KDY Baskı Süreci (SSS)

25.02.2020 / Kültür / Sanat / Genel

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) baskı süreciyle ilgili kafanızda soru işareti oluşturan her şeyin cevabı bu makalede.

KDY Baskı Süreci (SSS)

KDY üzerinden oluşturduğunuz başvuru kabul edildi ve yayın sürecine girdiniz. Fakat hala baskı süreciyle ilgili kafanızda soru işaretleri var. O yüzden baskı süreciyle ilgili de tüm soruları ve yanıtlarını sizler için derledik. Hadi başlayalım.

Yazar kopyalarımı nasıl sipariş edebilirim?

Geleneksel yayıncılıkta yazar kopyası olarak yazara verilen numuneler KDY sisteminde yer almamaktadır. Bu sistemde kitaplarınız pod sistemiyle sipariş bazlı olarak üretilmektedir ve kitapla ilgili yasal kopyaların teslimi ve baskı maliyetlerini üstlendiği için ücretsiz kopya verilmemektedir. Ancak yazarlar, kendilerine özel olarak herhangi bir sayı sınır olmaksızın kitapyurdu.com hesabından kendi kitaplarını %50 indirimle sipariş edebilmektedir.

POD ne demek?

POD (print on demand) sistemi, sipariş üzere kitabın basılı halini üreten bir sistemdir. Bu sistem sayesinde yayınevi ve yazar, üretim maliyetlerini satış öncesi toplu olarak üstlenmek zorunda kalmaz. Kitap satış kanalından sipariş edildiğinde daha önceden hazırlanmış baskı dokümanları işleme alınır ve kitabın basılı formatı üretilir. Böylece stok ve sevkiyat problemleri de minimuma indirilmiş olur. Bu nedenle KDY, sizden baskıya dair hiçbir maddi talepte bulunmaz.

Kitabımın fiziksel özelliklerini kendim belirleyebilir miyim?

KDY yayınladığı kitapları kendi standartlarında üretmektedir. Bugün itibariyle bunlar: Ebat: 13 x 19,5 cm İç kağıt: 52-60 gr. Enso Kapak: 240 gr. Amerikan Bristol İç baskı: Tek renk Kapak baskı: 4 renk . Fakat yakın zamanda farklı fiziksel özelliklerde de baskı yapılması planlanıyormuş.

Kitabı “baskıya uygun hale” getirmek ne demek?

Yazar yasal ve etik olarak hiçbir sakınca içermeyen eserini ilk etapta Word dosyası şeklinde yükler, ancak bu aşamadan sonra eğer ajans desteği istemiyorsa kitabının dil kurallarına riayet eden, imlâ ve yazım konusunda kusursuz, redaksiyon veyahut tashih gerektirmeyen “temiz” bir metin olması gerekmektedir. Buna ek olarak kitabın Indesign programında, KDY’nin hazır şablonuna göre mizanpajı yani sayfa düzeni yapılmalı ve bu düzenlemenin son hâli PDF’e çevrilmiş bir şekilde sisteme yüklenmelidir. Son olarak, yine KDY kapak şablonuna uygun şekilde eserin kapak görseli ve bunun kitap kapağına dönüştürülmüş hâlinin PDF’i sisteme yüklenmelidir. Tüm bunlar hatasız şekilde KDY’nin standartlarına göre gerçekleştirilip sisteme yüklendiyse eser dosyası tamamen baskıya hazır demektir.

kdy telif süreci sık sorulan sorular