IMEI Kayıt İşlemleri

23.12.2019 / Bilim / Teknoloji / Genel

Geçmiş dönemlerde yurt dışından alınan telefonlar başkalarının pasaportları ile kayıt altına alınabiliyordu. Artık bu işlem yapılamayacak.

IMEI Kayıt İşlemleri

Resmi gazetede yayınlanan karara göre yurt dışından getirilen telefonların IMEI kaydını başkasının telefonuna kaydettirme dönemi sona erdi. Eski sistemde; yurt dışından akıllı telefon getirdiğinizde, o telefonu istediğiniz bir kişinin pasaportuna kaydettirebiliyordunuz. Bu kayıt işlemi ise kişinin pasaportunda 2 yıl süresince kalıyordu?.

imei kayıt işlemi

Bu uygulamada yapılan yeni düzenlemeyle beraber yurt dışından telefon getirme süresi 2 yıldan 3 yıla çıkarılsa da bazı kurallar biraz daha zorlaştı. Örneğin; yurt dışından getirilen akıllı telefon, yalnızca telefonu kullanacak kişinin üzerine kayıtlı hatlar ile beraber kullanılabilecek. Yani, söz konusu telefonu alan kişinin, telefonu kendi pasaportuna kaydettirmesi gerekiyor. Ayrıca bu karar, ilgili telefonun satılmasına da çeşitli sınırlamalar getirdiği için yurt dışından getirilen bir telefonu satın alan kişi, bu telefonu tekrar kendi pasaportu üzerine kaydettirmeli.?

IMEI Numarası Nedir?

Uluslararası Mobil İstasyon Ekipman Kimlik Numarası (IMEI) karasal hücresel ağlarda kullanan bir cihazı tanımlamak için kullanılan bir numaradır.

Karasal hücresel ağ, cep telefonunuza arama yaptığınızda veya hücresel taşıyıcınız tarafından veri aracılığıyla verilen İnternet bağlantısına eriştiğinizde kullandığınız şebekedir. Buna “karasal” denir çünkü bağlanmak için uydular yerine baz istasyonları kullanılır.

IMEI standardı herhangi bir karasal hücresel ağ cihazı için kullanıldığından, bunun anlamı 3G/4G tabletleri, PCMCIA kablosuz İnternet kartlarına sahip dizüstü bilgisayarlar ve diğer mobil cihazlar da bu numaralarla etiketlendiği anlamına gelir. Çift hatlı telefonunuz varsa her SIM yuvasında bir adet olmak üzere iki IMEI numarası vardır.

imei numarası nedir

IMEI Kaydı Nereden ve Nasıl Yapılır?

Yurt dışından gelen telefonların kaydının yapılması; kaçakçılık gibi sorunlarla başa çıkmak adına oluşturulmuş bir zorunluluk. Bu yüzden yurt dışından yolcu ile beraber gelen telefonların elektronik kimlik bilgisinin kaydının yolcunun Türkiye'ye girişi itibarıyla 4 ay/120 gün içinde mutlaka yapılması gerekli. Bu esnada hatırlatmak istediğimiz bir diğer nokta da yolcunun son 3 yıl içinde başka bir telefonu yurt dışından getirerek kaydettirmiş olması halinde, yeni kayıt işlemini yaptıramayacak olması.

imei kaydı nasıl yapılır

IMEI Numarası Nasıl Öğrenilir?

Cihazınızı kayıt altına aldırabilmeniz için ihtiyacınız ilk şey: IMEI numarası. 15 haneli IMEI numarasına, *#06#'i tuşlayarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

IMEI Kaydı İçin Nelere İhtiyacınız Var?

  • Öncelikle, belirttiğimiz gibi 15 haneli IMEI numaranızı bilmeniz gerekli.
  • IMEI numaranızı öğrendikten sonra güncel yurt dışı telefon kayıt ücretini ödemelisiniz.
  • Ödeme işlemini ise e-devlet sistemi ile entegre çalışan bankalar aracılığıyla kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ödemenizi yaptığınıza dair makbuz ya da e-dekontu ise elinizde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

imei sorgulama

Kayıt İşlemini Onaylamayı Unutmayın!

Unutmayın ki harç bedelini yatırmanız, kayıt işleminin tamamlandığı anlamına gelmez. Harç ödemesi yapıldıktan sonra e-devlet kayıt sayfasına dönüp kayıt işlemini onaylamanız ve sekiz rakamdan oluşan başvuru takip numaranızı almanız gerekir.

IMEI Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır?

Daha önce yurt dışından getirdiğiniz telefonu ne zaman aldığınızı hatırlamıyor ya da yeni kaydettirdiğiniz telefonun IMEI kaydının tamamlanıp tamamlanmadığını merak ediyorsanız tüm bunları çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Kullanımı yoğun bir şekilde devam eden akıllı telefonlar için ülkemizde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından IMEI sorgulama hizmeti veriliyor. Bu hizmet sayesinde cihazınızın kayıt edilip edilmediğini ya da daha önce yurt dışından aldığınız telefonların kayıt ettirilme tarihinden 3 yıl geçip geçmediğini rahatlıkla öğrenebilirsiniz?.

imei yabancı uyruklular

Yabancı Uyruklu Kişilere Ait Cihazlar Nasıl Kaydettirilir?

18 yaş üstündeki yabancı uyruklu bir kişinin “Yabancı Kimlik Numarası" olması halinde, PTT'den alacaklar e-devlet şifresi ile yine e-devlet üzerinden kayıt işlemini gerçekleştirebilirler.

Yabancı kimlik numarasına sahip 18 yaş altı kişiler ve yabancı kimlik numarasına sahip olmayan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden diplomat ve askeri personelin pasaport/kimlik belgesini, öğrencilerin; öğrenim gördükleri okuldan öğrenci belgesini, ikamet edenlerin ise ikametgâhlarını ya da ikamet tezkeresini pasaportlarıyla beraber Abone Kayıt Merkezleri'ne sunmaları gerekiyor.

imei kaydı sorgulama

18 yaş altındaki kişilerin ise anne, baba ya da yasal temsilcileri tarafından kayıt başvuruları yapılabilir.

Yurt dışından getirilen cihazlar en fazla 120 gün kadar ülke sınırları içinde kullanılır. Kayıt işlemi gerçekleşmediği takdirde cihaz, iletişime kapatılır?.

2020 IMEI Kayıt Bedeli İçin Tıklayınız