Köpekler Kapı Çalınca Neden Havlar

27.01.2023 / Genel / Genel

Kapı, köpeklerde özellikle kapıya gitme ve istenmeyen havlama gibi bazı yaygın rahatsız edici davranışların merkez üssüdür.

Köpekler Kapı Çalınca Neden Havlar

Genellikle köpeğiniz apartman dairesinde besleyenlerin çektiği büyük sıkıntılardan biri kapı zili çaldığında köpeğinizin aniden kapıya yönlenmesi heyecan içinde, havlayarak kapının açılmasını beklemesidir. Kapı açılınca dışarıya kaçması ya da kapı önündeki kişiyi rahatsız edici davranışlarda bulunmasıdır. Bu davranış biçimi birçok istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.

Köpekler Kapı Çalınca Neden Havlar

Kapıya gelen kişi köpekten korkuyor olabilir aşırı tepki verebilir bunu gören köpek daha aşırı tepkiler verebilir, ya da dışarı kaçabilir apartmandaki diğer sakinleri rahatsız edecek davranış ve istenmeyen reaksiyonlar gösterebilir. Kimseye rahatsızlık vermese bile dışarı kaçması dışarıda sizin onu arama girişimleriniz de ayrı bir sıkıntıdır.

Köpekler kapıyı sizin dışardan eve geldiğinizde size kavuştuğu yer olarak bildiği, beraber dışarı çıktığınızı kendini özgür hissettiği yerde olarak bildiği, ya da misafir ve onu sevenlerin onunla ilgilenenlerin geldiği yerde orasıdır. Kısaca birçok duygu durumunu yaşadığı ve hep tetikte olduğu bir yerdir kapı onun için, bu nedenle kapı zili çaldığında bunlardan herhangi birinin geçekleşeceğini bilerek heyecan duyar ve oraya yönlenir.

Kapı Çaldığında Köpeğinizi Tutmanın Yolları

Köpeğin dışarı çıkmasını, ya da karşı tarafla iletişime geçmesini, engellemeye yönelik davranışlar negatif mental algı oluşturur. Sizin de onunla itiş kakış mücadelesi verip sağlıklı ve doğru bir iletişim sağlayamayacağınız anlamına gelir.

Diğer önemli yapılmaması gerek davranışta kapı çaldığında köpeğinizi bir odaya kapatmaktır. Bu davranış köpeğiniz evini bir parçası ve alanı olarak gördüğü aile bireylerinden biri gibi hissettiği için, geleni gideni bilmek merakını gidermek ister. Köpeğinizi bunlardan soyutlamak, kendini dışlanmış hissedip, onda güvensizliklere yol açıp hırçınlaşmasına yol açar.

Kapı Zili Çaldığında Köpeğinizi Kontrol Altında Tutun

Bizim hedefimiz ise kapı zili çaldığında köpeğimizi mümkün olduğunca kontrol altında tutabilmektir. Kapı zili çaldığı anda köpeğiniz heyecanla fırlar sizden önce kapının önünde heyecanla beklemeye başlar, siz kapıyı açar açmaz dışarı doğru fırlamaya çalışır. Bu da yukarda bahsettiğimiz birçok istenmeyen sıkıntılara yol açabilir. Bunun önüne geçmek için kapı önünde, mümkün olduğunca, stabil mental algı ve duygu durumu içerisinde olması yönünde çalıştırılması ve egzersizler yapılması gereklidir.

Bu basit egzersizlere bahsetmeden önce kapı önünde sizin yapmamanız gerek davranışlardan bahsedelim. Örneğin kapı çaldığında, kapıyı açmadan önce köpeğiniz ayağınız ya da elinizle kapıya yönelmesini engellemek, bu negatif bariyer oluşturmaktır. Temasta olduğunuz için köpekle aranızda sürtüşme ve mücadele ve zıtlık oluşmasına neden olabilmektedir.

Diğer bir yanlış davranışta kapıyı açmadan önce kapı önündeki köpeğinizi dışarı yönelmesine engel olmak için; tasmadan tutmak, bu durum köpeği oldukça gerginleştiren ve tansiyon altına sokan bir durum oluşturur. Köpeği daha fazla karşı tarafa ve ya kişiye doğru tetikleyen bir davranış oluşturmaktadır.

Köpeklerde Havlamayı Durdurmak İçin Yapmanız Gerekenler

Kapı çaldığında öncelikli olarak yapmamanız gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Kapı önünde köpeğinizi ayağınızla iterek dışarı çıkmasını önlemeye çalışmak
  • Tasmasından tutarak negatif bir duygu durumu yaşatmak
  • Elle tutarak gelen kişiyle iletişim kurmak
  • Kapı çaldığında köpeği başka bir odaya kapatmak

Bu durumların hepsi köpeğinizin kafasında negatif ilişkilendirmeler yaratır. Bu da bazen köpek havlamasını tetikleyebilecek düzeyde sorun yaratabilir. Sadece başkası geldiğinde değil; siz de eve geldiğinizde köpeğinize abartılı şekilde sevgi göstermek yerine yarım dakika sakince, aşırı sevinç göstermeden bu durumu normalize etmelisiniz.

Öncelikle kapınıza yakın bir bölgeye ödüller koyarak başlayın. Portmantonuzda ya da bir sepetin içinde köpeğinizin ulaşamayacağı bir yerlere kuru ödül mamalarını yerleştirebilirsiniz. Genelde kapı önlerinde bir paspas ya da kilim bulunur. Bunu bir işaretleme noktası olarak kullanabilirsiniz. Evin kapısını açtığınızda ve kapattığınızda köpeğiniz otururken size baktığında onu ödüllendirebilirsiniz. Her kapıyı açtığınızda hala oturuyorsa ve size bakıyorsa ödüllendirin. Kapıyı kapatın ve size baktığında tekrar ödüllendirin. Size odaklandığı her an köpeğinizi ödüllendirin. Bu durum kapının açılıp kapanmasına karşı köpeğinizi duyarsızlaştıracak ve size odaklanmasını sağlayacak. Böylece köpek havlamasını büyük oranda kontrol altında tutmuş olacaksınız. Burada paspas veya kilim gibi kapıya mesafesi olan bir yeri kullanmak köpeğinizin kapıya karşı bir alan oluşturmasına yardımcı olur. Kapıyla burun buruna gelmeyecek şekilde 1-2 metrelik bir mesafede bu egzersizi uygulayabilirsiniz. Günde 2-3 sefer art arda olmayacak şekilde farklı zaman dilimlerinde 2-3 dakika yaparsanız, köpeğinizin mümkün olduğunca kapıya karşı duyarsız kalmasını sağlayacaksınız. Böylece dışarıya değil size odaklanarak, dışarıya karşı olabilecek abartılı davranışlarını da minimuma indirmiş olursunuz.