Kedilerde Göz Hastalıkları

27.01.2023 / Sağlık / Genel

Kediler, dayanıklı hayvanlar olarak bilinir. Bu güçlü hayvanların en hassas yerleri gözleri ve mideleridir. 

Kedilerde Göz Hastalıkları

Yani kedilerin yedikleri mama ve gıdalar çok özenli seçilmelidir. Bunun yanında kedilerin göz sağlığına dikkat etmek de elzemdir. Kedilerin gözlerindeki ufak bir kızarıklık, kısılma ya da akıntı bile büyük bir hastalığın habercisi olabilir. Belirtiler birkaç gün içinde geçmiyorsa kediniz bir göz hastalığına yakalanmış olabileceği gibi göze vurabilecek farklı bir hastalığın da pençesine düşmüş olabilir. Hastalığı erken teşhis edebilmek için belirtileri ve bu belirtilerin süresini tespit etmeniz gerekir.

Göz Kapaklarında ve Gözlerde Akıntı

Kedilerde göz akıntısının yoğunluğa ve rengine bakılarak teşhis edebilebildiğini belirtmeliyiz. Eğer kedinizin gözleri sulu berrak ve renksiz bir şekilde akıyorsa alerjik irritasyon, jölemsi bir kıvamdaysa enfeksiyon ve sarımsı ise irin olabileceğini bilmelisiniz. Ayrıca göz kapaklarındaki akıntılar, yeşil iltihaplı ve şeffaf bir sıvı halinde görülebilir ve kanla karışmış bir şekilde dışarı da atılabilir.

Gözlerin sürekli olarak iltihaplanması göz yüzeyine zarar verebileceği gibi körlük gibi ciddi sonuçlara da neden olabilir. Kedilerde göz iltihabı bazı durumlarda göz kapaklarını birbirine yapıştırabilir ve göz ile kapaklar arasında bir irin birikimine neden olabilir. Gözde irin birikmesi 1 – 2 aylık kedi yavrularında daha çok görülür ve iltihaplanma nedenleri arasında göz enfeksiyonları, viral hastalıklar ve gözde yabancı cisimler gibi sebepler yer alır.

Eğer kedinizde yukarıda ve burada saydığımız belirtilerden herhangi birini görürseniz, çok geç olmadan bir an önce veterinere gitmelisiniz. Özellikle iltihaplı göz hastalığının tedavisinin oldukça kolay olduğunu ve geç kalınmış vakaların göz kayıplarına neden olduğunu hatırlatmalıyız.

Kedilerde Göz Hastalığı Belirtileri

  • Kedinizin sürekli ya da aralıklarla gözünü kısması.
  • Özellikle bir gözün diğerinden daha küçük hale gelmesi.
  • Gözde akıntı olması.
  • Kedinin gözünün önünde perde benzeri bir tabakanın oluşması.
  • Göz renginin bulanıklaşması.
  • Gözün iltihaplanması, çapaklanması.
  • Gözde ve gözün hemen altında kızarıklık.
  • Göz kapaklarında renk değişimi ya da doku oluşumu.
  • Üçüncü göz kapağının görünür hale gelmesi.

Bu ve benzeri belirtileri kedinizde gözlemliyorsanız ve bu belirtiler birkaç gün içinde geçmediyse mutlaka veteriner hekime başvurmalısınız. Çünkü kediniz gözlerini kaybedebilir ya da göz hastalıklarına neden olan solunum yolları enfeksiyonu ya da kanser gibi daha ciddi ve ölümcül bir hastalığı olabilir.

Kedilerin Yakalanabileceği Göz Hastalıkları

Göz Travmaları:

Kediler hassas noktaları olan gözlerine darbe aldıklarında gözlerindeki akıntı çoğalabilir, gözlerini sürekli kaşırlar ve kısarak bakarlar. Bu durum başka kedilerle kavga etmesi ya da bir eşyaya gözlerini çarpmaları ile ortaya çıkar.

