Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kamu görevlileri Memur, Sözleşmeli Personel ve Kamu İşçileri olarak üçe ayrılır.
Vatandaşların devlet memuru olabilmeleri için sadece KPSS sınavına girip güzel puan elde etmeleri yetmiyor. Devlet memuru olmanın ilk şartı “Türk Vatandaşı” olmaktır. Çifte vatandaş olan kişiler de Türk vatandaşı sayıldığı içim memur olabilirler.
Memur olmanın yaş sınırlaması 18 olarak belirlenmiştir. Fakat burada bir istisnai durum mevcuttur. Bir meslek lisesi ya da sanat okulunu bitiren 15 yaş ve üzeri kişiler de mahkeme yolu ile ergin kılınma kararı alarak memur olabilirler.
Memur olmak isteyen kişilerin öğrenim durumlarında en az ortaokul dense de yeterli kontenjan dolmaz ise ilkokul mezunu olup meslekte istekli olan kişiler de memur olabilirler.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl ya da daha fazla süreli hapis yatan kişiler memur olamazlar. Hapis sırasında aftan yararlanıp serbest kalan kişiler devletin güvenliğini sarsan bir suç işlemişler ise yine de memur olamazlar.
Askerlik çağına gelip de askerlik ile ilişkisi bulunmayanlar da memur olabilirler. Askerlik hizmetini yapmış olmasının yanı sıra ertelemiş yani tecil almış kişiler de memurluk sınavlarına girip memur olabilirler.
Belirli bir görev için belirlenen özel yeteneklere sahip olması da gerekebilir. Bazı durumlarda görev gereği ehliyet derecesi ya da sertifikalar gibi ek belgeler de istenebilir. Ayrıca memur adaylarının sağlık durumlarının da görevlerini yerine getirmelerine engel olmaması gerekir.
Tüm aşamaları geçen memur adaylarını son aşamada güvenlik soruşturması beklemektedir. Bu işlem devlet tarafından yapılmaktadır ve sonucuna göre atama işlemleri gerçekleştirilir.
Yıllık İzin: Memur olduktan sonra 1-10 yıl arasında görev yapan kişiler 20 gün, 10 yıldan fazla görev yapan kişiler 30 gün yıllık izin kullanırlar. Bu sürede maaşlarını almaya devam ederler.
Mazeret İzni: Kadın ve erkek memurlar bazı durumlarda mazeret izinleri alabilirler. Bu durumların genelinde maaşlarını da almaya devam ederler.
Hastalık İzni: Kanser, verem ve akıl hastalığı durumlarında memur 18 ay, diğer hastalıklarda 12 ay izin kullanılabilir. İzin bitiminde sağlık raporu ile işe devam edebileceklerini kanıtlayamazlar ise ikinci kez izin kullanılır. Bu durumda maaşı ödenmeye devam eder. İkinci iznin sonunda yine iyileşmezler ise emeklilik hükümleri uygulanır.
Refakat İzni: Memurun bakmakla yükümlü olduğu kişiler kazaya uğrar ve tedavileri uzun sürecek bir hastalığa yakalanırlarsa memurlara 3 ay izin verilir. Gerekirse bir kez daha 3 aylık izin verilebilir. Bu durumda maaşı ödenmeye devam eder.
Ücretsiz İzin: Refakat izni süresinin ardından tedavinin devam edeceği sağlık raporu ile belgelenirse memura 18 ay ücretsiz izin verilebilir. Ayrıca kadın memurlara analık izni bitiminden sonra ve babaya eşi doğum yaptıktan sonra 24 aya kadar ücretsiz izin verilir.