Kediler Neden Isırır?

27.01.2023 / Genel / Genel

Yavru ve yetişkin kediler her ne kadar minnoş görünümlere sahip olsalar da, doğaları gereği avlanma yeteneği olan vahşi canlılardır. 

Kediler Neden Isırır?

Büyük kedi familyalarına ait belgeselleri izlediğinizde bunu rahatça görebilirsiniz. Isırma davranışı bazen olumsuz sonuçlar doğurabilir ve yaralanmalarla sonuçlanabilir.

Kediler için ısırma davranışı her ne kadar sevgi gösterisi gibi gözükse de, bazı durumlarda size vermeye çalıştıkları bir uyarı olarak kabul etmelisiniz. Oyun oynadığınız bir anda kedinizin sizi ısırmaya başlaması birçok anlam taşıyabilir

Kediler Neden Isırır

Bizlerde aynı kediler gibi ısırma alışkanlığı olan canlılarız. Bebeklerin birçok nesneyi ısırmaya çalıştığını fark etmişsinizdir. Dişlerinin henüz yeni çıkıyor olması ve bu durumun getirdiği kaşınma hissi, bebeklerin de aynı kediler gibi elimizi ya da buldukları nesneleri ısırmasıyla sonuçlanır. Bu durumda yavru kedilerin nesneleri ısırarak tanıması ve etkileşime geçmesi normal karşılanmalıdır. Ancak kedinizin elinizi ya da başka bir bölgenizi ısırmasına izin vermemelisiniz. Bu durumu alışkanlık haline getirebilir ve yavruluk dönemini atlattıktan sonra bile bu alışkanlığına devam edebilir.

Kedi Isırığı Tehlikeli midir? Hangi durumlarda Önlem Almak Gerekir?

Minik patili dostlarımızda aynı bizler gibi ruhsal değişiklikler yaşarlar. Mutlu, üzgün, sinirli ya da endişeli oldukları anlar vardır ve bunu vücut hareketleriyle dışarıya yansıtırlar. Kedinizin bu durumu huy edinmesini ve sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız, kedilerde ısırma sorunu için çözüm önerilerini dikkate almalısınız.

Aşıları yapılmamış bir kedi, Kuduz gibi birçok hastalığı ve bakteriyi taşıyor olabilir. Kuduz gibi hastalıklar ağız ve salya yolu ile taşındığı için, ısırılma sonrası hastalanmanıza ve elinizin mikrop kapmasına sebep olabilir. Aynı zamanda ısırılan bölge, bakteri kapabilir ve tahriş olabilir. Aşıları yapılmış bir kedi ısırığı bile bazen ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Yavru Kedilerde Isırma Sorunu ve Çözümü

Yavru kediler doğumlarından itibaren birçok nesneyi ısırarak ya da koklayarak tanırlar. Aynı zamanda en oyuncu zamanları oldukları için bu durum bazen aşırıya kaçabilmektedir. Kediler için “Sevgi Isırığı” tabiri vardır ve bu ısırığı canınızı yakmadan yapmaya çalışırlar. Ancak yavru kediler bu davranışı yeni edindiği ve içgüdüleri yeni geliştiği için, sınırı aşabilir ve canınızı yaktıklarını fark etmeyebilirler.

Bir kediye bağırarak tepki göstermek asla bir çözüm değildir. Kediler diğer canlılar gibi komutlara tepki vermezler. Bağırışınızı tehdit olarak algılayabilir ve kendini savunma ihtiyacı duyarak size saldırabilirler.

Çözümü için yapmanız gereken; Yavru Kedilerle kesinlikle ellerinizle oynamamalısınız. Elinizi ısırmasına izin verirseniz bu davranışlarına yetişkinlik dönemlerinde de devam edeceklerdir.

1)Bağırmayın ve Cezalandırmayın

Kedilere bağırmanız, onun bu durumun yanlış olduğunu anlamasını sağlamamaktadır. Bağırmak durumun sadece daha kötü bir hal almasını sağlar. Isırmaya başladığı anda kediden sakince uzaklaşın ve elinizi ısırmasına izin vermeyin.

2)Uyarınızı El Hareketlerinizle Ve Sürekli Tekrarlayarak Yapın

Kediniz her ısırdığında, siz de aynı hareketi yaparak ona bu durumun hoşunuza gitmediğinizi göstermeniz gerekir. İşaret parmağınızla uyarır bir ses tonuyla ve el hareketini göstererek kedinizi uyarın ve uzaklaşın. Sert tepki vermeniz, kedinizin küsmesiyle sonuçlanabilir.

3)Rahatça Isırabileceği Oyuncaklar Alın

Yavru kediler elinizi, ısırabileceği bir oyuncak olarak görebilir. Aynı zamanda dişleri yeni çıktığı için, ağız bölgesindeki baskıyı azaltmak amacıyla ısırma ihtiyacı duyarlar. Bu ihtiyacı gidermenin en iyi yolu kedinize ısırabileceği bir oyuncak almanızdan geçiyor.

Yetişkin Kedilerde Isırma Sorunu ve Çözümü

Yetişkin kedilerde ısırma sorunu, yavrulara göre çözümü daha kolay olan bir sorundur. Yetişkin kediler ısırmaya başladığında bunun ne derecede canınızı yaktığını daha iyi idrak edebilirler. Isırılma sonrası ince bir ses tonuyla canınızın yandığını belli ederseniz bu davranışı keseceklerdir.

