Kâğıt Nasıl Üretilir?

16.06.2022 / Genel

Ambalaj, kozmetik, hijyen, sağlık ve reklam sektörleri gibi birçok alanda kullanılan kâğıt, insan hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır.

Kâğıt Nasıl Üretilir?

Günlük hayatta kullandığımız defterlerden tuvalet kâğıdına ve tahvil işlemlerinde kullanılan kâğıtlara kadar geniş bir yelpazede kullanılan kâğıtlar hayatımızda önemli bir yer edinmiştir. Hayatımızda bu kadar önemli olan ve büyük yer tutan kâğıtlar nasıl yapılır ve ağaçtan kâğıt nasıl üretilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İnsanlıkta devrim yaratan icatların başında kâğıdın icadı gelir. Kâğıtların temel maddesi ahşaptır ve bu nedenle kâğıt üretimi için yapılması gereken ilk adım ağaçların toplanmasıdır.

Ağaçtan Kâğıt Nasıl Yapılır?

Kâğıt üretimine kağıt hamuru hazırlanarak başlanır. Hamur için öncelikle kâğıt üretimine uygun olan ağaçlar bulunur ve kesilir. Kesilen bu ağaçların kabukları soyulur. Soyma işleminden hemen sonra kesilen kütükler ayrılır. Doygunluğun ve hamurun elde edilmesi adına ufalanan ağaç parçaları içerisine su ilave edilir. Suyun ilave edilmesindeki en büyük neden toz haline gelen zerrecikler içerisinde yer alan istenmeyen maddeleri uzaklaştırmaktadır. İstenmeyen maddeleri uzaklaştırmak için su kullanımı en çok tercih edilen yöntem olsa da kaliteli kâğıt elde etmek isteyen birçok firma su yerine çeşitli kimyasallar kullanmaktadır. Hamurun mukavemetini sağlamak adına kâğıt hamuru içerisine hamur üretim işlemi sırasında çeşitli reçineler de ilave edilmektedir.

Kâğıdın Aşama Aşama Yapılışı

  • İlk aşama ağacın kesilmesi; kâğıdın hammaddesi ağaçtır. Ağaç kesilip kütük haline getirilir.
  • Kabuğunun soyulması; kütük haline getirilen ağacın kabuğu, iç kısmına zarar vermeden soyulur.
  • Hamur Haline Getirme; bu işlemde, ağacı, suyun içinde gevşek lifler haline getirilir. Kabuğu soyulmuş olan kütükler öncelikle küçük küçük parçalara ayrılır. Daha sonraki aşamada bir öğütücünün içerisinde kimyasal maddeler karıştırılır. Bu sayede ağaçtaki lifleri bir arada tutmaya yarayan ligni adındaki madde çözülür. Bu aşamadan sonra hamur beyazlatılır.
  • Karıştırma İşlemi; elimizdeki hamur karıştırılır. Yani karıştırıcıya girer. Burada hamur kâğıdın kalitesini arttırmaya yarayan maddeler eklenir. Bu maddeler; Çin kireci gibi beyaz dolgu maddeleri olabilir, suya dayanması için kullanılan renk pigmenteleri olabilir. Karıştırıcıda lifler pürüzsüz bir hale getirilir.
  • Sıvı halde bulunan hamur depolandığı yerden yürüyen bir bendin üstüne dökülür. Bu işlemin amacı hamuru sudan arındırmak için yapılır. Suyu alınan hamur silindir yardımı ile sıkıştırılır. Ek silindir hamuru sıkıştırma işlevine devam eder. Bu işlemden sonra elimizdeki hamur sudan kurtulur ve düzleşir. Daha sonra hamur sıcak silindirlerin arasından geçirilerek kurutulur.

Ayrıca Bakınız