Kitap İncelemesi: İntihar Dükkanı

18.07.2022 / Kültür / Sanat / Genel

Fransız yazar ve karikatürist Jean Teule’nün yarı distopik ve alegorik bu eseri, size karanlık bir dünyanın aydınlık yanlarını gösteriyor.

Kitap İncelemesi: İntihar Dükkanı

Nesiller boyunca intihar malzemeleri temin eden bir aile dükkanı, yaşamından vazgeçen bireylere, onların durumunu göz önüne alarak çeşitli zehirlerden, iplerden, tıraş bıçaklarından ya da canlılardan oluşan intihar paketleri sunuyor.

Fakat dükkan sahibi çiftin en küçük çocukları Alan, bu düzenin çok dışında bir anlayışla yaşıyor; umut ve hayat dolu. Bir süre aileyi rahatsız eden bu çatışma, hepsinin yaşamına istemeden de olsa etki ediyor.

The Suicide Shop 2012 animation

Modern yaşam koşullarına, insan ilişkilerine ve bireylerin kimlik çatışmalarına dair yoğun mesajlar içeren İntihar Dükkanı kitabı, ne kadar karamsar görünse de aslında içimizdeki karanlığı aydınlatacak nüanslar içeriyor.

Her ne kadar sürpriz sonuyla ana teması hakkında kafalarda soru işareti bıraksa da, kesinlikle okunması gereken bir eser olarak tavsiye ediyorum. Dilerseniz de 2012 yılında kitaptan uyarlanarak hazırlanan uzun metraj animasyonu “The Suicide Shop”u da izleyebilirsiniz.

Kitapta İlgimi Çeken Kısımlar

Marilyn’in şu resmine bak, ne kadar kasvetli, bir de Vincent’ınkine: tuğladan bir duvarın önünde parmaklıklar! Evet, işte bu, diyorum. Hayatın ne olduğunu biraz anlayabilmiş bir çocuk, diyorum!... Bandajlar içindeki kafasının patlayacağını sanan, migreni hiç eksik olmayan zavallı, iştahsız bir çocuk… Ama ailenin sanatçısı o, Van Gogh’umuz bizim!

Hayatta başarılı olamadınız mı? Bize gelin, ölümünüzü başaracaksınız!

Ayrıca her zaman şunu söylerim, insan bir kez ölür ve bunun unutulmaz bir an olması gerekir.

“Biraz önce gözlerinizi tavana yan yana astığımız, tümü aynı boyda olan küçük tablolara çevirdiğinizi gördüğüm için bu konuya değiniyorum.”

“Niçin hepsinde elma var?”

“Turing dolayısıyla tabii ki. Bilgisayarın mucidi tuhaf bir biçimde intihar etti. 7 Haziran 1954’te bir elmayı bir siyanür solüsyonuna daldırdı ve bir sehpaya koydu. Daha sonra resmini yaptı elmanın ve arkasından da yedi.

“Sahi mi?”

“Apple’ın logosunun dişlenmiş bir elma logosu olmasının nedeninin bu olduğu söyleniyor. Alan Turing’in elması.”