Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin Kapsamı
Müşteri odaklı stratejiler geliştiren, müşteri verilerini toplayıp analiz ederek işletme süreçlerini optimize eden geniş bir kapsam sunar.
1995 senesinde il statüsüne kavuşan Karabük, tarihi ve doğal güzelliği ile ziyaretçilerini bekleyen gizli tatil şehirlerimizden biridir.
Karadeniz Bölgesi’nin oldukça popüler şehirlerinden bir tanesi olan Karabük, her sene yerli ve yabancı on binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Doğal, tarihi ve turistik yerler açısından oldukça zengin olan şehir; doğa sporları ve tarihi yerleri incelemek için oldukça idealdir.
Karabük il sınırları içerisinde gezilebilecek yerler ise şu şekildedir:
Türkiye Kültür Portalı, Karabük’te gezilecek yerler olarak yukarıdakileri listelemektedir. Fakat şehre gelen turistleri daha birçok güzellikler beklemektedir. Bunların da başında Safranbolu evleri yer almaktadır.
Hadi gelin şimdi sizlerle Karabük’ü madde madde keşfedelim..
Safranbolu Evleri
Karabük merkeze ortalama 25 km uzaklıkta yer alan Safranbolu Evleri, Osmanlı döneminden izler taşımaktadır. 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Safranbolu Evleri, yumurta akı ile güçlendirilmiş ve depreme dayanıklı hale getirilmiştir.
Safranbolu Evleri, şaşalı görüntüleri ve tarihi dekorasyonu ile ziyaretçilerinin büyük ilgisini çekmektedir. Bölgeyi ziyaret eden turistler çektikleri fotoğraflar ile güzel anılar biriktirmektedir.
Safranbolu Evleri, müze mantığında olmadığı için dilediğiniz zaman ziyaret edebileceğiniz, girişte herhangi bir ücret ödemeyeceğiniz doğal güzellikte bir mekândır.
İncekaya Su Kemeri
Mimari değer taşıyan ve ilk inşa tarihi tartışmalı olan İncekaya Su Kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yenilenerek kente kazandırılan bir eserdir.
Su kemerinin 1794-1798 tarihlerinde tamirat geçirdiği bilinmektedir. 116 metre uzunluğundaki su kemeri yerden yaklaşık 60 metre yüksekliktedir.
Bu büyük kemerin üzerindeki 5 kemerli bölümü tamamen taştan ve Horasan harcı ile yapılmıştır. Toprak üzerine rastlayan bölümler 2.5 metre derenin üzerine rastlayan kemer üstü ise 1.20 metre genişliktedir.
Bir kanal içinde su geçer. Suyun akış hızının dengelenmesi için su kemeri üç kıvrımlıdır. Buradan geçen su Asmazlar Konağı'nın bahçesinde bulunan su terazisinden kentte bulunan çeşmeler dağıtılır. Dağıtılan bu suya halk arasında paşa suyu denilir.
Cinci Hanı ve Hamamı
Safranbolu eşrafından Cinci Hoca olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır.
Karabük il merkezinden ortalama olarak 11 km uzaklıkta yer alan Cinci Hanı ve Hamamı, eski zamanlarda Safranbolu’yu iş amacı ile ziyaret eden tüccarların dinlenmek için kullandığı noktalardan bir tanesidir.
Geniş avlusu ve avlusunda bulundurduğu havuzu ile ilgi çekmektedir. Hamam ise hanın üst katında yer almaktadır.
Cinci Hanı; yılın her günü ve günün her saati, tamamen ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Hamam’a giriş saatleri sabah saat 06:00 ile gece 22:00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir.
Hadrianapolis Antik Kenti
Karabük şehir merkezine aşağı yukarı 45 km uzaklıkta yer alan Hadrianapolis Antik Kent, oldukça zengin tarihi kalıntılara sahiptir.
Yörük Köyü
Merkeze 11 km uzaklıkta olan ve “Müze Kent” olarak adlandırılan Yörük köyü’ne araç ile ulaşım oldukça kolaydır. Kültür Bakanlığı tarafından 1997 yılında gerçek bir Türk-Türkmen Köyü oluşu ve tarihi yapılarının görkemi nedeniyle koruma altına alınmıştır. Safranbolu’nun küçük bir maketidir. 93 tescilli eser yer almaktadır.
