Köpekler Neden Ağlar

27.01.2023 / Genel / Genel

Kimimiz sokakta gördüğü kedi köpeğe sarılır onları kucaklarken kimimiz yalnızca uzaktan sevmekle yetiniyoruz.

Köpekler Neden Ağlar

Havlama ve hırlama gibi, ağlama veya sızlanma da köpeklerin iletişim kurma yöntemlerinden biridir. Köpeğiniz sayısız nedenden dolayı ağlayarak size bir şeyler anlatmaya çalışabilir. Ağlama sesi sırf bir şey istediğinden, bir yeri acıdığından veya stresli hissettiğinden dolayı duyulabilir.

Köpeğinizin ağlama veya sızlanma sesine nasıl tepki gösterdiğinize dikkat edin ve altta yatan nedeni anlamaya çalışın. İstemeden bile olsa ağlamayı teşvik etmek, bunun problemli bir davranışa dönüşmesine neden olur ve bu da aşırı derecede sızlanan veya ağlayan bir yavru köpeğe yol açabilir. Ağlamayı azaltmak ve hatta onu durdurmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Bir Köpeğin Ağladığını Nasıl Anlarız

Tıpkı insanlar gibi köpekler de korktuklarında, endişe yaşadıklarında, üzüldüklerinde hatta bazen istedikleri olmayınca ağlarlar. Köpeğinizin ağladığını çıkardığı seslerden anlayabilirsiniz. Ulumalar ve tiz sesler ağladığını gösteren seslerden bazılarıdır.

Köpekler Neden Ağlar

Ağlama, özellikle yavru köpeklerde oldukça yaygındır çünkü ihtiyaç ve isteklerini nasıl ileteceklerini öğrenmeye çalışırlar. Yavru köpekler annelerinin dikkatini çekmek ve yemeklerini almak için ağlarlar; tıpkı bebeklerin yaptığı gibi.

Bir köpeğin ağlama veya sızlanma nedeni genellikle oldukça belirgindir. Tabağınızdaki bir yiyecek için yalvarıyor olabilir veya eve girmek veya evden çıkmak istiyordur. Bazı zamanlarda ağlamaların kaynağının bulunması o kadar kolay olmayabilir. Bu gibi durumlarda ağlamanın nedenini anlamak için köpeğin beden diline bakmak gerekir. Köpeklerin ağlamasının yaygın nedenleri şunlardır:

1) Bir Şey İstemek İçin

Köpeğiniz sizden yürüyüş, yemek veya oyuncak gibi bir şey istiyorsa, ağlayarak size bunu iletme çabasında olabilir. Ağladığı sırada gözlerini siz ve ağladığı şey arasında gidip gelirken görebilirsiniz (örneğin dışarı çıkmak istiyorsa kapıya ve size bakarak sızlanabilir).

2) İlgi Çekmek İçin

Biriyle telefonda görüşmek veya kendiniz için önemli bir işe odaklanmak gibi köpeğinizle ilgisi olmayan bir şey yapıyorsanız, köpeğiniz ilgi çekmek için ağlayabilir. Ayrıca köpeğiniz başka bir kişi veya evcil hayvanla geçirdiğiniz zamanı kıskandığı için de bu tepkiyi veriyor olabilir.

3) İletişim Kurma Heyecanı

Eğer köpeğiniz heyecanlanıysa ağlama veya sızlanma sesleriyle enerjisini yakmaya çalışıyor olabilir ve buna genellikle zıplama veya etrafta koşma eşlik eder. Bu tür ağlamaların da bir kısmı ilgi çekmekle ilgili olabilir.

4) Sıkıldığını Göstermek İçin

Can sıkıntısı kaynaklı ağlama, genellikle köpeğinizin "bak burdayım" şeklinde karşınıza geçip ağlama kombosuyla görüldüğü andır. Köpeğiniz canı sıkıldığı için ağlıyordur ve muhtemelen dikkatinizi çekmek istiyordur.

5) Acıyı veya Rahatsızlığı İfade Etmek

Birçok köpek hasta veya acı çekiyor olduğunda ağlar. Köpeğiniz kendini iyi hissetmiyorsa size bunu bildirmek için ağlayarak dikkatinizi çekmeye çalışıyor olabilir. Ağlama bazı durumlarda köpeklerin dikkat çekmek yerine sakinleşmek için çaba harcamaları olarak değerlendirilir.

Köpeğiniz çok ağlıyorsa ve diğer bütün nedenleri ortadan kaldırdıysanız, ağlamayı davranış sorunu olarak görmeden önce veterinerinize gitmek ve tıbbi sorunları araştırmak iyi bir fikirdir.

6) Stresini İfade Etmek İçin

Endişeli veya korkmuş bir köpeğin ağlaması yaygındr. Bu tür bir ağlama, genellikle esneme, dudak yalama veya gözleri kaçırma gibi yatıştırma hareketleriyle birlikte görülür. Ayrıca ağlama ve esneme birlikte fark edilebilir.

Yatıştırma hareketleri sergileyen bir köpek kendini sakinleştirmeye ve başkalarına tehdit olmadığı sinyalini vermeye çalışır. Strese bağlı ağlama genellikle çökme, düzleşmiş kulaklar ve bacak arasına sıkıştırılmış bir kuyruk gibi diğer korku belirtileri ile görülebilir.