Yavrularda olduğu gibi, bağırarak ve şiddet göstererek tepki verirseniz bu durumun asla önüne geçemezsiniz.

Kedilerinde aynı bizler gibi hisleri vardır ve ısırma davranışını sevgi ya da uyarma amaçlı yapabilirler. Yetişkin kedinizle oyun oynarken ısırılmaya başlıyorsanız, kedinizin oyundan sıkıldığını ve artık durmanız gerektiğini anlamanız gerekebilir. 

Her Yönüyle Kedi Isırması

Tüm hayvanların içgüdüsel olarak gerçekleştirdikleri davranışlar vardır. Bunlar yüzyıllar boyunca bir nevi ihtiyaçtan doğmuş ve normal hayatlarının parçası olmuştur. Kedilerde ısırma eğilimi, tam da bunlardan biridir.

Kediler bir şeyleri taşımak, yerini değiştirmek, şekil vermek ve benzeri her şey için vücutlarının en güçlü yerlerini kullanırlar; dişleri. Bizim ısırmak olarak tanımladığımız bu hareket, aslında kedilerin hayatlarını normal bir düzende yaşamalarını sağlar. Anneler yavrularını dişleriyle taşırlar, yemeklerini bir yerden bir yere taşımak için dişlerini kullanırlar, bir yere tutunmak dişleriyle mümkündür ya da diğer kedilere saldırmak veya onları korkutmak için diş geçirebilirler. Bunların hepsi kedilerin günlük hayatlarıdır. Ancak “kedi neden ısırır?” sorusunun bizi en çok ilgilendiren kısmı, kedilerin bu davranışı sevgi göstergesi olarak da kullanmaları. Tıpkı hayatlarının her anında olduğu gibi eğlenirken, oyun oynarken ya da mutluyken de kediler ilgilendikleri şeyleri ısırma eğilimindedir. Bu da bize kedi ısırmasını önlemek yerine onunla yaşamayı öğrenme konusunda ipucu verir. Yine de bunu kedilerin yavruluk ve yetişkin dönemlerine göre yorumlamakta fayda var. Çünkü bu iki farklı dönemde kedi ısırması, farklı anlamlara gelebilir. Bunları iki başlıkta inceleyebiliriz.

Yavru Kedi Isırması

Birçok kedi sahibinin kedilerinin yavruyken daha çok ısırdığını söylediğine şahit olabilirsiniz. Bunun sebebi yavruların henüz ısırmanın ne olduğunu tam olarak bilmeyişleridir. İçgüdüsel olarak tüm davranışları ısırma üzerine kurulan olan yavrular, oyunculuklarının da verdiği enerji ile daha çok ısırırlar. Bu yavruların sizinle doğrudan iletişim kurma şekli, sevgi ve oyundan aldıkları mutluluğu gösterme davranışıdır. Ancak bu onlara izin vereceğiniz anlamına gelmez. Çünkü yavruluğu boyunca iletişim kurmak için ısırmaya alışan kediler, yetişkinliklerinde de bunu devam ettireceklerdir. Bu sırada dişleri giderek büyüyen ve keskinleşen kediler tarafından ısırılmak, sizin için yavruluğunda olduğu kadar güvenli olmayacaktır. Bu nedenle kediniz sizi her ısırdığında hafifçe burnuna dokunup belli bir sözcüğü tekrar etmeli, bundan hoşlanmadığınızı anlamasını sağlamalısınız.

Bir diğer yavru kedi ısırması sebebi ise büyüme çağındaki yavruların dişlerinin kaşınmasıdır. Bir şeyleri ısırdıkça bu kaşınmayı kendi kendilerine çözüm olarak üreten kediler, önlerine çıkan her şeyi ısırmak isteyebilir. Eğer siz de uykuda olmadıkları her anlarında onlarla oynayan tarafsanız, bol bol ısırılmanız mümkün.

Yetişkin Kedi Isırması

Yavru kedi ısırmasına kıyasla yetişkin kedilerde ısırma davranışı, içgüdüselden çıkıp biraz daha öğrenilmiş düzeye ulaşır. Dolayısıyla bir yetişkin kedi ısırıyorsa tamamen bilinçli hareket ediyor demektir. Ancak bu olumsuz bir şey değildir; tıpkı yavru dönemlerinde olduğu gibi yetişkinliklerinde de kediler oyun ya da sevgi göstergesi olarak ısırabilirler. Eğer agresif bir tutumla ısırıyorlarsa bunu kolayca anlamanın yöntemleri vardır. Örneğin kediniz kulaklarını arkaya doğru yatırmış bir biçimde, gözleri hafif kısık ve dik bakışlar eşliğinde ısırıyorsa bu yaptığınız şeyi bırakmanız gerektiğine dair bir işarettir. Böyle durumlarda kendinizi hafifçe geri çekip kedinizin ısırdığı yeri bırakmasını beklemelisiniz. Isırdığı yeri bıraktıktan sonra yalıyorsa, sıkıntı yoktur; sadece o an oyun oynamak istememiş ya da rahatsız olmuş olabilir. Ancak ısırdığı yeri bırakıp hemen kaçıyorsa söz konusu davranışı tekrarlamamanızda fayda var.