Anadolu’nun ilk saat kulesi olan Safranbolu Saat Kulesi, kesme taş ve molozdan inşa edilmiştir. Londra’dan özel olarak getirtilen saat ile süslenen kule, ziyaretçilerine görsel ziyafet sunmaktadır.
Safranbolu Saat Kulesi’ni Pazartesi günleri hariç, haftanın her günü 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilirsiniz.
İzzet Mehmet Paşa Camii
İzzet Mehmet Paşa Camii, Karabük şehir merkezinden aşağı yukarı 10 km uzaklıkta yer almaktadır. Akçasu Deresi’nin üzerinde bulunan kemerlerin üzerine inşa edilen camii, 1976 yılından beri dimdik ayaktadır. Tarihi dokusu ilk günkü gibi koruyan camii, geniş avlusu ile de oldukça ilgi çekmektedir.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Eski kalenin bulunduğu tepenin üzerine yapılmış, mimari değer taşıyan iki katlı görkemli bir taş binanın müzeye çevrilmiş halidir.
Kapısının üzerinde bulunan yazıttan 1904 yılında Kastamonu Valisi Enis Paşa ve kentin Kaymakamı Mir Ahmet Beylerin gayretleri ve halkın da masraflarına katılımıyla yapıldığı anlaşılmaktadır. 2000 yılında yenileme çalışmalarına başlanmış ve 2006 yılında tamamlanarak, Kent Tarihi Müzesi adıyla hizmete açılmıştır.
Bulak / Mencilis Mağarası
Karabük’ün Bulak Köyü sınırları içerisinde olan Bulak / Mencilis Köyü Mağarası aynı zamanda Safranbolu’nun sınır komşusudur.
Mağaranın girişinde sizleri dik kayalar bekliyor olacak. Uzunluğu 6.5 km olan Bulak / Mencilis Köyü Mağarası’nın 2.5 km’lik kısmı haritalandırılmıştır. 380 metrelik kısmına elektrifikasyonu ve yürüyüş parkuru yapılarak turizme kazandırılmıştır.
Tokatlı Kanyonu
Safranbolu’nun hemen yanı başında yer alan en önemli doğal güzelliklerinden birisidir. Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyü’nde, diğer ucu ise eski çarşıya kadar uzanır.
Tokatlı Kanyonu Hızar Çayı'nın yatağındaki kireç taşı tabakalarının binlerce yılda aşınması sonucunda oluşmuştur. Safranbolu'da turizm çeşitliliğini sağlamak amacıyla Tokatlı Kanyonu üzerinde İncekaya Su Kemeri ve cam teras bulunmaktadır.
Şeker Kanyonu
Karabük-Yenice yolu üzerinde bulunan Şeker Kanyonu, birçok doğa sporuna elverişli bir alandır. Kanyon yüksekliği 100 metreden başlayıp 250 metreye kadar yükselmektedir.
Kanyoning yapmaya elverişli bu uzun bir alanda yer yer zorlu geçişler ve daralmalar olup, bazı yerlerde yüzmek zorunlu hale gelmektedir. Yürüyüş parkurları ile eşsiz doğa güzellikleri arasında yürüyüş ve bisiklet turu imkânı sunmaktadır. Kanyonun kayalıkları kaya tırmanışına da uygundur. Ayrıca, çadırlı kamp, rafting, dağcılık gibi doğa sporlarına da elverişlidir.
Yemenciler Arastası
Köprülü Mehmet Paşa Camisi'ne bitişik olan çarşı yanaşık nizamda 48 ahşap dükkândan oluşmaktadır. Yemeni denilen ayakkabının yapıldığı eski lonca çarşısıdır.1950’li yılların sonuna kadar yemenicilik Safranbolu’da önemli bir zanaat kolu olmuştur. Milli mücadele sırasında imkanlar dâhilinde ordumuzun ayakkabı ihtiyacını karşılamış olan çarşı, restore edilmiştir ve günümüzde turistik amaçlı kullanılmaktadır. Çarşıdaki Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi hafta sonlarında geziye açıktır.