Keratit:

Kornea dokusu iltihaplanması olarak da bilinen bu hastalık süresince göz bulanıkmış gibi görünür. Bu hastalık islerlerse korneanın delinmesine kadar gidebilir.

Katarakt:

Yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığı bilinen katarakt, aynı zamanda şeker hastalığı ve gözün renkli iç zarının iltihaplanması sonucunda da ortaya çıkabilir. Ayrıca katarakt, elektrik çarpması ya da radyasyon veya toksik bir maddeye maruz kalınca da görülebilir. Kalsiyum eksikliğinin bir göstergesi olan katarakt, gözde bulutlu ve bulanık bir görünüm verir.

Konjunktivit:

Gözün iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan konjuktivit, gözün üzerini tamamen kapatan şeffaf bir doku gibi gözükür. Göz şişmesi, gözde akıntı ve kaşıntı tespit ediyorsanız kediniz bu hastalığa yakalanmış olabilir.

Göz Ülseri:

Nedeni solunum rahatsızlıkları olabilen göz ülseri insanlarda da görülen bir hastalıktır. Genellikle ağrılı seyreden bu hastalıkta kızarıklık ve göz akıntısı olur. Kediniz bu hastalığa yakalandıysa görme yetisinde de azalma olacaktır.

Glokom:

Kedinizin gözü şişip büyümeye başladıysa bu hastalığa yakalanmış olabilir. Bu hastalık sürecinde göz normalin ötesinde büyümeye devam eder.

Üçüncü Göz Kapağının Çıkması:

Çoğu hayvanda gözleri korumak için ortaya çıkan üçüncü göz kapağı, göz hastalıklarının direkt belirtisidir. Üçüncü göz kapağı vücudun doğal tepkisidir ve gözü iltihaplardan koruma amacıyla gelişir.

Körlük:

Körlüğün şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kornea delinmesi gibi birçok nedeni olabilir. Körlük, kedilerde ve diğer canlılarda göz hastalıklarının son noktasıdır. Körlüğe yol açacağını bildiğiniz hastalık belirtilerini erken teşhis etmeli ve evcil hayvanınız gözlerini kaybetmeden önlem almalısınız.

İrritasyon:

Kediler kaşınan ve sulu gözlere neden olan alerjileri her zaman yaşamasa da, bulundukları ortamlarda irrite edici unsurlardan dolayı aynı etkiye maruz kalabilirler. Parfüm gibi kokular, kimyasal temizliyiciler, sigara dumanı ve toz gibi kedilerin gözüne kaçan her şey, gözleri tahriş eden unsurlar arasındadır. Ayrıca irritasyon belirtileri arasında ise, kızarıklık ve akıntı, göz kısma ve ovma gibi semptomlar yer alıyor.

Kedinizde görülen semptomların irritasyondan kaynaklandığı belliyse, göz yıkama solüsyonu ile kedinizin gözlerini yıkayabilirsiniz. Öte yandan bu hastalığın belirtileri diğer ciddi rahatsızlıkların belirtileri ile çok benzer olduğu için, herhangi bir göz rahatsızlığı belirtisinde direkt olarak veterinere gitmelisiniz.

Kedimin Gözlerinde Sorun Var mı?

Kedilerde göz hastalıkları mutlaka erken dönemde tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak bilinirler. Kedilerin gözlerinde yukarıda bahsettiğimiz hastalıklardan farklı hastalıklar meydana gelebilir. Travmaya, alerjiye bağlı göz sorunları ortaya çıkabilir. Kedinin gözlerinde uzun süreli akıntı, kızarıklık, kanlanma, çapaklanma gibi dikkat çeken değişiklikler meydana geliyorsa mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir.

