmiş değil. Yine bir örnekle değinecek olursak, dünya tarihinde erkek futbolunda en yüksek izleyici rekoru 173 bin 850 iken, kadın futbolunda seyirci rekoru 60 bin 739’tür. Hem de İspanya Kadınlar Futbol Ligi'nde yer alan popüler futbol kulüpleri Atletico Madrid ile Barcelona arasında oynanmasına rağmen.
Herkes takdir edecektir, erkekler basit yaratılışları gereği kadınları her koşulda izlemeyi sever. Düşünün ki, tamircilikle uğraşan, işi gereği üstü başı yağ kir içinde olan bir kadının bile meraklı müşterisi çok olur. Fakat kadın futboluna gelindiğinde, sportifliğin verdiği bir estetik duruş da sergilenmesine rağmen ilgi oldukça azalmaktadır.
Bunun sebebi yıllar öncesine, 1. Dünya Savaşı’na dayanmaktadır. Savaşın tüm dünya için büyük bir yıkım olduğunu biliyoruz fakat bazı açılardan spesifik kitlelere sağladığı imkanlar da olmuştur. Özellikle savaşa dâhil olan ve erkek nüfusunun kırıldığı ülkelerde, gerek çalışma hayatında gerekse spor alanında kadınlar öne çıkarılmak zorunda kalmıştır.
Başlangıçta kadınların sosyal statülerinin genişlediği ve para kazanıp ilgi alanlarında yarışabilecekleri bir atmosfer oluşturulmuş, fabrikaların işlemesi için yararlanılan kadın güçlerinden, motivasyon amacıyla spor kulüpleri kurulmuştur. Mevcut savaş durumundaki dramatik ve kaotik algının biraz olsun dağıtılabilmesi için, fabrikaların adına kurulan takımlarla Munitions İşçi Ligi’nde mücadele eden kadınlar, belirli bir süre oldukça popüler de olmuştur.
Dönemin önemli yayın kuruluşlarından olan Ilford Recorder’ın 1918 yılının Şubat ayında yer verdiği bir haberde geçen şu ibare işin iç yüzünü ortaya koymaktadır:
Bu kadınlar, erkekler savaştan dönene kadar bayrağımızı gururla dalgalandırmaya devam edecek muhteşem Britanya Kadınları’dır.
“Erkekler savaştan dönene kadar...”; ne kadar acı ve sevinçleri kursakta bırakacak bir ibare! En başarılı ve popüler zamanlarında dahi, tamamen zorunluluktan kabullenmek zorunda kaldıkları kadın futbolunu siyasi bir dille bile olsa zamanı gelince rafa kaldıracaklarını ifade eden ataerkil bir ifade!
Ki öyle de olmuştur; savaşın bitiminin ardından nüfusta sosyal statüsüne geri dönen erkekler dolayısıyla, erkek futbolunu ve Futbol Federasyonu’nun disiplinel muhafazakârlığını tehlikeye soktuğu gerekçesiyle, 1921'de futbolun kadınlar için uygun olmadığı kararı alınmıştır.
İşin özünde ve sonucunda; erkeklerin kendilerine has bulduğu ve fanatizm boyutunda bağlı olduğu futbolda, kadınlara yalnızca zorunluluktan tahammül edilmiş ve 1921’in ardından günümüze kadar her ne kadar bu önyargılar kırılmaya çalışılsa da, hiçbir zaman popülerlik seviyesine çıkarılmasına izin verilmemiştir. Çünkü erkek egemen bir spor istenmektedir.