Ağlama Nasıl Durdurulur

  • Köpeğinizin aşırı ağlaması durumunda davranışı ele almaya çalışmadan önce nedenini öğrenmek ve sonra yönlendirmek en iyisidir. Bazı insanlar bir miktar ağlama veya sızlanma sesini umursamaz ancak diğerleri bu seslere zar zor tahammül edebiliyor ve herhangi bir miktarda ağlamayı aşırı ve sinir bozucu olarak düşünüyor. İyi haber şu ki, köpeğinizi daha az ağlaması veya belki de hiç ağlamaması için eğitebilirsiniz!
  • Köpeğinizin ağlama sesine ve ses eşlik eden diğer davranışlara dikkat edin. Zamanla farklı nedenlere farklı seslerin eşlik ettiğini görebilirsiniz. Örneğin, "bir şey istiyorum" ve "sıkıldım" ağlamalarına aşina olabilirsiniz. Sonralarda daha farklı ve belirgin bir ağlama duyduğunuzda bu sesin nedeninin stresten mi yoksa ağrıdan mı kaynaklandığını belirleyebilirsiniz.
  • Eğer ağlama stresten veya acıdan kaynaklı gibi görünüyorsa, köpeğinize dikkatlice yaklaşık ve ona nazik bir şekilde dokunun.
  • Duruma nesnel olarak bakın ve nasıl devam edeceğinize karar vermeden önce ağlamanın olası nedenlerini keşfetmeye çalışın. Asla köpeğinizi cezalandırmayın veya bağırmayın. Bu, korkmuş veya endişeli bir köpeğe neden olabilir ve köpeği agresif davranışlara sevk eder.
  • Köpeğiniz korkmuş, endişeli veya başka bir şekilde stresli görünüyorsa, sorunun kaynağını bulmaya çalışın. Birçok korku ve fobi, köpeklerin ağlamasını tetikleyebilir. Sebebi belirleyemiyorsanız korkusunu yenmek için köpeğinizi eğitmek ve duyarsızlaştırmak için çalışabilirsiniz.
  • Belirli durumlarda köpeğinize istediği şeyi verin.Örneğin, köpeğiniz tuvalet ihtiyacını gidermek için dışarı çıkmak istiyor ve ağlıyor. Böyle bir durumda köpeğinizin evin içine tuvaletini yapması yerine onu dışarıya çıkarmak ve hatta serbest bırakmak iyi bir tercihtir.
  • İstemeyerek köpeğinizi ağlamaya teşvik etmekten kaçının. Köpeğinizin ilgi çekmek veya yiyecek gibi bir şey yüzünden ağladığından eminseniz, pes etmeden önce onu başka bir davranışa yönlendirin. İdeal olarak, köpeğinizin sessizce oturmasını veya yatmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında onu ödüllendirmeyi unutmayın.
  • Köpeğinize istediğini hemen vermeyin aksi takdirde her şey hakkında ağlaması için eğitmiş olursunuz. Aşırı ağlamaya neden olan en yaygın sebep budur. Evet, ağlayan veya sızlanan köpeğinize karşı koymak gerçekten çok zor ama her zaman o şirinliğe teslim olursanız, her zaman ağlayan bir yetişkin köpeğiniz olur.

  • Köpeğinizin ağlamalarına seçici olarak yanıt verin. Gerçek bir ihtiyaç nedeniyle ağlamadığına eminseniz, bunu tamamen göz ardı etmek en iyisidir. Bir anlık sessizliğin farkında vardığınız anda onu ödüllendirerek davranışı pekiştirin. Bunu bir fırsata çevirerek "sessiz" komutunu çalışmak için kullanabilirsiniz.
  • Çoğu durumda, temel eğitim, zihinsel stimülasyon ve egzersiz ile aşırı ağlama durumu yönetilebilir. Davranış değişimine ciddi bir direnç gösterdiğini fark ederseniz ilave bir yardım almak için köpek eğitmenlerine başvurmanız gerekebilir. Ne olursa olsun sabırlı ve tutarlı olun, böylece istediğiniz sonuçları görme ihtimaliniz daha yüksektir. Köpeğinizi ağlama alışkanlığından tamamen kurtaramayabilirsiniz ancak en azından daha tolere edilebilir bir seviyeye indirgemelisiniz.

Köpekler Durduk Yere Neden Ağlar?

Yaşı ilerlemiş bir köpeğiniz varsa fonksiyonel bir bozukluk canını yakıyor olabilir ya da vücudunun tam olarak yerine getiremediği bir işlev varsa bundan dolayı ağlayabilir. Kısacası yetişkin bir köpeğin ağlaması genellikle duygusal sebeplerden değil fiziksel sebeplerden ötürüdür.

Köpek İnlemesi Ne Anlama Gelir?

İnleme, tanıması zor bir sestir. Vetstreet, inlemenin köpeğin ilgi veya mama gibi bir şey “isteme” yöntemi olabileceğini söylüyor. Köpek heyecanlı veya enerjik hissediyor olabilir. Başka köpeklerse strese tepki olarak inler.