Kedilerde Göz Hastalıkları Tedavisi

  • Kediler; acıya, ağrıya ve hastalıklara dayanıklı hayvanlar olarak bilinse de hassas organlara sahiptirler. Göz de kedilerin hassas noktalarından biridir. Her ne kadar size karşı sevgi dolu ve sakin davranışlar gösterdiğini düşünseniz de kediler egzersiz yapmayı, oyun oynamayı ve koşmayı çok severler. Hızlı koştukları için durdukları sırada ya da oyun oynarken evdeki eşyalara çarpmaları da olasıdır. Bu çarpışmalar, kedilerin gözlerine darbe almalarına neden olabilir. Bu nedenle kedili evlerde az eşya olması daha uygundur. Böylece kedilerin darbelerden korunması kolaylaşacaktır. Birden fazla kedi besliyorsanız, kedilerinizin zaman zaman kavga ettiklerini görebilirsiniz. Kavga sırasında kediler kendi alanlarını korumayan yırtıcılara dönüşüp birbirlerinin gözlerine zarar verebilirler. Bu da birden çok kedi sahibi olanların dikkatli olmalarını gerektirir.
  • Kediler, kavgacı olabildikleri gibi temiz hayvanlardır da. Gün içinde sık sık kendilerini temizleyen bu hayvanlara saylayacağınız yaşam alanı düzenli aralıklarla temiz olmalıdır. Toz ve pislikler solunum yolları hastalıklarına yol açarken kedilerin gözlerinde iltihap oluşumuna da neden olabilir. Temiz su ve kaliteli mamalar kedi sağlığını ciddi anlamda belirler. İyi beslenen ve temiz bir alanda yaşayan kedilerin bağışıklıkları her tür hastalığa karşı yüksek olacaktır.
  • Kedilerin narin olan gözleri arada bir çapaklanıp akabilir. Bu durumun 1 ya da 2 gün içinde geçmesi beklenir. Kedinizin gözlerinde akıntı ya da çapaklanma görürseniz kaynamış ve daha sonra soğutulmuş ılık suyu pamuğa dökerek gözü silebilirsiniz. Bu işlemi soğumuş çay suyu ile de yapabilirsiniz. Eğer kedinizin gözlerinde normal dışı bir değişiklik görüyorsanız, onu hemen veterinere götürmelisiniz.

Kedilerde Körlük Nedenleri

  • Optik nörit: Optik sinirlerin yani görsel bilgileri beyne taşıyan sinirlerin iltihaplanması ve artık işlev görmemesi sonucunda körlüğe neden olan bir durumdur. Kedilerde çok nadir olarak görülür.
  • Hipertansiyon (Yüksek tansiyon): Ani başlangıçlı körlüğün en yaygın nedenlerinden biri olan hipertansiyon, önemli ve ciddi bir hastalıktır. Hipertansiyon, gözün arkasında kanamaya ya da damarlardan sıvı sızmasına neden olan küçük kan damarlarında hasara yol açabilir. Bu durum ise retinanın ayrılmasına neden olur ve retinanın ayrılması sonucunda körlük meydana gelir. Yüksek tansiyon, bazen kedilerin gözlerinin ön kısmında kolaylıkla fark edilecek kadar kanamaya da neden olabilir.
  • Beyin hastalıkları: Enfeksiyon, enflamatuar veya tümör gibi beyni etkileyen hastalıklar, körlüğe neden olabilir.
  • Retina dejenerasyonu: İnsanlarda da olduğu gibi kediler de retina dejenerasyonundan muzdariptirler. Bu durum azaltılmış görüşlerine uyum sağlamalarına izin veren bir yavaş süreç olmakla beraber bazı durumlarda ani de olabilir.

Kedilerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedilerde göz iltihabını engellemek için düzenli olarak göz temizleme losyonu ile gözler temizlenmelidir. Veterinerden losyonun onayını aldıktan sonra, losyonu bir pamuğa dökerek kedinizin gözlerinin iç kısmından dışına doğru hafifçe silme işlemini yapmalısınız. Bazı durumlarda gözün iç kısmını temizlemek için antibiyotik içerikli göz damlalarının kullanılması tavsiye edilir. Ancak bu damlalar konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü bazı damlalar kediniz için zararlı olabilir. Bu nedenle veteriner hekiminizin onayını almalı ve kedinizin sağlığı için veterinerinizin önerdiği damlayı kullanmalısınız.