Bodo.com: Türkiye'de Deneyim Hediyeleşmenin Ana Merkezi
Deneyim hediyeleşmenin öncüsü ve lideri bir şirket olan Bodo.com, müşterilerine çeşitli deneyimler için hediye sertifikaları sunmaktadır.
İngiliz basınında yer alan habere göre, İstanbul’da 2016 yılının yaz aylarında 50 gün süren 5.8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı.
İngiliz Guardian gazetesi, yavaş deprem olarak adlandırılan bu depremin yaklaşık 50 güne yayıldığını belirtti. Earth and Planetary Science Letters adlı jeoloji yayınında yer alan makaleye dayandırılan haberde depremin merkez üssünün, İstanbul’un birkaç kilometre güneyi olduğu belirtildi.
Deprem uzmanı Patricia Martinez-Garzon başkanlığındaki ekip, bu depremi bölgede inceleme amaçlı bir sondaj deliğindeki gerilme-ölçerden elde edilen veriyle saptadı. Söz konusu gizli deprem 50 güne yayılmak yerine bir anda ortaya çıksaydı 5.8 şiddetinde olacaktı. Yapılan açıklamada depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı da etkileyebileceği yer aldı.
Yavaş depremler, yer sarsıntısı sonucu enerjinin saniyelerden dakikalara değil, saatlerden aylara uzanan sürelerde açığa çıkması olarak tanımlanıyor.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın yaptığı açıklama şu şekilde:
Yavaş deprem diye bir şey olmaz. Depremde enerji bir anda açığa çıkar. Enerjinin yavaş yavaş açığa çıkması olmaz. Zaten ‘deprem’ yerin gerginliğinin birdenbire boşalmasıdır. Bu gaz değil ki birden bire çıksın. Bizim ‘krip’ (yavaş akma) dediğimiz bir olay var. Bu durumda kırılma olmadan büzülerek yerin iki yanağı yürür, buna da deprem denmez. O ‘krip’ noktasında daha sonra kırılma olabilir. O zaman deprem olur, o vaziyette de enerji zaten açığa çıkar.
Prof. Dr. Şerif Barış ise konu ile ilgili şu cümleleri söyledi:
Yavaş deprem kavramı dünyada son 10 yılda ortaya atılan bir kavram. Depremlerin çok yavaş hızla kırılması durumunu ifade eder. Literatürde bu şekilde kaydedilmiş depremler var. Deprem ağlarının yoğun olduğu yerlerde oluyor. Elektronik-sismik sistemlerin gelişmesiyle birlikte tespit edilebilir hale geldi. Tespiti için özel bir analiz ve yazılım gerekiyor.